Ässät ampuu valituksella myös omaan jalkaansa

Ässien Matti Lambergin saama pelikielto ei ollut linjassa kauden kahden ensimmäisen pelikiellon kanssa. Ässien ja Lambergin tekemästä valituksesta ei kuitenkaan löydy yhtään sen kummempaa logiikkaa − ainakaan yhteisten tavoitteiden kannalta.

Liigan uuden kurinpitoryhmän alkutaival on lähtenyt yskähdellen liikkeelle. Ennen kautta sovittiin tiukemmista linjauksista, sitten unohdettiin ne hetkeksi. Nousi meteli ja muisti palasi − ei pätkittäin, vaan komeana täräytyksenä kiekonseuraajien eteen.

Se ei pyyhkinyt aiempia virheitä. Kun tuomiot saatiin Matti Lambergin ja sitä seuranneiden Markus Kankaanperän sekä Niklas Frimanin tuomioiden kautta tuntuvalle tasolle, piti moni aiheellisena muistuttaa siitä, että pari ensimmäistä tuomiota meni pieleen.

Muistutus oli totta kai aiheellinen ja oikein. Cody Kunykin viiden ja Jari Sailion kolmen ottelun pelikiellot olivat lepsut eivätkä myöhemmät tuomiot olleet niiden kanssa linjassa. Liigan jarrutusjäljet jäivät pönttöön.

Herää kuitenkin kysymys: onko tärkeämpää muuttua parempaan suuntaan vai jäädä vellomaan virheiden keskelle sittenkin, kun niistä on uusien tuomioiden perusteella opittu?

Valittavatko muutkin tulevaisuudessa liian kovasta linjasta vai vähennetäänkö muidenkin töppäilijöiden tuomioita?

Tai vielä pahempaa, palata niihin, kun pöly alkaa jo laskeutua.

Lambergin virheen jälkeen sen myönsi joukkueen päävalmentaja Jyrki Aho. Voidaan keskustella siitä, pitäisikö valmentajienkin kantaa laajemmin osansa vastuusta tällaisista tapahtumista, mutta signaalina se oli hyvä. Pelaaja teki virheen, käsi ylös sen merkiksi ja eteenpäin mukisematta.

Nöyrää medialinjaa piti myös joukkueen urheilutoimenjohtaja Jari Korpisalo. Sekin oli hyvä signaali. Oli mahdollista nähdä Ässät positiivisessa valossa oman pelaajan töppäilystä huolimatta.

Nyt tehty valitus ei samaa linjaa noudata. Ässät asettuu ristiriitaiseen valoon − todennäköisesti jopa seuran sisällä ja omienkin kannattajien silmissä.

Eniten negatiivista tilanteessa ei ole kuitenkaan se, miten Ässät koetaan mediassa.

Negatiivisinta asiassa on se, mitä tämä tekee yhteisten tavoitteiden kannalta. Tavoitteiden, joita Ässät on Liigan osakkaana ollut tämänkin kauden kynnyksellä asettamassa. Sen, mikä on Liigan pelaajien terveyden ja turvallisuuden kannalta tärkeintä: päähän kohdistuneiden taklausten vähentäminen.

Niitä tämä valitus ei edistä − ainakaan yhtään nyt korjattua linjaa paremmin.

Pelaajan oikeusturvan kannalta valitukselle löytyy perustelut. Liigan toiminta ei ollut johdonmukaista. Samanaikaisesti Lambergin oikeusturva asettuu vaakakupissa nyt muiden yksilöiden turvallisuuden edelle. Valittavatko muutkin tulevaisuudessa liian kovasta linjasta vai vähennetäänkö muidenkin töppäilijöiden tuomioita?

Yksilön oikeusturvan kannalta kun olisi ollut vielä sekin mahdollisuus, että Lambergille lankeavan palkanpidätyksen maksaisi seura itse.

Siis kantaen vastuunsa seurana oman pelaajansa töppäilystä, ja Liigan osakkaana yhteisen kurinpidon virheestä aiempien tuomioiden kohdalla.

Kaikki olisivat voittaneet − etenkin vastuuntuntoisesti toiminut Ässät.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Lambergin pelikielto pysyy entisellään

LIIGA | 6.10.2017 14:38
Urheilun oikeusturvalautakunta ei muuttanut Matti Lambergille tuomittua 13 ottelun pelikieltoa. lue lisää

Maanantaijää, viikko 38: HIFK romahti, TPS hurmasi ja Ässät valitti

LIIGA | 25.9.2017 11:00
Tällä viikolla maanantaijää ottaa kantaa HIFK:n alakuloon, TPS:n vahvaan vireeseen sekä Ässien jättämään valitukseen Matti Lambergin saamasta pelikiellosta. lue lisää

Ässille paha takaisku − Suoranta pitkään sivussa

LIIGA | 22.9.2017 11:45
Ässien kärkipelaajiin kuuluva Simon Suoranta on loukkaantumisen takia sivussa pelikentiltä kolme kuukautta. Hyökkääjä on pelannut alkukaudella piste per peli -tahdilla. lue lisää

Lambergille mittava pelikielto

LIIGA | 15.9.2017 10:31
Ässien Matti Lamberg on saanut Liigan kurinpitoryhmältä pitkän pelikiellon taklauksestaan Jukurien Valtteri Hietasen päähän. lue lisää

Päähän kohdistuneet taklaukset jatkuivat - Lamberg suihkuun Porissa

LIIGA | 13.9.2017 19:47
Ässien ja Jukurien ottelu keskiviikkona sai dramaattisen käänteen, kun Ässien Matti Lamberg taklasi rajusti Jukurien Valtteri Hietasta. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Matti Lamberg

Ässät #33 R lh
s. 1993 Kiiminki
177CM / 83KG
SOPIMUS: 2019