Virtanen alkaa valaa uutta betonia Kupittaalla

MESTIS / Haastattelu
Muistatko vielä "Betonin"? Veskarin oppeja nähdään mahdollisesti taas pian TUTOn maalilla.
Kuva © Timo Savela
TUTOn valmennustiimi sai viikon alussa joukkoonsa uudet, mutta tavallaan vanhatkin kasvot, kun pelaajauraakin Kupittaalla luonut Tommi Virtanen siirtyi joukkueen maalivahtivalmentajaksi. Betoni-lempinimellä tunnettu Virtanen on valmis jakamaan omaa pelitietämystään mielenkiintoisen haasteen parissa.

Kauden 2013−2014 jälkeen TUTOsta ja Turusta ulkomaille lähtenyt Tommi Virtanen teki paluun tuttuun halliin, vaikkakin eri roolissa.

− Kun kysyttiin, niin sanoin olevani valmis auttamaan, jos apu kelpaa. Siitä asiat etenivätkin sitten aika nopeasti. Sanotaan vaikka niin, että tämä oli vähän sattumien kauppa, Virtanen avaa uuden pestinsä taustoja.

− Mielenkiintoinen haaste tämä kuitenkin on ja olen ehtinyt jo kerätä sen verran kokemusta maalivahtipelistä, että on mielenkiintoista päästä jakamaan sitä ja katsomaan, miten paljon pystyy auttamaan muita.

Voiko siis todeta, että "Betonin" pelaajaura on ohi? Veskari itse jättää vastauksen avoimeksi.

− Valmennuksella ajattelin hakea vähän uutta näkökulmaa ja ehkä sitten hyppään uudestaan askiin, Virtanen naurahtaa.

− No ei, todennäköisesti urani on ohi, mutta eihän tässä iässä kovin varmaksi voi sanoa. Lopetuspäätöstä on ehkä vähän pohjustettu, mutta ei vielä saa lyödä viimeistä naulaa arkkuun.

TUTOn tämän kauden torjuntavastuun jakaneet Karolus Kaarlehto ja Kristian Järvinen saavat tuekseen varsin motivoituneen mentorin.

− Tämä on ihan kokopäivätyö. Tehtäväni on olla maalivahtien tukena: jos he jotain tarvitsevat tai jos joku heitä askarruttaa, täytyy minun olla heitä auttamassa.

− Autan heitä olemaan niin henkisesti kuin fyysisestikin valmiita peleihin. Toki meidän molemmat maalivahdit ovat jo aikuisia miehiä, joten perusjutut he kyllä osaavat. Ainahan sitä voi tuoda korjausehdotuksia esimerkiksi tojuntatyyliin, ja he sitten päättävät, käyttävätkö sitä vai eivät, Virtanen toteaa.

Virtanen kokee sopeutuneensa TUTOn valmennustiimiin hyvin, vaikka kovin kauaa hän ei vielä Miika Elomon ja Marko Kiprusoffin matkassa ole ollutkaan.

− Viikon verran mukana olleena osaan sanoa, että hyvältä tämä vaikuttaa. Kumpaakaan herraa en tuntenut aikaisemmin, mutta ensivaikutelma on hyvä. Miikalla on oma tapa toimia ja se vaikuttaa hyvältä ja mielenkiintoiselta.

− Joukkuehenki yleensäkin vaikutti hyvältä jälleen kerran. Tosin sitä se on TUTOssa ollut aina, Virtanen toteaa.

Kolme kautta Turussa viettänyt Virtanen osaa ohjeistaa kokemuksella.
Kolme kautta Turussa viettänyt Virtanen osaa ohjeistaa kokemuksella.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

Aloitteleva maalivahtivalmentaja on kaikin puolin tyytyväinen materiaaliin, jonka kanssa pääsee työskentelemään. Mukana on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta.

− Molemmat meidän maalivahdeista ovat teknisesti hyviä, mutta molemmilla on myös mahdollisuus vieläkin parempaan.

− Työnjako on myös mielestäni onnistunut: Krisu (Järvinen) on nähnyt Mestistä jo hieman enemmän, kun taas Karppa (Kaarlehto) tulee junioreista ja tuo nuoruuden kipinän mukaan. Hyvä paketti on kasassa, Virtanen tuumii.

Nuori Kaarlehto onkin jo syksyn aikana torjunut tiensä turkulaisyleisön sydämiin hieman samaan tyyliin kuin Kaapo Kähkönen aikanaan.

− Hänessä (Kaarlehto) on paljon potentiaalia, mutta matkaakin toki on vielä. Aika sen näyttää. Toisaalta jääkiekko on pitkälti myös ihan sattuman kauppaa: oikea sauma kun osuu oikeaan aikaan, ei koskaan tiedä mihin siitä pääsee, Virtanen pohtii nuorta maalivahtilupausta.

Tommi Virtasella on itsellään kolmen kauden kokemus TUTOsta. Näiden kausien aikana suosiota nauttinut veskari onkin juuri sopiva henkilö ohjaamaan muita Turusta ponnistavia maalivahteja juurikin oman kokemuksensa kautta.

− TUTO tarjoaa hyvät puitteet ja menestyneenä joukkueena kasvattaa myös sitä kautta. Uskon, että Turussa paine onnistua on kovempi kuin muilla paikkakunnilla, sillä meitä seurataan vähän tarkemmin kuin muita.

− Joka kausi, kun maalivahdeiltakin odotetaan menestystä, kasvattaa se luonnetta. Se valmistaa tulevaisuuteen, Virtanen toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle