Wallinheimo: "Anttonen on täysi mysteeri"

LIIGA / Haastattelu
Jääkiekkoliiton puheenjohtaja on isossa roolissa suomalaista jääkiekkoa kehitettäessä.
Kuva © Timo Savela
Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtajavaali on kohta käsillä. Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo avasi haastattelussa pelaajien kantaa ehdokasasetteluun.

Suomen jääkiekkoliiton uusi puheenjohtaja valitaan liittovaltuuston vaalilla lauantaina 8. marraskuuta. Ehdokkaina ovat vuodesta 1997 puheenjohtajana toiminut Kalervo Kummola sekä St1-huoltamoketjun puheenjohtaja ja jääkiekkoliiton liittohallituksen jäsen Mika Anttonen.

Ehdokkaat kohtasivat toisensa perjantai-iltana Yle TV1:n A-studio-ohjelmassa järjestetyssä väittelyssä, jossa oli paikalla myös kansanedustaja ja Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja, entinen huipputason maalivahti Sinuhe Wallinheimo.

Pelaajayhdistys julkaisi 9. syyskuuta tiedotteen, jonka mukaan se tukee Kalervo Kummolan asettumista ehdolle puheenjohtajavaalissa. Tiedotteen mukaan selkeä enemmistö pelaajista oli sitä mieltä, että Kummolan tulisi asettua ehdolle.

Wallinheimo kertoi perjantai-iltana Twitterissä, että jäsenkysely toteutettiin yhteensä 40 jäsenelle, läheskään kaikilta ei mielipidettä siis kysytty.

− Mehän periaatteessa päätämme hallituksena pelaajien puolesta muutenkin asioita. Tässä 40 henkilössä oli tietenkin kaikki meidän hallituksemme jäsenet mukana. Lisäksi otimme mukaan Jääkiekkoilijoiden koulutus- ja ammatinedistämissäätiön hallituksen jäsenet, jotka osaltaan hallinnoivat muun muassa olympiarahastoja. Otimme heidät mukaan, sillä emme halunneet tehdä tällaista päätöstä vain Pelaajayhdistyksenä, Wallinheimo selventää.

Kaikilta jäseniltä kysymistä ei käytännön syistä oltu lopulta edes harkittu.

− Jäsenäänestyksen teettäminen kaikille on hirveän hankalaa. Olemme joskus sitä kokeilleet, mutta pelaajien vastaukset ovat usein vähän mitä ovat.

Wallinheimon mukaan pelaajien kanta on kuitenkin tullut selväksi kyselyn ulkopuolella käydyissä yhteyksissä.

− Meidät on kuitenkin valittu edustamaan pelaajia. Tämä päätös perustuu pitkälti keskusteluihin, joita olen pelaajien kanssa käynyt kesällä. Porukka on miettinyt sitä, lähteekö "Kale" nyt ehdolle vai ei.

− Käytyäni keskusteluja lähinnä vanhemman ikäpolven pelaajien kanssa, jotka ovat ehkä jo aktiiviuransa lopettamisen kynnyksellä, tulin siihen tulokseen, että kaikki olivat sitä mieltä, että "Kalen" pitäisi lähteä tähän vaaliin mukaan. Mehän emme nyt ota kantaa siihen, pitäisikö Kummolan olla puheenjohtaja, vaan kysymys on nimenomaan ehdokkuudesta.

Pelaajayhdistyksen hallitukseen kuuluu puheenjohtaja Wallinheimon lisäksi yksi KHL-pelaaja, kuusi liigakiekkoilijaa ja kaksi Mestis-pelaajaa.

− Olisimme voineet tehdä tämän päätöksen myös yksin hallituksena. Hallituksen hommahan on tehdä päätöksiä pelaajien puolesta. Jos sitten pelaajia ei kiinnosta, niin menee hallitus ja puheenjohtaja vaihtoon. Mitään sellaista ei kuitenkaan ole kuulunut.

− Meillä on näissä sellainen käytäntö, että "Sanokaa, jos teillä on jotain sanottavaa asiaan." Jos on hiljaa, niin tulkitsemme sen niin, että asiaan ei ole mitään sanottavaa. Hirveän harvoin kovin moni näihin mitään vastaa.

Vastaehdokkaana mysteerimies Anttonen

Kummolan vastaehdokkaana puheenjohtajavaalissa on Jääkiekkoliiton hallituksessa istuva huoltamo- ja öljybisneksessä kannuksensa hankkinut Mika Anttonen.

− Anttosen ongelma on vähän siinä, että kukaan ei oikein tunne häntä. Hän on ihan täysi mysteeri. Tänäänkin jätkät soittelivat hädissään, että voiko tämä oikeasti olla näin. Kukaan ei tiedä, onko hän harrastanut jääkiekkoa tai ollut ylipäänsä jääkiekon kanssa tekemisissä esimerkiksi seuratoiminnassa. Jos tuollainen ihminen lyödään siihen puheenjohtajaksi, niin onhan siinä omat riskinsä, Wallinheimo selvittää.

Anttonen on peräänkuuluttanut julkisuudessa jääkiekkoharrastuksen kustannusten laskua ja demokratian lisäämistä suomalaisessa jääkiekkokulttuurissa.

− Tuossa tv-lähetyksen jälkeen kun off the record kuuntelin hänen juttujaan, niin on hänen jääkiekkotietämyksensä aika ohutta. Kyllä siinä hommassa pitäisi olla jonkun, jolla on jääkiekkotietämystä. Se ei riitä, että on joskus ollut hyvä öljybisneksessä.

− Toivoisin, että siinä postissa olisi joku, jolla olisi jonkunlaista substanssiosaamista. Vaikka siitä, että kuinka puhki on pelien jälkeen tai millaisia mietteitä silloin pelaajan päässä on.

Myös Anttosen sitoutuminen tavoitteisiin askarruttaa Pelaajayhdistyksen puheenjohtajaa.

− Se huolettaa, että meillä on nelivuotisstrategia, mutta Anttonen on kertonut olevansa vain kolme vuotta ja lähtevänsä sitten muualle. Mikä se sitoutumisen aste siinä sitten on? Eihän siinä mitään muutosta toimintakulttuuriin tehdä, siinä menee ainakin 8-10 vuotta.

− Ei tuollainen muutos kolmessa vuodessa iskostu siihen Kajaanin Hokin D-junnujen kolmosvalmentajaan, ei se onnistu kolmessa vuodessa.

Wallinheimo nostaa esille myös Kummolan meriittilistan.

− "Kalen" rekordihan on ihan poikkeuksellinen. En usko, että maailmasta olisi löytynyt toista henkilöä, joka olisi samalla ajanjaksolla saanut Suomesta jääkiekolle enemmän irti.

Ehdokkaiden linjaeroista kysyttäessä Wallinheimo nostaa esiin paljon keskustelua herättäneen kysymyksen painotuksesta harraste- ja kilpaurheilun välillä.

− Varmaan isoin ero on siinä, että Anttonen haluaa enemmän harrastamista, joka on sinällään helvetin hyvä juttu. Olen samaa mieltä, että harrastamista pitäisi olla lisää. Mutta jos kaikki vain harrastavat, niin missä vaiheessa se muuttuu kilpailuksi? Jäämmekö me siinä vaiheessa jälkeen?

− Viisi-kuusi vuotta sitten Jalosen Jukka sanoi, että vetäkää nyt se Nuori Suomi -aate helvettiin, niin saadaan jääkiekkoilijoita, jotka oikeasti pärjäävät! Sitä kun sitten vähän reivattiin, niin alkoi tulla näitä granlundeja ja barkoveja ja kumppaneita.

TV-väittely jäi vaisuksi

Ylen A-studion vaaliväittelyssä ei lopulta saatu aikaan kunnon keskustelua. Hämmennystä herätti myös Wallinheimon rooli lähinnä sivustakatsojana.

− Eihän tuossa 28 minuutin ohjelma-ajassa kauheasti ehtinyt. Itse halusin olla lähinnä hiljaa, kun he olivat kuitenkin ne kandidaatit.

Pelaajayhdistyksen roolia puheenjohtajavaalissa on kummasteltu, ja erityisesti koko kannanoton tarpeellisuutta ehdokasasetteluun on asetettu kyseenalaiseksi.

− Meillä ei ole mitään salattavaa. Missään nimessä tämä ei ole lähtenyt "Kalelta", vaan tässä olivat pääasiassa nämä vanhemman polven pelaajat, jotka sanoivat, että "Kalen" on lähdettävä ehdokkaaksi.

− Kyllähän minua tässä "Kalen" perseennuolijaksi ja ties miksi on haukuttu, mutta minä toimin sillä mandaatilla, jonka pelaajat ovat minulle antaneet. Sen ristin minä kannan.

» Lähetä palautetta toimitukselle