Virta kävi lämpimänä ottelun jälkeen: "Jos et sä pidä suutasi kiinni, sä lennät ulos"

LIIGA / Haastattelu
Pekka Virtaa ei Salmisen tuomarointi miellyttänyt.
Kuva © Jarno Hietanen

Kolmas finaali päättyi Tampereella kotijoukkue Tapparan tiukkaan 2−1-voittoon. Peli oli erittäin viihdyttävää kiekkoa, jossa maan kaksi parasta joukkuetta ottivat tasaisesti mittaa toisistaan. Olikin valitettavaa, että jälleen valmentajien päähuomio kääntyi tuomareihin.

Voittajajoukkue Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola oli syystäkin mielissään lauantain saldosta. Elintärkeä kotivoitto toi tamperelaiset rytinällä takaisin mukaan mestaruuskamppailuun.

− Täysi Hakametsä ja lauantai-ilta. Kaksi erittäin hyvää jääkiekkoa pelaavaa joukkuetta. Löytyy paljon hienouksia, kamppailua ja taistelua. Molemmat joukkueet pystyivät esittämään parempaa, ja hyvä että pystyimme voittamaan, analysoi Tapola illan ottelua. 

− Kieltämättä meillä on kova joukkue vastassa, ja silloin kun he saavat otetta, he ovat äärimmäisen vahvoja. Tärkeintä on, että itse pystyy sietämään sitä eikä lähde hajoittamaan omaa peliä, ja luonne säilyy siinä hetkessä, kun vastustaja on vahva. Sitten täytyy olla valmis iskemään ratkaiseva maali, kun maalit kuitenkin ratkaisee, mietti Tapola hetkiä, joissa KalPa oli ottelussa niskan päällä.

Ottelun puhutuin pelaaja oli Tapparan Otso Rantakari. Ottelun alussa hän oli mukana tilanteessa, joka aiheutta KalPan Alexander Ruutun loukkaantumisen. Lopussa puolestaan Rantakari nousi esiin tekemällä ottelun voittomaalin.

− Suuntaa näyttäviä pelaajia tarvitaan. Pelaajia jotka haluavat ratkaista siinä hetkessä. Hän (Rantakari) teki sen. Ne ovat niitä askelia, joita meidän täytyy joukkueena ottaa, että sieltä nousee esiin sellaisia pelaajia, jotka tekevät sen maalin marginaalin meille, kehui Tapola Rantakaria. 

Tapola vastasi myös kysymykseen, miksi Rantakari pelasi ratkaisumaalin aikaan paikalla, jossa yleensä on pelannut Valtteri Kemiläinen.

− Siinä oli ollut jo sen verran paljon ylivoimaa ja peliaikaa, että otettiin tuore mies kun tiedettiin, että laukaus on kunnossa ja jalat on kunnossa. Saadaan tulosta aikaan, ja näinhän siinä tapahtui. 

Rantakarin voittomaalia edelsi tilannne, jossa KalPa oli juuri selvittänyt yhden alivoiman. Väärä vaihto aiheutti perään toisen, jonka aikana ratkaisu nähtiin. 

KalPan valmentaja Pekka Virta näki väärän vaihdon inhimillisenä erehdyksenä.

− Siinä tapahtui se, että jäähyltä tullut pelaaja oli puolustaja. Aina kun sieltä tulee pelaaja meilllä on kaksi puolustajaa kentällä, että siinä vaihtuu hyökkääjä. Siinä sekasortotilanteessa hyppäsi vielä pakki sisään. Se oli huono virhe, mutta se on inhimillistä kun kuukausitolkulla mennään ja kaikennäköistä sattuu.

− Ei se väärin ole, että Tappara voitti. He pelasivat hyvin mutta kyllä meillä mahdollisuus oli, kommentoi Virta lyhyesti illan ottelua.

"Nyt sä pidät nokkas kiinni"

Ottelun jälkeen eniten keskustelua herättänyt tilanne oli Ruutun ja Rantakarin törmäys ottelun alkuminuuteilla, joka johti Ruutun loukkaantumiseen. Virran mielestä kyseessä oli selvä polvitaklaus, mutta enemmän pulssia tuntui nostavan ottelun toinen päätuomari Teemu Salminen, joka ei viheltänyt tilanteesta jäähyä.

− Ihan surkea suoritus. Ja sitten se, että Salminen toimii aina näin, että sitten vielä kun on töpännyt niin hän tulee ilmoittamaan että nyt sä pidät nokkas kiinni. Kun ei niitä saisi arvostella, mutta se on surkea tyyli. Mä olen yli kymmenen vuotta tässä ollut ja katsonut sitä touhua, ja se on joka kerta sama juttu, ruoti Virta Salmista. 

− Sitten se (Salminen) tulee siihen pullistelemaan, että jollet sä pidä suutas kiinni, niin sitten sä lennät ulos. Ja sitten me nähdään sen jälkeen, että ai, kun hän vetää rauhallisesti ja homma on hanskassa. Se on törkeetä. Surkeeta ja törkeetä, kun on se sama äijä aina, pettynyt Virta jatkoi.

Tapparan valmentaja Tapola ei puolestaan suoraan ottanut kantaa Rantakarin taklaukseen.

− Tuomarin kanssa kun juteltiin niin hän sanoi, että Ruuttu väisti taklausta ja sen takia taklaus ei osunut. En tiedä osuiko kokonaan ylävartaloon vai osittain siihen jalkaan. Se oli tuomarin näkemys. Itse en nähnyt tilannetta pelin aikana, että mitä siellä tapahtui, Tapola kommentoi.

Tapola oli yleisesti ottaen tuomareihin tyytyväinen. Kolmannessa finaalissa tuntui olevan aiempaa sallivampi linja, mutta se ei Tapolaa haitannut.

− Mun mielestä tuomarit olivat edellisessä pelissä Kuopiossa hyviä, ja mun mielestä ne olivat tässä hyviä. Mun mielestä ekassa pelissä oli paljon hyvää, mutta siinä jäi olennaisia rikkeitä viheltämättä. Ei näistä peleistä kukaan nauti, jos koko ajan joku istuu boksissa.

− Ainahan tuolla voi viheltää kaikki rikkeet. Sääntökirjan mukaan jos vihelletään, niin aina on jotain koukkua, kiinnipitoa ja kamppia. Parhaat tuomarit on tällä hetkellä viheltämässä, tuomaritarkkailija tekee valinnat ja me hyväksytään ne, pohti Tapola puolestaan finaalien tuomareita ja tuomarilinjaa. 

Pekka Virta oli kuitenkin vahvasti eri mieltä kuin kollegansa. Hän uskaltautui menemään jopa niin pitkälle, että väitti erotuomari Salmisella olevan jotain henkilökohtaista häntä vastaan.

− Tästä on käyty puhetta vielä, että hänellä on henkilökohtaisesti mua kohtaan. Mä olen sen ilmaissut eteenpäin. Minulle on ilmoitettu, ettei se ole näin, mutta kun se on näin, Virta tilitti.

Hän myönsi, ettei ottelu missään tapauksessa tuomaritoimintaan ratkennut. 

− Korostan, ettei ratkennut siihen tämä peli missään tapauksessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle