Älä tuijota vain Patrik Laineen maalimäärää

Patrik Laineen kausi 2017-18 saa valtavan huomion Suomessa ja Pohjois-Amerikassa. Kiinnostavinta on seurata sitä, minne Laineen ja Jetsin kokonaisvaltainen peli kaudella asettuvat.

Historiallisen kovan tulokaskauden pelannut Patrik Laine on myös toisella NHL-kaudellaan Suomen ylivoimaisesti seuratuin jääkiekkoilija. Odotettavissa on juttuja tolpista, lehdistölle heitetyistä vitseistä, yllättävinä esitetyistä pikkukäänteistä ja etenkin maaleista.

Jokohan Laineen naama on ilmestynyt jollekin paahtoleivässä? Kiinnostus on tapissa. Joku hullu kirjoitti jo kirjankin.

Hyvä niin! Superlahjakas Laine taistelee tulevalla kaudella maalipörssin kärkisijoista, eikä todellakaan vain suomalaisten sellaisesta. On enemmän kuin perusteltua, että juttuja riittää niin kiekossa kuin kiekon liepeillä tapahtuvista aiheista.

Olennaisinta on kuitenkin seurata, miten Laineen ja Winnipeg Jetsin pelaaminen kehittyvät viime kaudesta. Se, mitä tapahtuu maalien ja pisteiden ohella.

Laineen tulokaskausi oli upea. Hienoista henkilökohtaisista saavutuksista, hattutempuista ja ennätyksistä, on pedattu alkusysäystä pitkälle ja menestyksekkäälle uralle. Täysin syystä.

Laine taistelee tulevalla kaudella maalipörssin kärkisijoista, eikä todellakaan vain suomalaisten sellaisesta.

Täydelliseen siitä on kuitenkin vielä matkaa. Täydellinen nimittäin vaatii varsinkin Laineen omien tavoitteiden kannalta sen, että myös hänen joukkueensa menestyy. Ja siinä koko Jetsillä riittää tekemistä.

Laineen omalta osalta se tarkoittaa sitä, että hänen pelinsä täytyy hiljalleen kehittyä kokonaisvaltaisemmaksi. Tulevalla kaudella vähän paremmaksi kuin tulokaskaudella, jonka aikana tosin jo nähtiin edistysaskeleita.

Niiden osalta kokonaiset ottelut kertovat enemmän kuin maalikoosteet. Miten Laine pelaa tilanteet omassa päädyssä − sijoittuminen, kiekkojen vastaanotto hyökkäyksiinlähdöissä, erilaiset ratkaisut keskialueella ja siniviivoilla. Se, kuinka hyvin Laine pelaa kokonaisia vaihtoja tulevan kauden aikana.

Tuleeko Laineelle kiekonmenetyksiä? Varmasti tulee, sillä voittaminen vaatii myös riskinottoa. Olennaista on kuitenkin se, että Laineella on jatkossa entistä paremmin pelisilmää pelata tilanne varmistellen ja milloin yrittää riskiä.

Se, kuinka prosentit noissa tilanteissa pelataan omalle puolelle, kasvaa 82 ottelun runkosarjassa yksittäisiä viikon top 5 -maaleja paljon arvokkaammaksi.

Viimeistellä Laine kyllä osaa. Ja luoda tilanteita jopa tyhjästä, kyllä. Tehdä tärkeitä maaleja juuri silloin, kun hänen joukkueensa niitä eniten tarvitsee.

On kuitenkin hetkiä, jolloin vähintään yhtä tärkeää on se, mitä pelaaja ja joukkue eivät tee.

Siltä osin kyse ei ole pelkästään Laineesta, vaan enemmän koko joukkueesta. Kauden 2016-17 aikana Jets ei ollut tarpeeksi kypsä pelatakseen "prosenttikiekkoa", eli voittamaan tasaisia otteluita maltin ja huolellisuuden kautta. Oli yltiöpäisiä hyökkäyksiä, sooloiluja, huolimatonta oman pään pelaamista ja kaikkea sitä, mikä aiheutti tulosten suurta ailahtelua pitkin koko kautta.

Tuli hienoja voittoja, mutta vielä enemmän kirveleviä takaiskuja. Tuloksena oli pudotuspeleistä karsiutuminen. Ja jos vähennetään Jetsiltä lopun merkityksettömän voittoputken pisteet, olivat pudotuspelit oikeastaan hyvinkin kaukana.

Lahjakkuutta Jetsissä on runsaasti − ja ehkä eniten Laineella. Siksi on tärkeää, että kokonaisuutena hänen kykynsä hioutuvat entistä parempaan ja ehjempään koko kaukalon pelaamiseen.

Siitä kiitoksena maistiaiseksi voi tulla jo ensi keväänä pudotuspelikiekkoa − sitä, mitä Laine itsekin eniten haluaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Maalitykit Laine ja Matthews ottavat mittaa toisistaan NHL:n avauskierroksella

NHL | 4.10.2017 15:02
Winnipeg Jets ja Toronto Maple Leafs avaavat pitkään ja hartaasti odotetun NHL-kauden 2017-18 tasaisista lähtökohdista. Maple Leafsin hyökkäysmateriaali on luokkaa laadukkaampi kuin isännillä, mutta äänekäs winnipegiläisyleisö tasoittaa voimasuhteita. lue lisää

Patrik Laineella selkeät tavoitteet ensi kaudelle: "Toivottavasti jatkamme samaan malliin ensimmäisestä pelistä lähtien"

NHL | 18.9.2017 14:15
Viime kaudella jo NHL-kaukaloissa loistanut Patrik Laine toivoo, että hänen ja joukkueen peli jatkuisi siitä, mihin se kauden päätteeksi jäi. lue lisää

The story of Patrik Laine will be turned into a book

NHL | 12.6.2017 2:10
The phenomenon around NHL sensation Patrik Laine is about to take its next step this autumn when a book covering his life story will be released. lue lisää

Patrik Laineen tarina painetaan kirjaksi – julkaistaan syksyllä

NHL | 11.6.2017 13:10
Patrik Laineesta on valmisteilla kirja, joka on määrä julkaista syyskuussa. Kirjan kirjoittaa Jatkoajan entinen päätoimittaja Antti Wennström. lue lisää

Parhaan tulokkaan palkinnolla odotetut finalistit - Laine ja Matthews mukana

NHL | 21.4.2017 3:25
NHL:n vuoden tulokkaalle jaettavan Calder Trophyn finalistien joukossa ei ole suuria yllätyksiä. Kärkikolmikkoon mahtuivat Patrik Laine, Auston Matthews ja Zach Werenski. lue lisää

Kommentit

Patrik Laine

Winnipeg #29 R lh
s. 1998 Tampere, FIN
194CM / 91KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2016 Winnipeg Jets 1. kierros #2