Mielipide

Ässät on haistanut Kärppien veren

LIIGA / Kolumni
Runkosarjan voittajan tie puolivälieristä jatkoon on usein ollut lähinnä muodollisuus. Kun Kärpät on 2000-luvulla voittanut runkosarjan, se on saanut aina jatkopaikan välieriin, useimmiten jopa suhteellisen kivuttomasti. Tällä kertaa tie on kivisempi.

Me mennään koko ajan eteenpäin. Ensimmäinen peli Oulussa oli sellainen, että vähän ihmeteltiin, eikä saatu koneita käyntiin, mutta tänään olimme jo selkeästi parempia. Tästä on hyvä jatkaa, kyllähän me olemme huomanneet, että meillä on ihan selkeä mahdollisuus.

Yllä olevat sanat ovat Ässien päävalmentaja Mikael Kotkaniemen kommentit Oulussa pelatun kolmannen puolivälieräottelun jälkeen, jonka Kärpät voitti niukasti. Kärpät johtaa nyt ottelusarjaa voitoin 2–1, välieriin pääsee neljällä voitolla.

Kärppien peli on tammikuun jälkeen yskähdellyt pahasti. Runkosarjan kahdeksan viimeistä ottelua tuottivat vain yhdeksän pistettä. Asiaa seliteltiin olympialaisten aiheuttamilla poissaoloilla sekä runkosarjan voiton aiheuttamilla panoksettomilla otteluilla. Pudotuspeleissä sitten pitäisi taas sujua.

Mutta ei ole sujunut. Ensimmäinen ottelu meni porilaisilta hieman ihmetellessä. Porissa Ässät otti komennon. Oulun toisessa kohtaamisessa Kärpät oli onnekas voitettuaan ottelun.

Kärpät on pahasti haavoittunut, eikä kyse ole juuri ollenkaan loukkaantumisista. Pakistosta puuttuvat vakiokokoonpanon pelaajista Miika Koivisto ja Mikko Niemelä, sekä rotaatiopelaaja Aleksi Mäkelä, muuten joukkue on terve.

Runkosarjan parhaaksi pelaajaksi valittu Julius Junttila on saalistanut helmikuun jälkeisissä seitsemässä pelissä vain yhden syöttöpisteen. Runkosarjan maalikuninkuuden 32 osumallaan voittanut Charles Bertrand on nyt pelannut 10 ottelua ilman maalia. Koko kauden yhdessä pelannut parivaljakko hajotettiin kolmanteen pudotuspeliin. Vaihdos ei näyttänyt piristävän kumpaakaan sen suuremmin. Junttila sentään yrittää, Bertrand on sen sijaan täysin yössä.

Vaihdokset kielivät pahoista ongelmista. Ässien valmentaja Kotkaniemi tietää mistä on kyse, vaikkei hän sitä aivan suoraan sanonutkaan: Eihän Kärpät syyttä ole ketjukokoonpanoja vaihtanut. Mehän kaikki tiedämme mikä se syy on, mitä me ei kuitenkaan tässä nyt ääneen lausuta.

Kärppien ykkösketju pimensi itse itsensä jo runkosarjan lopussa. Ässät on tämän lisäksi omalla keskialueen tukkimisellaan saanut estettyä Kärppien ykkösketjun vauhdikkaan hyökkäyspelin.

Oululaisten ylivoimapelaaminen on ollut nihkeää. Kuvaavaa on, että kolmannessa kohtaamisessa Kärppien ylivoimatilanteiden vaarallisimmat paikat olivat Ässillä. Myös Kärppien alivoimapelaaminen alkoi tökkiä pahanlaisesti runkosarjan loppupuolella.

Jopa Ässätkin on yllättynyt siitä, että sillä on aito mahdollisuus ottaa jatkopaikka. Jos Ässät hoitaa kaksi kotiotteluaan, sillä on jopa kaksi mahdollisuutta tehdä ryöstöretki Ouluun. Lauantain kolmannen ottelun perusteella ei olisi suurikaan ihme, jos porilaiset onnistuisivat sen hitusenkaan paremmalla onnella tekemään.

Kärppien päävalmentaja Mikko Mannerista huokui ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa neuvottomuus ja pelko. Ässien valmentaja Kotkaniemi sen sijaan harmitteli hukattua mahdollisuuttaan, mutta tappiosta huolimatta usko jatkopaikkaan vain kasvoi.

Kärpät on edelleen ottelusarjan suosikki ottamaan jatkopaikan, mutta porilaisten marssi kohti välieriä on lähempänä kuin ennakkoon moni osasi odottaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös