Virtanen analysoi JYPin vuoristorataa: "Miettimisestäni ja murehtimisestani ei ole hyötyä"

LIIGA / Haastattelu
Virtanen kertasi kautta, josta tapahtumia ei puuttunut.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
JYPin alkukausi oli hankala. Joukkue ailahteli jopa otteluiden sisällä ja kolmannet erät olivat myrkkyä hurrikaanipaidoille. Joulun jälkeen joukkue on ollut sarjan kuumin joukkue. Mistä tämä vire johtuu? Onko pelitavassa tapahtunut muutoksia? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa JYPin päävalmentaja Marko Virtanen.

Marko Virtanen kertoi Jatkoajan haastattelussa joulun jälkeen, että joukkueen pelillisen harmonian hioutuminen oli kesken. Heti uuden vuoden jälkeen jyväskyläläisjoukkue on ollut sarjan kuumin joukkue, joten sopiva kysymys on, että missä joukkue menee tämän asian kanssa tällä hetkellä?

− Kyllä meillä on selkeä pelitapa, mitä pyrimme noudattamaan. Ainahan pyrimme sitä varioimaan vastustajan mukaan: säilyttämällä ne omat hyvät jutut siellä ja sitten tylsistymällä vastustajan erinomaisuuksia sieltä pois, Virtanen vastasi.

− Kyllä jokainen JYP-pelaaja tietää, mitä siellä pitää tehdä. Enää on kyse siitä, että miten sitä suoritat.

JYPin pelaaminen ailahteli välillä alkukaudesta otteluiden ja jopa erien sisällä. Uuden vuoden jälkeen tähän on tullut huomattava muutos.

− Ehkä se oli vielä enemmän silloin jaksottaista. Kyllähän nyt kun katsoo näitä pelejä mitä voitimme, niin kyllä se tasaisuus siellä on, Virtanen mietti.

"Maalit tuovat maaleja ja voitot tuovat voittoja."

− Jääkiekkopeleihin kuuluu se, että molemmilla on omat hyvät jaksonsa. Harvoin peli menee sillä lailla, että jompi kumpi dominoisi täysin sitä. Nyt on vain kyse siitä, että kuinka pieneksi saat ne omat monttusi. Se on sitten lähempänä voittoa, kumpi siinä onnistuu.

JYPin pelaaminen oli pahimmillaan kunnolla solmussa. Joukkueen pelaajat näyttivät alkukaudesta pelaavan pelikirjan eri sivuilla kaukalossa ja tämä näkyi muun muassa ajoitusten, syöttöjen ja viisikon tiiveydessä. Virtanen kertoo, ettei joutunut tekemään ylimääräisiä töitä, vaan alkukausi oli ihan normaalia valmentajan työtä vaikeuksista huolimatta.

− En tiedä tuliko "ylitöitä", ihan normaalia valmentajan työtä oli. Kyllä sitä edelleen mietitään ihan samalla tavalla niitä asioita. Valmentaja on koko ajan huolissaan jostakin asiasta, meni hyvin tai huonosti.

Tätä kautta myös maalinteko tökki.

− Meillä oli maalinteon kanssa ongelmia siinä vaiheessa ja maalinteko jos mikä on sellainen, että maalit tuovat maaleja ja voitot tuovat voittoja. Se on vähän kliseistä, mutta näin se vain on, Virtanen tuumi.

− Pari maalia saat tehtyä, niin itseluottamus on ihan toisella mallilla kuin se, että koko ajan hiertäisi se asia. Sitä kautta tulee sitten myös happea muuallekin, niin puolustuspelaamiseen kuin maalivahtipelaamiseenkin. Aika oravanpyörä se kuitenkin on.

Suurin yksittäinen ongelma jyväskyläläisjoukkueelle oli kolmannet erät ja johtoasemassa pelaaminen. JYP ei onnistunut tekemään useissa otteluissaan ratkaisevaa maalia ja paine puolustussuuntaan kasvoi liian isoksi.

− Ongelmana alkukaudesta oli kolmannet erät ihan selkeästi. Johdimme peliä ja johtoa saattoi olla kahdellakin maalilla hyvin monta kertaa kolmannessa erässä ja hävisimme silti. Vastustaja pystyi roikkumaan pelissä, emmekä saaneet sitä ratkaisevaa maalia, Virtanen totesi.

− Se oli nimenomaan siitä maalinteosta kiinni ja vastustaja pystyi pitämään painetta koko ajan. Kun vertasin viisi- vastaan- maalintekoa aikaisempiin vuosiin, niin se oli jäljessä.

79 maalia 32 otteluun alkukaudesta, eli 2,46 maalia per ottelu. 86 maalia 25 otteluun, eli 3,44 maalia per ottelu uuden vuoden jälkeen. Muutos maalinteossa on ollut huima.

− Ollaanko me nyt toiseksi eniten tehty maaleja, eli se osa-alue on kunnossa tällä hetkellä, Virtanen iloitsi.

JYPin alkukauden takia osa faneista vaati Virtaselle potkuja, mutta urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari piti päänsä. JYP neuvotteli kauden aikana muutaman valmentajan kanssa, mutta päätyi antamaan Virtaselle vuoden jatkosopimuksen.

− Hyvä, kun asiat ratkesivat ja mitä aikaisemmin sen parempi. Meillä oli aika selvät sävelet ja askelmerkit, että missä mennään koko ajan. Sanotaan näin jälkikäteen, että näin olimme suunnitelleetkin tämän menevän, Virtanen avasi.

Jatkosopimus tai sen puute ei missään vaiheessa ollut Virtasen mukaan mielen päällä.

− Ei ollut. Minun miettimisestä ja murehtimisesta ei ole mitään hyötyä tuolle joukkueelle. Kyllä itse tekee sen työn koko ajan mahdollisimman hyvin kuin pystyy, oli se tilanne mikä tahansa. Se joko riittää tai ei riitä.

Loppukausi mainio

Uuden vuoden jälkeen JYP on voittanut 25 ottelustaan 21 ottelua. Runkosarjan loppuun JYP viiletti viiden ottelun voittoputkessa.

Muuttiko hurrikaanipaidat jotain pelissään vai mistä tämä loistava vire johtuu?

− Ei se johdu niinkään pelillisistä asioista. Kyllä se on enemmän siitä, että hyvin pienestä oli asiat kiinni silloin. Saimme ratkaisuvoimaa laajemmalle, siitä tietyt pelaajat saivat happea, kun heidän ei ollut pakko koko ajan onnistua.

− Samaa saimme tuonne maalivahtipuolelle. Sielläkin rupesi se paine kasvamaan älyttömän isoksi. Juurikin silloin, kun emme saaneet noita pelejä ratkaistua poikki, niin maalivahdeille kasvoi paine kovaksi, Virtanen mietti.

Lääkkeiksi Virtanen nimesi täsmähankinnat syyskauden lopulla.

− Jokainen tietää, mitkä lääkkeet meille tuli, kun (Michel) Miklík ja (Juho) Olkinuora tulivat. Pienestä olivat asiat kiinni.

Eli pelitapaan ei ole tehty mitään muutoksia?

− Siihen ei ole ollut mitään tarvetta. Niin kuin sanoin, erittäin hyviä pelillisiä jaksoja siellä on ollut. Se oli enemmän siitä toteuttamisesta ja itseluottamuksesta kiinni, Virtanen vastaa.

Eli muutama tärkeä palanen tuli palapeliin, kasvanut itseluottamus ja maalintekeminen paranivat. Koko joukkue on jaksanut jauhaa omaa peliään, vaikka tulosta ei heti olisikaan tullut. Näin ollen myös JYPin puolustuspelaaminen on parantunut, kun hurrikaanipaidat ovat jaksaneet toteuttaa omaa pelitapaansa loppuun asti. JYP päästi runkosarjassa vähiten maaleja yhdessä TPS:n kanssa.

− Se on kärsivällisyys. Kärsivällisyys kasvaa sen mukaan, kun rupeat voittamaan pelejä. Jaksat odottaa ja odottaa sitä omaa juttua. Luotat siihen, että kyllä se sieltä tulee, sillä hommalla millä se on ennenkin tullut, eli se on se sana siihen, Virtanen paalutti.

JYPin kauden alku oli haastava.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

JYP on siis pelannut erittäin hyvin runkosarjan jälkimmäisen puoliskon. Erikoistilannepelaaminen on ollut sarjan parhaimmistoa, maalinteko ollut tehokasta ja puolustuspelaamiseen tullut parannus.

Jyväskyläläisjoukkue on kaatanut isoja joukkueita, kun muun muassa Tappara, TPS ja KalPa ovat hävineet JYPille. Virtasen mukaan jyväskyläläisjoukkue ei ole vielä pelannut parhainta otteluaan.

− Kyllä me siitä lähdemme, että emme ole missään nimessä pelanneet. Nyt ne oikeat pelit vasta alkavat, Virtanen latasi.

− Sehän se on, että pelin pitää kehittyä koko ajan kauden edetessä ja mitkä joukkueet sen pystyvät pitämään loppuun asti, niin ne tulevat sitten playoffeissa pärjäämään.

Kun on pelannut pitkään ja monta ottelua putkeen korkealla tasolla, niin jossain vaiheessa se "välipäivä" vain tulee. Yleensä se tulee häntäpään joukkueita vastaan ja silloin yleensä on ollut valmistautumisessa hankaluuksia.

Tämä on näkynyt jyväskyläläisjoukkueen otteissa runkosarjan viimeisissä otteluissa. Muun muassa KooKoo ja Sport saivat JYPin ahtaalle. Pelaajien otteissa on näkynyt ehkä ulospuhalluksen merkkejä.

"Nämä ovat hienoja juttuja, kun pystyt vaikeuksien kautta tulemaan ja kääntämään jonkun trendin"

Virtasen mukaan syytä huoleen ei kuitenkaan ole.

− En oikein tiedä onko se juuri ulospuhallus. Aina pitää muistaa, että peli on suhteessa vastustajaan. Peli Sportia vastaan: he tekivät sen erittäin hankalaksi, he onnistuivat siinä omassa jutussaan äärimmäisen hyvin. Samoin, jos otetaan vaikka Jukurit Mikkelissä ja ensimmäinen erä: siellä oli joka solu ja sielu liossa, ihan ne viimeiset potkut ja mailan tökkäyksetkin.

− Kyllä se vain menee niin monesti, että saavutustarve näissä peleissä vie eteenpäin ja se on sitten playoffeissa molemmilla sama, mies jatkaa.

Runkosarja on takana ja JYP oli lopulta sarjan neljäs. Runkosarjan aikana ja varsinkin alkukaudesta JYP majaili pohjamudissa. Nousu on siis ollut hieno. Mutta minkälainen runkosarja oli päävalmentajan näkökulmasta?

− Se oli hyvin kaksijakoinen. Lähtökohta kauteen oli niin erilainen, mitä JYP-joukkueilla aikasempina vuosina on ollut. Meillä oli nuoria ukkoja ratkaisupaikoilla ja oli kymmeneen vuoteen nuorin joukkue. Se ottaa vaan aikansa, ennen kuin se lähtee sieltä tulemaan. Nämä ovat hienoja juttuja, kun pystyt vaikeuksien kautta tulemaan ja kääntämään jonkun trendin. Se ei nimittäin ihan helppoa ole, niin kuin se on varmasti kauden aikana muualtakin nähty, Virtanen niputti.

− Iso kiitos pelaajille siitä sitoutumisesta, yhtenäisyydestä, miten he ovat uskoneet hommiin ja tehnyt niitä hommia. Sieltä se tulos sitten vaan tulee, päivittäisen kovan työn kautta.

Runkosarjassa ei yllätyksiä

Kaksijakoinen runkosarja. Alkukausi hankala, loppukausi hieno. Vaikeudet voitettu, kevään yksi suosikeista edelleen. Runkosarjaan on mahtunut vaikka mitä. Mitään yllätyksiä kaudessa ei kuitenkaan Virtasen mukaan ollut.

− Näin jälkikäteen mietittynä ei oikein mitään. Tietyt asiat ottavat aikansa, ennen kuin ne napsahtavat kohdilleen. Siitä olen ylpeä, että siellä on positiivisia kasvajia paljon tuossa ryhmässä tässä vaiheessa.

− Pelaajat ovat kuitenkin, ne jotka hommat tekevät. Lahjakkuus on sitä, että pystyt tietyllä aikajänteellä nappaamaan niistä asioista kiinni ja nostamaan omaa tasoaan.

Virtanen ei halua kuitenkaan nostaa tässä vaiheessa kautta vielä ketään yksilöä esille.

− En halua tässä vaiheessa, kun kausi on kesken. Se on väärin tässä vaiheessa lähteä ketään nostamaan yksilöinä esiin, tämä on oikeasti joukkueen hommaa. Katsotaan sitten pudotuspelien jälkeen.

JYPin kokoonpano on laaja tällä hetkellä. Jokaiselle osa-alueelle löytyy kilpailua ja jos et tee hommia kunnolla, joku tulee takaa tilalle. Voisi sanoa, että tilanne on siltä osin positiivinen ongelma. Virtanen myöntää, että näin asia on.

− Tottakai se on voimavara. Tässä on viime aikoina pyritty käyttämään sitä mahdollisimman laajasti, koska koskaan ei tiedä mitä tulee vastaan. Riippuu myös vastustajasta, sillä joku vastustaja voi sopia paremmin jollekin pelaajalle kuin jollekin toiselle. Mielestäni on äärimmäisen hyvä, että meillä on kilpailutilanne koko ajan.

− Kun mietitään ihan ensimmäisiä runkosarjan kierroksia, silloin ei välttämättä ollut niin kovaa kilpailua. Oli vähän loukkaantumisia ja nimenomaan tuolla kokeneemmalla puolella, kuten (Anssi) Löfman ja (Ossi) Louhivaara. Sitten tuli pari puolustajaa siihen mukaan ja maalivahti, joten nyt meillä on joka osastolla hyvä kilpailu, mies jatkoi.

Virtanen myös myönsi, että kilpailutilanne näkyy jokapäiväisessä tekemisessä.

Pelaajien kierrättäminen ja hyökkäysketjujen sekoittaminen on näkynyt. Muun muassa Janne Kolehmainen on pelannut viime aikoina nelosketjun keskellä, keskushyökkääjänä. Tarkoituksena on ollut pitää pelaajat varpaillaan ja pitää yllä raikkautta.

− Joo kyllä se sitä on. Tottakai suosikkihommaa voi olla jokin toinen, mutta jotkin tietyt pelaajat ovat pelityyliltään sellaisia. Eihän me (Janne) Kolehamiselta odoteta jotain "playmaker" hommia. Kaikki tietävät, että missä hänen vahvuutensa ovat, hänhän on selvä puolustava hyökkääjä.

− Nämä ovat vähän tällaisia. Joonas Nättinen pelasi viime vuonna sentterinä ja tämän koko vuoden on pelannut laiturina ja ottanut selkeästi askeleen ylöspäin, Virtanen jatkoi.

Miklík on JYPin tehokkaimpia maalintekijöitä.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Miklík pudotuspelien täsmäaseena

Lisää kilpailua hyökkäysketjuihin on tuonut Miklíkin paluu. Mies ehti pelata JYPin paidassa vain kuusi ottelua, kunnes jäi Joe Finleyn taklauksen alle. Miklik sai pahat vammat ja mies oli kaukaloista poissa melkein kaksi kuukautta. Nyt mies on pelannut viisi ottelua ja tehnyt kaksi maalia.

Virtasen mukaan mies hakee vielä parasta kuntoaan, mutta on mielissään, että slovakialaishyökkääjä sai pelejä alleen ennen pudotuspelejä.

− Hänellä oli sellaiset vammat, että oli nimenomaan kiellossa, eli ei saanut harjoitella. Ei Miklik vielä teräkunnossa ole, se on ihan selvää.

Hyvästä runkosarjan lopusta huolimatta Virtanen löytääkin joukkueensa pelaamisesta parantamisen varaa kevättä varten.

− On tietenkin. Kollektiivisesti pitää asioiden vielä parantua, mutta en lähtisi nyt sieltä mitään mörköjä nostelemaan. Kollektiivisuus ja viisi vastaan viisi-peli. Se on kuitenkin aina suhteessa siihen vastustajaan mikä tulee sitten vastaan, että pystyy myös vastustajaa tylsyttämään pois.

Puolivälierissä vastaan asettuu HPK.

− Runkosarjassa pelasimme tasaisia pelejä HPK:ta vastaan, kova vastustaja tulossa vastaan ja ei tässä vaiheessa kautta olekaan helppoja vastustajia, Virtanen kertasi.

− Ei muuteta mitään meidän pelissämme, menemme sillä millä olemme tähänkin asti menty: yritämme tylsyttää vastustajan vahvuudet pois ja nostaa esille omia.

» Lähetä palautetta toimitukselle