Yli sadan maalin Ahtola: "Olemme enemmän neljän kentän joukkue"

LIIGA / Haastattelu
Jerry Ahtola onnistui kahdesti KooKoon kustannuksella.
Kuva © Timo Savela
Jerry Ahtola oli kahdella maalillaan yksi illan suurista sankareista, kun TPS murskasi KooKoon vastaansanomattomasti 8−2. Hyökkääjä saavutti ottelussa kolminumeroisen rajapyykin.

− Erityisen iloinen olen Jerry Ahtolan otteista. Hän teki kaksi maalia, ja hänen työmoraalinsa on ollut erinomainen koko syksyn.

Näillä sanoilla TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin iloitsi laitahyökkääjä Ahtolan osumista. Tyytyväisyyteen oli muutenkin syytä, sillä Lahdessa Pelicansille tiistaina rumasti 6−1 hävinnyt TPS pesi kasvonsa ylivoimaisella 8−2-voitolla KooKoosta.

Viime kaudella yhden päähän sadasta liigamaalista päässyt 30-vuotias hyökkääjä saavutti kolminumeroiset maalimäärät, ja saman tien syntyi myös maali numero 101. Ahtola myhäili hyvää iltapuhdettaan ottelun päätyttyä.

− Onhan se hienoa, ei sitä käy kieltäminen. Eipä niitä ole sillä lailla tullut laskettua, tuli itsellenikin vähän yllätyksenä. Yksi kaveri ilmoitti ennen viime peliä, että seuraava maali on sadas. Tuli vähän puskista, mutta tosiaan nyt kun se tuli, niin on se ihan mukava rajapyykki. Varmaan jotain sellaista, mitä voi myöhemmälläkin iällä muistella hyvällä fiiliksellä.

Sadan maalin kerhoon

Liigauran sadas syntyi ovelasti. Maali vei TPS:n 4−1-johtoon. Mies ampui vielä napakasti turkulaisten kahdeksannen täysosuman kolmannessa erässä, mutta sadatta maalia oli syytä kerrata.

− Oliko (Jasper) Lindsten, joka syötti sieltä päädystä, ja mielestäni siinä oli pakki edessä, niin en päässyt siitä etukulmasta suoraan nousemaan. Ajattelin, että pikku feikki ja vanhanaikainen. Sen verran pitkät kädet on, että yletyin ennen maalivahtia ja taisi lopulta mennä veskarin luistimesta sisään. Ihan röyhimismaali, analysoi Ahtola maaliaan.

Viime kaudella täydet 60 runkosarjapeliä ahkeroinut laitahyökkääjä muisti myös liigauransa avausmaalin, vaikka sen jälkeen maaliverkko onkin heilunut peräti sata kertaa.

− Se oli IFK:n paidassa, pelasimme Jyväskylässä JYPiä vastaan ja pääsin lyömään takatolpilta tyhjiin. En muista syöttäjää, mutta muistan sen, että "Sinkku" (Sinuhe) Wallinheimo taisi olla silloin JYPin maalissa, ja se on tietenkin yksi sellainen maali, joka on jäänyt mieleen.

Sataan ja yhteen liigamaaliin ei lasketa pudotuspeleissä tehtyjä maaleja, mutta urallaan 14 pudotuspelionnistumista saanut Ahtola muisti tehneensä myös sellaisia.

− On niitä muutama semmoinen, varmaan Jokerit-sarjan seitsemännessä ottelussa tehtykin, mutta kyllä se ensimmäinen maali on se, joka on jäänyt selkeimmin mieleen.

Ryhtiliike puolustuksen kautta

TPS hävisi tiistaina Lahdessa Pelicansille, mutta KooKoota vastaan mustavalkoisilla oli aivan erilainen ilme. Ottelu kouvolalaisia vastaan osoittautui täysin yksipuoliseksi näytökseksi, ja Palloseuran voitto ei olisi helpommin voinut tulla. Tiistaina kärsitty rökitys opetti nöyryyttä.

− Niin, 6−1 vai mitä päättyikään Lahdessa. Olivathan ne kovat lukemat, mutta usein sellainen opettaa aika paljonkin. Saimme muistutuksen siitä, mitä voittaminen vaatii ja kuinka tiukka puolustuksen pitää olla. Tänään voitimme viisikkopelissä maalintekopaikat 17−2, ja ehkä se, että teimme kahdeksan, johtui hyvästä puolustamisesta.

− Siitä se kuitenkin nykypäivänä lähtee, että puolustuksen pitää olla tiivis. Se meiltä unohtui Lahdessa, ja tänään teimme aika hyvän korjausliikkeen, mikä on yleensä hyvän nipun merkki, jatkoi Ahtola.

Leijonat teki World Cupissa vain yhden maalin, mutta Palloseuran viikon kaksi peliä nähneet eivät ole joutuneet surkuttelemaan vähämaalisia otteluita. Kahdessa ottelussa on tehty yhteensä 17 maalia, joten jatkuuko trendi?

− Enpä usko ihan, tällaiset pelit ovat harvassa! Tässä kun Liiga etenee, niin on oppinut sen, että usein vastustajan ja samalla tietysti oman joukkueen puolustus tiivistyy ja peli paranee. Alkuun tulee ehkä ihan ymmärrettäviäkin merkkausvirheitä, mutta kyllä maalinteko tietyllä tavalla vaikeutuu. Sitten on itse vain lyötävä kiilaa enemmän väliin.

Lauantaina Sportin kimppuun

Maaleja tuli KooKoota vastaan paljon, joten onnistujia oli myös laajalla rintamalla. TPS:ää on kuvailtu paljon joukkueeksi, joka on kärkikorin pelaajiensa varassa. Ahtola näkee tilanteen alkaneelle kaudelle toisin.

− Olemme ehkä ottaneet askeleen siinä viime kaudesta, että olemme enemmän neljän kentän joukkue. Tosiaan se, että saadaan eri äijille onnistumisia tässä vaiheessa kautta, on aika hyvä merkki. Paljon puhutaan, että ei sitä mieti, jos ei tule onnistumisia, mutta väkisin sitä alkaa jossain vaiheessa miettiä, jos vetää pitkään ilman niitä. Neljällä kentällä olemme pelanneet nyt tosi tasaisilla peliajoilla.

Jatkoa seuraa heti lauantaina, kun TPS suuntaa Vaasaan Sportin vieraaksi. Otteiden ailahteluun ei ole varaa ja fokuksen pitää olla jo tulevassa, sillä peli tulee yllättävän pian.

− Joo, huomenna viideltä alkaa ja tänään jo lähdemme Poriin. Olemme siellä yötä, ja huomenna jatkamme sieltä Vaasaan. Sovimme tuossa juuri, että nautimme hetken tästä voitosta, mutta aika nopeasti pitää kääntää jo katseet huomiseen. Kova rähinä tulossa, pieni kaukalo ja Sport tunnetaan vahvana ja periksiantamattomana.

− Tämä pitää suhteellisen nopeasti unohtaa ja ymmärtää, että sieltä tulee taas uusi rähinä huomenna, päätti Ahtola.

» Lähetä palautetta toimitukselle