Zdeno Chara – kapteenin raskas taakka

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Maailman paras puolustaja. Turnauksen arvokkain pelaaja joukkueelleen. Slovakian kapteeni Zdeno Charan niskaan on laitettu jo melkoisesti odotuksia. Puolustajajätti oli kuitenkin ennen kisoja levollisin mielin. Jatkoaika tapasi miehen turnauksen aattona.

Kun pelit päättyvät kuin seinään. Boston Bruisin ja Zdeno Charan kulunut kausi sai tylyn lopun, kun Washington Capitals tiputti jopa hieman yllättäen hallitsevan Stanley Cup –mestarin seitsemännessä pelissä kesälomalle.

Viimeistään tällä kaudella lopullisesti NHL:n parhaaksi puolustajaksi monien papereissa nousseen Charan pelit sen sijaan jatkuvat. Edellisen kerran maajoukkuetta MM-kisoissa vuosituhannen vaiheessa edustaneen puolustajan maajoukkueeseen liittyminen onkin mieluinen lahja joukkueen tuoreelle päävalmentaja Vladimir Vujtekille.

MM-kisoihin liittyminen ei ollut puolustajalle missään nimessä itsestäänselvyys. Mies myönsi Jatkoajalle pohtineensa päätöstä pitkään. Pelaamisen ilo ja onnistumisten hakeminen nousivat kuitenkin lopulta muun yläpuolelle.

– Pakko myöntää, se ei ollut helppo ratkaisu. Tein päätökseni managereideni ja lääkintähenkilökunnan kanssa. Koin, että tämä ratkaisu oli paras. Täällä on mahdollisuus saada vielä hyvä päätös kauteen. Toivottavasti saamme hyvän lähdön jo heti turnauksen alusta alkaen, Chara pohti ensimmäisten Helsingissä pidettyjen harjoitusten jälkeen.


Zdeno Charan harteilla lepää suuri vastuu Slovakian menestyksestä.

Kapteenin kunnia ja taakka

Joku voisi sanoa miehen päätöstä lottovoitoksi Slovakian tämän vuoden kisarupeamalle. Ennen pelien alkua kapteeniksi äänestetty jätti on ryhmän hartiat, tuki ja turva. 206-senttinen slovakki on joukkueen puolustuksen johtohahmo, jonka varaan joukkue luottaa valtavasti.

Heikon materiaalin kannattaminen ei ole helppo paikka kenellekkään. Chara puhisi kuitenkin positiivisuutta turnauksen avauspelin aattona.

– Se on iso kunnia pelaajalle joka kerta, kun joukkue valitsee kapteeniksi. Ei auta kuin tehdä parhaansa ja siten tuoda esimerkkiä joukkueeseen, mies filosofoi.

Johtajana Chara nousee esille erityisesti vaikeina aikoina. Pukukopissa puolustaja omien sanojensa mukaan tykkääkin luoda oikeanlaista fiilistä.

– Johtajana olen erilainen aina tilanteen mukaan. Periaatteessa kaikki perustuu kuitenkin tunteeseen. Vaikeissa tilanteissa otan roolia ja yritän koota joukkuetta puheellani yhteen. Siitä se lähtee, mies kertasi.

Olympiapaikkaa metsästämässä peli kerrallaan

Slovakian tilanne on myös tulevia olympialaisia silmällä pitäen haastava. Maa ei ole nimittäin vieläkään varmistanut paikkaansa 2014 pelattaviin Sotšin kisoihin. Se edellyttäisi näissä kisoissa paikkaa kahdeksan parhaan joukkoon.

Chara ei itse ollut kovin huolissaan tilanteesta, vaikka myönsikin sen olevan haastava. Tuore kapteeni näki jatkoonpääsyn ja kisalipun varmistuksen olevan puhtaasti omissa käsissä.

– Kyllä se on tiedossa. Se on tärkeä tavoite meille näihin kisoihin. Kahdeksan joukkoon pitää tässä turnauksessa päästä jo sitäkin silmällä pitäen. Paikka on kovan työn takana, mutta uskon täysin siihen, että pystymme ottamaan sen.

Slovakialla on kasassa näihin kisoihin yllättävän kokenut joukkue maajoukkueessa alkaneesta nuorennusleikkauksesta huolimatta. Kysyttäessä joukkueen potentiaalia koko kisoja silmällä pitäen, kokenut puolustaja käänsi katseensa jo perjantain avaukseen Kanadaa vastaan. Se tuleekin olemaan erittäin tärkeä paikka myös koko kisojen jatkon kannalta.

– Tässä turnauksessa olemme päättäneet, että menemme peli kerrallaan eteenpäin. Ensimmäisen suuri haasteemme on Kanada. Sen enempää emme vielä ajattele.

– Kanadaa vastaan odotan kovaa ja tiukkaa peliä. Se on hyvä testi heti turnauksen alkuun, Chara päätti, ja käänsi katseita jo perjantain päiväpeliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle