Mielipide

Näkemys: Tässä ovat Liigan runkosarjan heikoimmat pelaajasuoritukset – mukana rajun laskun tehnyt nuorten maailmanmestari sekä ikonisen seuran kapteeni

LIIGA / Kolumni
Tämä listaus toteutettiin huomioiden pelaajan rooli, urakehitys sekä joukkueen oletetut odotukset pelaajaa kohtaan. Listan ulkopuolelta löytyy vieläkin heikompia suorituksia, mutta tässä listassa haluttiin kiinnittää objektiivisesti huomiota nimenomaan edellä mainittuihin kolmeen seikkaan.

Oskari Setäsen runkosarja oli vaikea. Maalivahdin pelaamisen haasteet ovat edelleen epätasaisuus ja liian monen helpon kiekon pääseminen selän taakse. Alkukausi oli erityisen murheellinen. Marraskuun loppuun mennessä euralainen oli hävinnyt 14 ottelustaan peräti yhdeksän ja torjuntatilastot olivat hyvin heikkoja.

Setäsen piti jakaa pelaavan maalivahdin rooli nuoren Lassi Lehtisen kanssa, mutta Lehtinen on muutamaa heikompaa jaksoa lukuun ottamatta osoittanut olevansa seuran ykköstorjuja myös kevään pudotuspeleissä. Setänen on edelleen nuori maalivahti, mutta jos pelaaja hamuaa tavoitella jotakin suurta urallaan, tasaisuutta on löydyttävä otteisiin.

*****

Kokeneen liigapelaaja Janne Tavin piti olla Mikkelin Jukureiden tärkeä kiekollinen hyökkääjä. Tavi on tunnettu tasaisen hyvistä 30-35 pisteen kausistaan, jolloin hän viimeistelee hyvällä laukauksellaan myös tusinallisen maaleja. Tällä kaudella Tavi teki ensimmäisen maalinsa Jukureissa tapaninpäivänä HPK:ta vastaan. 50 ottelussa pelaaja summasi lopulta tehot 5+13, mitkä ovat Tavin kaltaiselle pelaajalle vaisut. Helsingin Jokereiden junioriseurat käynyt pelaaja ei löytänyt rooliaan missään vaiheessa Jukureissa.

Pelaaja ja seura purkivat sopimuksen tappiollisen KalPa-ottelun jälkeen, jossa Tavin teholukema oli −3. Pelaaja siirtyi loppukauden mittaisella sopimuksella HPK:hon, jossa vastuu on pienentynyt, eikä pelaaja kerännyt kahdeksassa pelaamassaan ottelussa ainuttakaan tehopistettä. Kauden päätyttyä ei olisi ihme, jos Tavi suuntaisi ulkomaille.

*****

Santeri Lukka onnistui murtautumaan muutama kausi sitten Jukureiden silloisesta Mestis-joukkueesta Liiga-tasolle. Heti ensimmäisellä KalPa-kaudellaan Lukka viimeisteli 23 pistettä, joita seurasivat 20 ja 19 pisteen kaudet. Päävalmentaja Sami Kapanen valitsi kaudeksi 2017-2018 Lukan KalPan varakapteeniksi. Kauden päätyttyä Lukka pelasi uransa ensimmäisen miesten maajoukkuepelin, jossa hän viimeisteli Lauri Marjamäen silmien alla heti maalin.

Kausi 2018-2019 on ollut Lukalle iso pettymys. Kiekollinen puolustaja teki runkosarjassa vain yhden maalin. Joulukuusta maaliskuun viimeiseen runkosarjaotteluun, kiekollinen puolustaja sai vian yhden maaliin johtaneen syötön. Maaliskuun viimeiset runkosarjaottelut olivat TPS:lle tärkeät, kun seura taisteli toisesta sijasta. Näissä seitsemässä otteluissa Lukan tehotilasto näytti lukemaa −8. Kausi on ollut suuri pettymys rooliin nähden. Hän on TPS:n johtava oikealta puolelta laukova kiekollinen puolustaja.

*****

Porin Ässien kapteeni Tommi Taimin kausi oli valtaisa pettymys. Pelaaja keräsi 24 pelaamassaan ottelussa vain viisi syöttöpistettä ja ruman teholukeman −16. Parhaimmillaan Taimi on todella hyvä kiekollinen puolustaja. Pelaajalla on hyvä pelilukutaito ja itseluottamus, mikä näkyy rauhallisessa kiekollisessa pelaamisessa. Puolustuspelaamisen tiedettiin olevan Taimin heikkous. Seura maksaakin palkkaa tietäen porilaisen kiekollisen pelaamisen taidot.

Kausi on tilastojen valossa maajoukkueenkin ovia kolkuttaneelle Taimille ala-arvoinen. Kaiken lisäksi hänen tämän kauden jäähymääränsä vastaa samaa kuin miehen sadan ensimmäisen Ässät-pelin lukema. Joukkue odotti kapteeniltaan varmasti enemmän. Oliko Tommi Taimi oikea valinta joukkueen kapteeniksi, eikä vaihtoehtoisesti kevääseen 2020 saakka sopimuksen tehnyt kokenut Rauma Lukosta hankittu Jyri Marttinen?

*****

SaiPan nuorten maailmanmestari Topi Nättinen teki edellisellä kaudella peräti 42 pistettä pelaamassaan 60 ottelussa. Kausi 2018-2019 lupaili nuorelle jyväskyläläiselle jopa maajoukkueovien avausta, mikäli kehitys pysyisi samanlaisena.

Koko kautta 2018-2019 vaivasi kummallinen tehottomuuden jakso, jonka aikana nuori pelaaja löysi itsensä useasti pelaavan kokoonpanon ulkopuolelta. Nättinen viimeisteli 43 pelaamaansa otteluun odotuksiin nähden vaisut 3+16 tehot. Teholukema −18 on ottelumäärään nähden koko Liigan heikoimpia. Nättisen ja joukkuekaveri Jonatan Tanuksen heikosta kaudesta huolimatta SaiPa selviytyi pudotuspeleihin, mutta olisiko se päässyt suoraan kuuden joukkoon, jos Tanus ja etenkin Nättinen olisivat pelanneet hyvällä viime kauden tasollaan? Molempien pelaajien taso löytyi vasta kauden viimeisimmissä peleissä, jolloin oli jo liian myöhäistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle