"Voittoa on kiva näytellä" − Akseli Kouki maailmanmestarina valkokankaalla

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Näyttelijät pyrkivät jäljittelemään juhlahumua pukukopissa.
Kuva © Yellow Film & TV/Tommi Hynynen
Lätkäfanien vuoden kulttuuritapaus, 95-elokuva, sai vihdoin ensi-iltansa. Joulupäivänä valkokankaat ympäri Suomen täyttänyt leffa ruotii historiallisen maailmanmestaruuden taustoja ja sen vaikutusta koko kansakuntaan. Suomalaisten suuren sankarin, Ville Peltosen, roolin tulkinnut Akseli Kouki kertoi voiton huuman mielestään näkyvän valkokankaalla.

Kolmannen polven näyttelijä Akseli Kouki oli hämmästynyt saadessaan roolin maailmanmestaruuden ratkaisseena Ville Peltosena. Samaan hengenvetoon hän totesi juuri Peltosen esittämisen olleen mieluisa yllätys.

− En nähnyt itseäni siinä roolissa. Ennen kuin minulta värjättiin tukka ja laitettiin piilolinssit silmiin, en mielestäni muistuttanut juurikaan Peltosta, Kouki ihmetteli valintaa.

Kouki ei päässyt tapaamaan Peltosta valmistautuessaan kuvauksiin. Sen sijaan turkulainen Kouki sanoi yrittäneensä netin kautta päästä käsiksi siihen, minkälainen henkilö pääkaupunkiseudulla kasvanut Peltonen on.

− Yritin selvittää muun muassa sitä, millainen ulosanti hänellä on, Kouki kertoi.

− Ainakaan Peltosen suusta ei saanut kuulua Turun murretta.

Vanhoja kuvanauhoja otteluista Kouki ei juurikaan kelaillut läpi. Vähäisten jääkohtausten vuoksi Koukin ei tarvinnut ottaa paineita esikuvansa liikkeiden jäljittelystä jäällä.

"Ainakaan Peltosen suusta ei saanut kuulua Turun murretta"

− Vaikka olisin muutaman kuukauden treenannut kovaa, ei minusta olisi samanlaista peluria siinä ajassa tullut kuin Peltonen aikanaan oli. En junnunakaan koskaan ollut maajoukkuetason pelimies, totesi Kouki.

Täysin untuvikkona Kouki ei jääkiekkolegendaksi tosiaan ryhtynyt, sillä oma kiekkoura päättyi vasta muutama vuosi sitten B-junioreihin. Nykyisin hän viihtyy edelleen jäällä aina, kun se on mahdollista.

− Asun Turussa, joten ulkojäämahdollisuuksia ei liikaa ole, harmitteli Kouki.

Näyttelijöiden yhteishenki välittyy teatterisaliin

Intohimoinen lätkäfani Kouki ei päässyt itse todistamaan mestaruusjuhlia keväällä 1995. Hän oli silloin korkeintaan pilke isänsä Mikko Koukin silmäkulmassa.

Olli Jokisen ja Jarkko Ruudun suurimmiksi idoleikseen mainitseva Kouki totesi tiedostaneensa mestaruuden olemassaolon jossain vaiheessa kiekkovuosiensa aikana.

− Mietin, että Suomi on joskus voittanut jotain ja se on se ainoa mestaruus. Tietysti olin siitä ylpeä, Kouki pohti.

Kouki myöntää vuoden 2011 mestaruuden merkinneen hänelle itselleen enemmän, mutta toteaa sen kuitenkin olleen vain se "toinen mestaruus".

Kouki on yhtä mieltä kollegojensa Joel Hirvosen ja Hannes Suomisen kanssa siitä, että joukkuehenki näyttelijäporukan kesken syntyi kuin itsestään. Hänen mukaansa sitä kautta oli helppo lähteä juhlimaan mestaruutta niin, että tunnelma välittyy myös katsojille.

− Meillä oli koko ajan semmoinen henki päällä, että olemme tekemässä jotain suurta, Kouki sanoi.

"Voittoa on kiva näytellä"

Voiton hetket kuvattiin viimeisenä kuvauspäivänä. Kouki kertoo näyttelijäporukan juhlineen maailmanmestaruutta kameran edessä ja samalla elokuvaprojektin päättymistä.

− Juhlimme viimeisen työpäivän meiningillä. Siitä varmasti tuli oma mausteensa mestaruushuumaan, Kouki totesi.

Elokuva on varmasti ennalta herättänyt monissa epäilyjä siitä, voiko tällaisesta aiheesta tehdä hyvän leffan ja oliko elokuvan filmaaminen ylipäätään tarpeellista. Kouki kehottaa ihmisiä katsomaan elokuvan ja tekemään omat johtopäätöksensä siitä, miltä mestaruuden voittaminen näyttää draaman keinoin.

− Voittoa on kiva näytellä, Kouki naurahti.

Unelmia tavoittelemassa

Koukille itselleen jäi projektista positiivinen maku. Kuvauksista hänelle jäi mieleen elävä meininki ja hauskanpito, vaikka samalla tehtiinkin elokuvaa. Kouki pääsi myös maistamaan palan kiekkoilijan unelmasta.

Kouki kertoo nuorena ujosti haaveilleensa jääkiekkoammattilaisuudesta ja maajoukkuepaidan pukemisesta. Peltosen rooli täytti osittain lätkäromantikoksi itseään kuvaavan Koukin unelmat.

− Tämä on lähinnä ammattijääkiekkoilijaa, joka voittaa maailmanmestaruuden, mihin minun kiekkoilijan lahjoillani voi päästä, Kouki tunnelmoi realistina.

Kouki on yksi muutamista näyttelijöistä, jotka saivat kunnian näytellä kiekkoiloittelun lisäksi myös Tuntemattomassa sotilaassa. Kouki epäili tehneensä varmasti jotain oikein saadessaan roolit molemmissa elokuvissa, mutta toteaa matkassa olleen mukana myös tuplasti hyvää tuuria.

− Oli ihan mieletöntä päästä mukaan kahteen hienoon tuotantoon. Minulla on erittäin etuoikeutettu olo, kuvaili Kouki tuntemuksiaan.

Joulun aikaan Koukille tärkeitä asioita ovat perhe ja rauhoittuminen. Hän antoi aattona panoksensa myös muiden ihmisten joulunviettoon.

− Joulupukin työt kuuluvat omalle joulun top 3 -listalle, Kouki lisäsi.

» Lähetä palautetta toimitukselle