Virtalan poissaolo merkittävänä tekijänä

Hokin päävalmentaja Petri Mattila ei lähde kiistämään kesän profiilihankinnan Teemu Virtalan poissaolon merkitystä Hokin hyökkäyspeliin liittyen. Poissaolo on vaikuttanut myös joukkueen ylivoimapelaamiseen, mihin uudet vahvistukset ovat tuoneet kaivattua paikkausta.

Viime kaudella jopa lähellä Suomi-sarjaan putoamista ollut Kajaanin Hokki päätti vahvistaa joukkuettaan kesällä ja seuran riveihin siirtyivät muun muassa Veikko Karppinen ja Teemu Virtala. Kaksikosta jälkimmäisenä mainittu loukkaantui hyvän alkukauden jälkeen ja miehen paluu siirtyi aina joulukuun loppuvaiheille. Profiilihyökkääjäksi isoon rooliin hankitun Virtalan poissaolo on näkynyt kajaanilaisten pelaamisessa, minkä toteaa myös Hokin päävalmentaja Petri Mattila.

– Jos mietitään isossa kuvassa syksyä, niin ei varmaan voida olla eri mieltä siitä, etteikö Teemu Virtalan poissaolo olisi ollut merkittävä tekijä. Kuitenkin kun pienillä resursseilla liikutaan, niin haluttiin selkeästi sellainen kärkipelaaja joukkueeseen, joka toisi johtajuutta. Viime kaudella täältä puuttui sellainen profiilihyökkääjä ja nyt haettiin sitä, että olisi semmoinen keihään kärki siinä. Sitä kautta Virtalan poissaolo on vääjämättä vähän tuossa meidän hyökkäystehokkuudessa näkynyt.

– Myös se johtajuuden jättämä aukko on tiukoissa peleissä varmasti jonkun verran näkynyt joukkueen suorituksissa. Vaikeahan sitä on pisteiden valossa arvioida ja loukkaantumisten kanssa meidän on vain elettävä, toteaa Mattila Virtalan loukkaantumisen vaikutuksista.

Päävalmentaja löytää asiasta myös toisen puolen, sillä kärkipelaajan poissaolo on vapauttanut joukkueen nuorille pelaajille tien isoihin rooleihin.

– Toisaalta se on mahdollistanut jopa ihan Mestis-sarjan ensikertalaisille mahdollisuuden päästä aika isoihinkin rooleihin, tyyliin Joonas Alanne ja Jesse Häkkinen. Miehet ovat olleet jopa ylivoimassa ja ykköskentässä ja ovat onnistuneet ja tehneet hyvää jälkeä.


Virtalan poissaolo on näkynyt auttamatta Hokin pelaamisessa.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Ylivoimaan paikkausta

Virtala on peliärakentava juonikas hyökkääjä, jonka osaamisen puuttuminen ylivoimasta on auttamatta näkynyt kajaanilaisten suorituksissa. Mattila ei lähdekään kieltämään asiaa.

– Kyllähän se selvää on ja turhaahan sitä on kenenkään kierrellä. Se on varmasti näkynyt nimenomaan siinä meidän ylivoimassa, koska kuitenkin kärkipelaajien tehtävä on tuoda sellaista pelirentoutta ja pelirohkeutta joukkueeseen.

– Virtala näyttää omalla esimerkillä noita asioita ja vahvistaa sitä muidenkin tekemistä. Totta kai me ylivoimapeli tiedetään, että se on yksittäisten pelaajien vahvaa yksilötaitoa ja henkilökohtaisia ratkaisuja, niin kyllähän nämä poissaolot ovat asioita, mitkä vaikuttavat siihen. Niitä on vaikea pisteiden ja maalien valossa mitata, mutta varmasti ymmärretään kaikki, että jonkunlainen merkitys sillä Virtalan puuttumisella on ollut, Mattila lisää.

Apua Hokin syksyn suurimpaan ongelmaan, hyökkäyspelaamisen tehokkuuteen, toivat toimintansa lopettaneen Kiekko-Laserin rauniolta tulleet Ville-Matti Koponen ja Ville Rajala, jotka ovat aloittaneet lupaavasti pelit linnapaidassa. Rajala, joka on viiden ottelun try-outilla Kajaanissa, on viimeistellyt kolmessa ottelussa jo kolme maalia. Mattila myöntäänkin Oulusta tulleiden pelaajien positiivisen lisä-avun maalinteossa ja ylivoimapelin puolella.

– Uskon, että he tuovat juuri niitä elementtejä, mitä tässä nyt kaivataan. Sitä maalinteon tehokkuutta, juonikkuutta meidän kiekolliseen peliin ja ennen kaikkea ylivoimapelaamiseen lisätehokkuuta. Me ollaan pelattu viimeiset kymmenen peliä jo hyvää ylivoimaa, jossa meidän tehot ovat nousseet selvästi ja suunta on siinä vahvasti oikea. Uskon, että nimenomaan nämä kaverit auttavat juuri niissä meidän ongelmakohdissa, mitä tässä on ollut.

Sisään ja ulos

Raumalta peliaikaa Hokin paitaan hakemaan tullut Jere Laaksonen sai vahvan alun Hokissa, mutta myös hänen kohdallaan siirryttiin harmittavasti loukkaantumisten puolelle.

– Tietysti myös Laaksosen loukkaantuminen oli myös harmi, kun hän juuri sai vähän maalihanoja auki. Loukkasi sitten selkäänsä ja sitä kautta palasi Raumalle kuntouttamaan itseään, harmittelee Mattila.

Loukkaantumiset ovat laittaneet kapuloita rattaisiin, mutta Mattila käsittelee asiaa rauhallisesti. Virtalan ja Laaksosen lisäksi myös kolmas suurempaan roolin lähtökohtaisesti kaavailtu Riku Toivo on joutunut jättämään suurimman osan peleistään väliin loukkaantumisten takia.

– Tässä on ollut vähän tätä ja vaikuttavissa tekijöissä on ollut myös Toivo, joka on pelannut kolme peliä tällä kaudella. Oli kuitenkin sellainen jolla sitä odotusarvoa oli. Viisi liigapeliä Kärpissä viime kaudella ja tuttu mies itselleni tuolta Oulun ajoilta.

Loukkaantumiset alkavat nyt olla historiaa ja kolmikosta Virtala teki paluun joulutaukoa edeltäneessä Jokipojat-ottelussa. Pelaajien paluut ovat tärkeitä asioita kevättä kohti mentäessä, jossa Hokin tavoitteena onkin mahtua kuuden sakkiin.

– Mielestäni siihen tavoitteeseen nähden me ollaan ihan iskuetäisyydellä vielä. Totta kai meidän pitää kirivaihde saada aikaiseksi, se on selvä, ja se myös että pelejä pitää voittaa. Ollaan vielä iskuetäisyydellä ja uskon ja toivon siihen, että kun nämä pelaajat ovat saaneet loukkaantumisten jälkeen vähän roolia, niin he pystyvät auttamaan meitä hyvin keväällä.

Tammikuun lopussa esiin astuu lisää haasteita, sillä hyvin Hokin paidassa lainapestit aloittaneet keskushyökkääjä Koponen ja puolustaja Mikko Niemelä palaavat Kärppien organisaatioon. Hokin organisaatiossa ei kuitenkaan olla käyty vielä keskusteluja mahdollisista loppukauden vahvistuksista.

– Ei olla vielä käyty, mutta tässä on tammikuu aikaa ukoilla antaa näyttöjä. Meillä on kuitenkin tällä hetkellä pelaajia selvästi yli neljän kentän ja kyllä me tullaan koko tuota osastoa kaipaamaan ja tarvitsemaan. Katsotaan tammikuu rauhassa ja sitten luodaan strategiaa tulevaa varten. Tehdään tarvittavia toimenpiteitä, mikäli semmoisiin tarvetta on.

Lue myös

Taistelu Suomi-sarjan mestaruudesta kiihtyy – Välieräjoukkueet selvillä

Suomi-sarja | 2.3.2018 9:01
Suomi-sarjan puolivälierävaihe päättyi torstaina. Tiensä jatkoon raivasi odotettu nelikko. Todellinen yllätys oli lähellä, kun alemmasta loppusarjasta pudotuspeleihin selviytynyt HC Indians Kaarina pakotti Porvoon Huntersin selkä seinää vasten. lue lisää

JHT-Hokki: Viime kauden Mestis-karsijat vastakkain

Suomi-sarja | 21.2.2018 12:30
JHT:n ja Kajaanin Hokin välinen ottelusarja on yksi kiinnostavimmista, sillä vastakkain on kaksi Suomi-sarjan suurseuraksi lukeutuvaa joukkuetta. Loukkaantumisista läpi kauden kärsinyt JHT on saanut pelaajiaan takaisin sairastuvalta. Hokin muukalaislegioona on puolestaan alkanut sulautua kainuulaisrungon kanssa. lue lisää

Hokin pelit Mestiksessä pelattu - yhtiö hakeutuu konkurssiin

MESTIS | 30.5.2017 17:30
Ilman Mestis-lisenssiä jäänyt Kajaanin Hokki ei pelaa sarjassa ensi kaudella. Yli puolen miljoonan euron velkojen myötä yhtiö on päättänyt hakeutua konkurssiin. lue lisää

Haaveet kaatuvat Kajaanissa

MESTIS | 25.5.2017 10:00
Urheilun ja jääkiekon yksi suuri hienous on niiden herättämät suuret tunteet. Kun jonkun joukkueen edesottamuksia seuraa ja joukkueen takana seisoo, elää vahvasti kannattamansa joukkueen sykkeessä mukana. Ehkä se maailma myös värittyy hieman niiden joukkueen väristen lasien läpi. lue lisää

Velkataakka eväsi Hokin Mestis-lisenssin - "Tämä on valtava takaisku Hokille ja kainuulaiselle jääkiekolle"

MESTIS | 24.5.2017 16:06
Kajaanin Hokki ei saanut Mestis-lisenssiä ensi kaudelle. Päätöksen keskeisenä syynä on seuran talousvaikeudet. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Riku Toivo

s. 1989 Haapajärvi
180CM / 85KG
SOPIMUS: 2015