”Tappara on terästä” -hokema on nyt todenmukaisempi kuin koskaan aiemmin

Tapparan kannatuslaulu ”Tappara on terästä” on kirjoitettu yli 40 vuotta sitten, mutta profeetallisesti teksti pitää paikkansa paremmin kuin kirjoitushetkellä tai edeltävinä vuosikymmeninä.

Juha Vainio kirjoitti Tapparalle kannatuslaulun "Tappara on terästä" vuonna 1976. Tappara oli tuolloinkin liigatasolla johtava seura, mutta hehkuttava lyriikka kuvaa erinomaisesti kirvesrintojen nykyjoukkuetta.

Laulun kertosäkeessä sanotaan Tapparan olevan terästä ja muiden tulevan kaukaa perästä. Tappara on voittanut mestaruuden kahdesti peräkkäin ja vahvistanut rivejään entisestään. Vaikka esimerkiksi HIFK, JYP ja Kärpät ovat myös hankkineet nimekkäitä vahvistuksia, on Tapparan pelaajamateriaali edellä haastajiaan.

Säkeet "laukaukset lujat räjähtää" ja "vastustajan reppu repeää" kuvaavat Tapparan hyökkäyspelaamisen laatua. Patrik Laineen tai Olli Palolan vertaista maalipyssyä ei joukkueessa enää ole, mutta esimerkiksi Tomas Zaborsky on entinen Liigan maalipörssin voittaja. Teemu Nurmi puolestaan oli viime kaudella tehokkaimpia ylivoimapelaajia.

Vaikka Tappara menetti viime kauden runkohyökkääjistään pistepörssin voittajan Henrik Haapalan, maalipörssin voittajan Veli-Matti Savinaisen, ykkössentteri Jani Lajusen ja lupaavan voimahyökkääjän Sebastian Revon, on kirvesrinnoilla neljä ketjullista pärjäämisensä liigatasolla todistaneita hyökkääjiä sekä useampi nuori lupaus.

Vaikka esimerkiksi HIFK, JYP ja Kärpät ovat myös hankkineet nimekkäitä vahvistuksia, on Tapparan pelaajamateriaali edellä haastajiaan.

Hyökkääjähankinnat Matti Järvinen, Jarno Kärki ja Niko Ojamäki ovat päävalmentaja Jukka Rautakorven pelifilosofiaan erinomaisesti sopivia hyökkääjiä, jotka tulivat Rautakorven kouluun kehittymään ja hakemaan lopullista läpimurtoa.

Zaborsky ja Tyler Redenbach puolestaan tuovat joukkueeseen sopivassa suhteessa kokemusta. Molemmilla on toki myös iso tulosvastuu.

Tappara on tunnettu kiekollisesti taitavasta ja hyökkäävästä pelistään, mutta Vainio kirjoitti kuitenkin kannatuslauluunsa säkeet "Tappara kun taklaa, niin sen huomaa, tarvita ei siihen taikajuomaa, kovuus on vain harjoituksen tuomaa".

Tiukka voimaharjoittelu ja Pyynikin portaat ovat kuuluneet Tapparan repertuaariin jo kauan, mutta päävalmentaja Rautakorpi on erityisen tunnettu ankarasta ja vaativasta harjoittelusta. Joukkue menetti fyysisyyttä Savinaisen ja Lajusen vaihdettua seuraa, mutta sentterihankinta Järvinen on kiekollisen osaamisensa lisäksi myös vahva fyysinen pelote.

Puolustuksen isokokoiset mörssärit Aleksi Elorinne ja KalPasta hankittu Niko Mikkola tekevät fyysisyydellään vastustajien hyökkäyspelistä vaikeaa. Puolustus on kokonaisuutena lähes käsittämättömän kokonaisvaltainen ja laadukas.

Kaikki uudet hankinnat − Mikko Lehtonen, Veli-Matti Vittasmäki ja Mikkola − pelasivat viime kaudella maajoukkueessa, Lehtonen oli mukana myös MM-kisoissa. Lisäksi Elorinne pääsi pelaamaan EHT-otteluita.

Otso Rantakari puolestaan oli puolustajien pistepörssin neljäs, loukkaantumisista kärsinyt Valtteri Kemiläinen taas oli pistekeskiarvolla mitattuna niin ikään puolustajien kärkeä.

Viimeisessä säkeistössä mainitaan vastustajien kunnioittavan Tapparaa niin, että "ani harva vieras voittaa". Kunnioituksesta tuskin on kyse, mutta Tappara oli viime kaudella KalPan ohella Liigan paras kotijoukkue. Kirvesrinnat myös tekivät eniten ja päästivät kolmanneksi vähiten maaleja.

TAPPARA OLI VIIME KAUDELLA KALPAN OHELLA LIIGAN PARAS KOTIJOUKKKUE. HALLITSEVAN MESTARIN VOITTAMINEN EI OLE AINAKAAN HELPOMPAA ALKAVALLA KAUDELLA.

Hallitsevan mestarin voittaminen ei ole ainakaan helpompaa alkavalla kaudella.

Joukkueella on vaativa ja menestymään tottunut päävalmentaja, jolla on apunaan Marko Ojanen ja Janne Grönvall, jotka olivat pelaajina voittamassa suomenmestaruutta Rautakorven valmennuksessa keväällä 2003.

Ykkösmaalivahti Dominik Hrachovina oli jo viime kaudella Liigan kärkeä. Nyt räväkän tšekin haastaa nuori Christian Heljanko. Maalinsuulla Tapparalla ei kuitenkaan ole samalla tavalla leveyttä ja laatua kuin puolustuksessa ja hyökkäyksessä, mutta heikkoutta ei maalivahtipelistäkään saa väännettyä.

Puolustuksessa on maajoukkuetason kuusikko ja reservissä vielä läpimurtonsa viime kaudella tehnyt Aleksi Salonen sekä osaamistaan väläytellyt Jere Rouhiainen. Hyökkäys on samalla tavalla leveä ja laadukas kokonaisuus, jossa kokemus sekoittuu nouseviin kykyihin.

Tappara on terästä, ja vastustajat tulevat perästä − toiset kaukana ja toiset vähän lähempänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Katso video: Kiekkotiedoillaan ihastuttanut 4-vuotias Jerry haastatteli idoliaan Henrik Haapalaa: "Harmittaako, kun Sami Mutanen taklasi sua?"

LIIGA | 17.2.2018 12:00
Alkuviikosta somehitiksi nousseella videolla 4-vuotias Jerry Järvensivu luetteli ulkomuistista tietoa Liiga-pelaajista. Jatkoaika järjesti Jerrylle mahdollisuuden haastatella Tampereelle palannutta Henrik Haapalaa, joka on Jerryn suurin idoli. lue lisää

Sattumien summa toi Haapalan takaisin Tampereelle: "Eihän sitä tiedä, missä nyt oltaisiin ilman loukkaantumisia"

LIIGA | 16.2.2018 21:08
Henrik Haapala koki Tapparan parhaaksi paikaksi saada itsensä takaisin pelikuntoon. Loukkaantumisista tällä kaudella kärsinyt Haapala aloittaa jääharjoittelun ensi viikolla ja pyrkii palaamaan peleihin vielä runkosarjan aikana. lue lisää

Tappara pelaa vielä ilman Haapalaa, loukkaantumiset sotkivat kautta Pohjois-Amerikassa

LIIGA | 16.2.2018 12:00
Henrik Haapala ei ole Tapparan mukana perjantaina TPS:ää vastaan. Haapala on kuitenkin jo Tampereella. lue lisää

Tapparaan siirtyminen tekee hallaa Henrik Haapalan uralle

LIIGA | NHL | 15.2.2018 19:00
Henrik Haapala jätti Pohjois-Amerikan-kaukalot ja palasi auttamaan Tapparaa. Omaa NHL-haavetta Eurooppaan vetäytyminen ei sitten autakaan. lue lisää

Viime vuoden pistepörssivoittaja Haapala palaa Tapparaan - NHL-saldoksi jäi vain yksi syöttöpiste

LIIGA | 15.2.2018 11:12
Pistepörssin ja Suomen mestaruuden viime kaudella voittanut Henrik Haapala palaa Tapparaan, kun hänen Pohjois-Amerikan valloituksensa ei ottanut tuulta alleen. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Henrik Haapala

Tappara #25 L lh
s. 1994 Lempäälä
173CM / 71KG
SOPIMUS: 2019