Viuhkolan vapaampi rooli

LIIGA / Haastattelu
Jari Viuhkola on saanut pelata alkukauden terveenä.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Oulun Kärppien voittokulun lokakuun alussa liikkeelle polkaissut Jari Viuhkolan johtama viisikko on viimeisessä kymmenessä pelissä hukannut tehonsa lähes täysin. Tunnelin päässä näkyy kuitenkin valoa.

Jos tähän mennessä pelattu kausi jaetaan kymmenen ottelun pätkiin, on Kärppien ykköskentän viimeisimmän periodin saldo surullista katseltavaa. Käyrä on ollut hyökkäysvitjan jokaisella jäsenellä laskusuunnassa.

Sentteri Jari Viuhkola takoi kahdella ensimmäisellä kymmenen pelin pätkällä 6-7 pistettä jaksoa kohden, mutta jälkimmäisellä vain yhden. Myös tehotilasto painui ketjukavereiden tapaan miinukselle.

– Meidän ketjulla on ollut hieman vaikeampi vaihe. Meidän tehtävä on kuitenkin tehdä maaleja, joten turha väittää ettei siitä otettaisi paineita, Viuhkola kertoo.

– Meitä on kuitenkin helpottanut paljon se, että joukkue on voittanut koko ajan.

Tiistain Lukko-pelissä vitja onnistui pitkästä aikaa maalinteossa. Toni Kähkönen ohjasi kiekon maaliin Mika Pyörälän ja Viuhkolan esityöstä. Muutenkin ketjun peli näytti paremmalta kuin muutamassa edellisessä ottelussa.

– Viimeisimmissä peleissä meillä on ollut taas enemmän ideaa kiekollisessa pelissä. Olemme pystyneet luomaan paikkoja. Hyviä aihioita on, ja uskon, että lähiaikoina homma lähtee toimimaan taas kunnolla, Viuhkola miettii.

Vapaampi rooli

Kärppien pelejä seuranneet ovat varmasti pistäneet merkille ketjun hieman poikkeuksellisen työnjaon. Pyörälä on ottanut perinteistä laitahyökkääjää enemmän sentterin tonttia haltuun ja samalla helpottanut Viuhkolan taakkaa.

– Minulla on nyt hieman vapaampi rooli hyökätä ja pystyn menemään syvälle päätyyn. Vierellä on kaksi työteliästä laituria, joten voin luottaa siihen, että he puolustavat.

– Hyökkäyspäässä minun vahvuudet kuitenkin ovat ja siellä olen omimmillani. Olen tykännyt tästä roolista, Viuhkola toteaa.

Uuden päävalmentajan myötä tämä puoli on muuttunut Kärpissä muutenkin viime vuodesta. Vaikka ajattelutapaa on yksinkertaistettu, ei ilman aivotyötä pärjää vieläkään.

– Nyt reagoidaan enemmän sen mukaan, millä paikalla milloinkin ollaan. Viime vuonna pysyttiin tiukemmin omalla pelipaikalla, Viuhkola taustoittaa.

Oma esitys miellyttää

Pahat loukkaantumiset ovat lyöneet Viuhkolaan vahvan leiman. Monissa kauden ennakkoarvioissa kärppälegenda lytättiin armotta.

– Tässä on ollut niin paljon vaikeita vuosia, että on ollut hienoa huomata, että pystyn pelaamaan ja välillä jopa suhteellisen hyvällä tasollakin. Syksyn aikana olin muutamissa peleissä mielestäni lähellä sitä tasoa, mitä parhaimpina päivinäni.

– Nautitaan nyt tästä, että olen saanut pelata joka pelin. Sitä ei ole moneen vuoteen tapahtunut, Viuhkola jatkaa.

Haastattelun lopuksi vielä tämän kauden perinteinen kysymys, joka tulee kysyttyä jokaiselta kärppäpelaajalta. Vastaus on yhtä perinteinen kuin itse kysymyskin.

Mitä uutta Lauri Marjamäki toi Kärppiin?

– Hän muutti paljon joukkueen sisällä tekemisen tasoa ja vaatimustasoa. Hän on sellainen valmentaja, joka saa joukkueen tekemään juttuja. Se on iso asia, Viuhkola päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle