Voiko nuorten SM-liigan pelaajien vapaita päiviä lisätä? Jääkiekkoliitto miettii parannusta

MAAJOUKKUE, Muut Sarjat / Haastattelu
Voisiko nuorten vapaapäiviä lisätä?
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Nuorten SM-liigan runkosarja painottuu nykyisellään paljon viikonloppujen tuplapeleille. Koulua käyville nuorille todellisia lepopäiviä ja omatoimiselle harjoittelulle vapaita tulee vähän. Jatkoaika keskusteli asiasta HPK-nuorten valmentajan Olli Salon ja Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antilan kanssa.

Nuorten SM-liigassa pelataan nykyisellään 48 ottelua, joista iso osa painottuu viikonlopuille. Otteluita pelataan välillä kolme viikossa. Todellisia vapaapäiviä pelaajille ei joka viikko tule, sillä koulua käyville nuorille vapaa maanantai ei merkitse lepoa. Asialla on merkitystä myös omatoimisten harjoittelupäivien määrän suhteen.

HPK-nuorten päävalmentaja Olli Salo kommentoi asiaa Jatkoajalle viikonloppuna. Salon mukaan ottelumäärä on nykyisellään sopiva, mutta yhtenä vaihtoehtona Salon näkemyksen mukaan otteluohjelmaa voisi järjestellä siten, että mahdollisimman monelle viikolle jäisi aikaa myös levolle vapaan sunnuntain muodossa. 

Jatkoaika pyysi kommenttia asiaan Jääkiekkoliiton kilpailupäälliköltä Pirkka Antilalta. Antilan mukaan käytäntö ei oikein mahdollista merkittävää muutosta kyseiseen suuntaan.

− Meillä on kuitenkin joukkueita kuten Kärpät, Jokipojat, Sport, joilla on todella pitkät matkat. Niiden vieraskiertueet osuvat aina lauantaille ja sunnuntaille, joten aina joku pelaa sunnuntaisin myös etelässä, kertoo Antila.

Tuplapelien määrä on edellä mainittujen joukkueiden lisäksi huomattavasti suurempi, sillä myös etelän joukkueet pelaavat tuplia reissatessaan kyseisissä kaupungeissa pelaamassa lauantain ja sunnuntain. Näin ollen lähipelien määrä on koko runkosarjan osalta rajallinen. Sen päälle tulevat ylioppilaskirjoitukset, maajoukkuetauot ja hallien vapaat pelipäivät vastaan.

− Lisäksi esimerkiksi Hakametsässä pelataan joka toinen päivä. Näin ollen on kaksi Nuorten SM-liigan joukkuetta, joilla ei ole enää arkipelipäivää jolloin pelata. Kun melkein kaikki pelaavat liigahalleissa, joissa ovat liigapelit ja muut tapahtumat, ei ole enää arkipelipäivää milloin pelata.

Muutoksia parempaan pyritään kuitenkin tekemään pidentämällä vähän kautta molemmista päistä.

− Ensi kaudeksi on ajatuksissa pidentää sarjaa kummastakin päästä, jolloin nykyisiä kolmen pelin viikkoja tulisi minimaalisesti ja kausi voitaisiin hyvin rytmittää kahden pelin viikkotahtiin, paljastaa Antila.

− Sunnuntaipelit vähenevät vain sen kautta, että saamme lisää kahden pelin viikkoja. Kolmen pelin viikot jäävät minumiin. Niitä tulee silti jäämään, sillä emme voi pakottaa pitkänmatkalaisia reissaamaan siten, että säännön mukaisesti jäisi perjantain koulupäivä väliin kokonaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle