Zdeno Chara – kapteenin kunnioitettava ele

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Hopea osoitettiin Pavol Demitran muistolle.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Slovakian MM-turnaus päättyi finaalitappioon Venäjää vastaan, mutta se ei heikennä joukkueen kokonaiskuvaa kisojen suhteen. Yllättäjänä finaaleihin asti yltäneen Slovakian kapteeni Zdeno Chara omisti saavutuksen viime syksyn tragediassa menehtyneelle Pavol Demitralle kunnioitusta herättävällä tavalla.

MM-kisojen ennakkokaavailuissa Slovakian joukkue sijoitettiin Helsingin lohkossa viimeiselle puolivälieriin oikeutettavalle paikalle. Kyseiset ennakkoarvailut osuivat oikeaan, mutta harva osasi turnausta ennen sanoa Slovakian taistelevan kultamitaleista kisojen viimeisenä päivänä.

Vaikka Venäjä veikin finaalin selvin lukemin, ei Slovakian joukkueen kapteeni Zdeno Chara lähtenyt liikoja suremaan kohtaloa.

– Olemme tietenkin pettyneitä siihen, että hävisimme ottelun, mutta emme ole pettyneitä siihen, mihin päädyimme turnauksessa lopulta, Chara tuumasi mitalien jaon jälkeen.

Pelin päätyttyä Slovakian joukkue ei jäänyt masennuksen kourissa makaamaan jäälle, vaan joukkue otti hopeamitalit ylpeydellä vastaan.

– On kunnia olla kolmen parhaan joukossa ja finaaleissa pelaaminen on aina erityistä. Yritin kannustaa joukkuetta nauttimaan jokaisesta hetkestä, koska et voi tietää, milloin pelaat jälleen finaaleissa, Chara muistutti.

– Siihen voi mennä 10 tai 20 vuotta, joten täytyy nauttia tästä. Pelaajaura on aina lyhyt ja jos pystyt saavuttamaan jotain tällaista, niin sinun täytyy olla erittäin ylpeä siitä.

”Ei jäänyt mitään, mitä olisi pitänyt tehdä toisin”

Finaalissa Venäjää vastaan juuri Chara oli se taho, joka avasi maalihanat tulisella lyöntilaukauksellaan. Kapteeni ja joukkue kuitenkin tiesivät sen, ettei avausminuuttien osuma jäisi ainoaksi.

– Se maali tuli heti ottelun alussa, mutta tiesimme sen, ettei se tulisi olemaan tarpeeksi, Chara tuumasi ja jatkoi:

– Se oli yksi maali ja oli hienoa päästä johtoon, mutta Venäjä painoi sitten erittäin lujaa ja he tasoittivat ottelun.

Avauserän jälkeen Slovakia ei enää pystynyt venymään Venäjän tykkien edessä. Toisessa erässä peli kääntyi ja repesi Slovakian kannalta liikaa Venäjän eduksi.

– Ensimmäinen erä oli oikeastaan erittäin tasainen, mutta toisessa emme sitten vastanneet Venäjän antamaan haasteeseen tarpeeksi hyvin. He ottivat pelin hallinnan ja veivät sitten kenttätapahtumia, Chara harmitteli.

– Kolmannessa erässä pyrimme sitten pelaamaan jälleen kovaa, mutta ehkä meidän energiamme loppuivat kesken.

Kokonaisuutena Slovakian suoritus turnauksessa päätyi positiiviselle puolelle. Jopa taitojen ylirajoilla pelannut joukkue puolusti tiiviisti ja fiksusti, hyökkäyksestä löytyi tarvittavissa paikoissa onnistumisia ja täten joukkue pystyi yltämään aina finaaleihin asti. Chara olikin ylpeä turnauksen päätyttyä kuluneiden viikkojen antiin.

– Pelasimme koko turnauksen erittäin hyvin, eikä jäänyt mitään, mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Joukkueelta pyydettiin sitä, että kaikki pelaavat toisilleen ja antavat parhaan mahdollisen panoksen. Pyyntö oli pelata niin hyvin kuin vain osaa ja se oli se, mitä juuri teimme, kapteeni hymyili tyytyväisenä.

Kisojen parhaaksi puolustajaksi valittu Chara kunniotti vanhaa pelitoveriaan ja hyvää ystäväänsä ottelun jälkeen. Hopealle yltäneen joukkueen kapteeni puki yllensä viime syksyn traagisessa lentoturmassa menehtyneen Pavol Demitran pelipaidan.

Klassisen tyylikkäällä ja kunnioitettavalla teolla Chara halusi osoittaa poismenneen Demitran olevan pelaajien mielessä nyt ja ikuisesti.

– Pavol on ajatuksissamme mukana. Hän on siellä aina ja pelasimme turnauksessa hänelle. On suuri kunnia omistaa tämä saavutus hänen muistolleen, totesi Chara kunnioituksen eleestään.

» Lähetä palautetta toimitukselle