Ville Lajunen on ottanut alkukaudella Spartakin ykköspuolustajan tontin itselleen.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Ville Lajunen: "Totta kai olen iloinen Jokerien menestyksestä"

Jokereiden luottopuolustajiin vielä viime kaudella kuulunut Ville Lajunen vaihtoi Jokerit täksi kaudeksi Spartak Moskovaan. Alku uudessa seurassa on ollut opettelua, vaikka arki uudessa kotikaupungissa Moskovassa onkin miehen mukaan sujunut. Jokereiden menestystä Lajunen on seurannut ilolla.

Ville Lajunen oli läpi jokeriuransa puolustaja, joka jakoi mielipiteitä: toisten mielestä hän oli korvaamaton apu joukkueelle hyökkäyspäässä, toisten mielestä taas aivan liian riskialtis omalle puolustusalueelle mentäessä.

Tälle kaudelle Lajunen on onnitunut karsimaan pelistään turhia virheitä, ja tuloksena on ollut johtavan puolustajan asema KHL:n keskikastiin kuuluvassa Spartak Moskovassa.

Siinä sivussa on myös syntynyt mukavasti tehopisteitä, kun 15 ottelussa on kertynyt tehot 2+5.

Spartakille illan ottelu oli kauden toinen Jokereita vastaan. Kerrottavaa jälkipolville näistä peleistä ei Lajuselle kuitenkaan jäänyt, sillä Jokerit vei pisteet molemmista otteluista. Moskovassa tulos oli vielä tiukka 4-3, mutta Helsingissä Jokerit tyrmäsi Spartakin peräti maalein 5-1.

- Tehokkaita he (Jokerit) ainakin olivat. Ei siinä paljoa muuta tarvita, kun pistää kiekon aina paikan tullen maaliin, Lajunen tuumasi pelin jälkeen.

Jokereissa kolme edellistä kautta tahkonnut Lajunen saapui perjantaina ensimmäistä kertaa takaisin Hartwall Arenan jäälle, kun miehen edustama Spartak Moskova sai tuta Jokereiden hurjan syysvireen. Lajunen on seurannut uudessa seurassaankin Jokereiden menestystä iloisena.

- Tunnen puolet noista jätkistä, jotka Jokereissa pelaa niin totta kai olen erittäin iloinen heidän menestyksestään. Vaikka en olekaan enää itse tuolla kopissa, niin kyllä olen tyytyväinen tuttujen pelaajien puolesta, Lajunen kommentoi.

Spartak ei ole suinkaan ainoa joukkue, joka on jäänyt Jokereiden jalkoihin kuluvan KHL-kauden aikana. Voitto oli Jokereille ennätyksellinen, kahdeksas peräkkäinen KHL:ssä ja samalla kymmenes kauden 12 ottelusta.

- Jokerit yksinkertaisesti pelaa juuri sillä systeemillä, mitä ne ovat varmaankin koko alkukauden harjoitelleet, ja joka ainoa pelaaja toteuttaa siellä sitä systeemiä. Siinä se Jokereiden salaisuus yksinkertaisesti on, Lajunen kommentoi.

"Hetken pohdittuani totesin, että on aika vaihtaa maisemaa"

Spartak on Lajuselle kaiken kaikkiaan kolmas seura KHL:ssä, kun Jokereiden lisäksi hänellä on kokemusta myös Metallurg Magnitogorskista kaudelta 2011-2012. Miehen mukaan aikaisemmasta kokemuksesta Venäjällä pelaamisesta on ollut korvaamaton apu:

- On se todella iso juttu, että on pelannut Venäjällä ennen tätä, vaikka silloin pesti jäikin lyhyeksi. Siirto tapahtui silloin jotenkin todella nopeasti ja kun oli pelannut vain Espoossa ennen sitä, niin sitä jotenkin kuvitteli, että kaikkialla olisi samanlaista. Ei ollut, mies naurahtaa.

- Toki haluan ajatella, että olen tässä kasvanut myös ihmisenä matkan varrella. Tällä kertaa lähtiessä tiesin paremmin mihin olen ryhtymässä ja tilanne on muutoinkin koko lailla toinen. Nyt sitä osaa asennoitua paremmin ja ymmärtää mikä täällä on oikeasti tärkeää ja mikä ei, ettei jokaisella asialla vaivaa päätään.

Erona Lajusen aiempaan Venäjän keikkaan on myös se, että tällä kertaa siirtyminen ei tullut miehelle yllättäen eikä nopealla aikataululla.

Kolmen Jokereissa vietetyn kauden jälkeen Lajunen kertoo pohtineensa asiaa jonkin aikaa kauden päätyttyä ja todenneensa sitten, että haluaa vaihtaa maisemaa pois Helsingistä.

Lajusen uusi kotikaupunki Moskova on paitsi suurkaupunki, myös KHL:n henkinen kiekkopääkaupunki yhteensä neljällä sen alueella sijaitsevalla KHL-seurallaan.

Tästä huolimatta Lajunen ei ole vielä nähnyt tai kuullut, että Spartakilla olisi sen suurempaa "rivalrya" erityisesti minkään toisen Moskovan joukkueen kanssa.

Moskovasta miehellä kuitenkin riittää kerrottavaa, olihan kaupunki siirron hetkellä Lajuselta vielä kokonaan valloittamatta. Muilta idän vierailta tuttuja hauskoja sattumuksia tai kommelluksia miehelle ei kuitenkaan ole käynyt.

- Onhan se ihan huikea kaupunki. Ihmisiä enemmän kuin koko Suomessa yhteensä. Tekemistä on paljon, jos haluaa ja ehtii tehdä ja sitten on hyviä ravintoloita, vaikka kuinka paljon. Todella upea kaupunki.

Suomessa Spartak tunnetaan eritoten menestyksekkäästä historiastaan, mutta nykypäivän KHL:ssä seura on jäänyt suurseurojen, muun muassa toisen moskovalaisen TsSKA:n jalkoihin sen saamassa huomiossa tai tunnettavuudessa.

- Minusta tämä on hyvä seura ja organisaatio on todella hyvin huolehtinut pelaajista. Jokereihin nähden erona on ehkä se, että isot kuviot ja linjat hoidetaan molemmissa viimeisen päälle, mutta Jokereissa kiinnitetään huomiota vielä sellaisiinkin yksityiskohtiin, jotka täällä sivuutetaan, Lajunen tuumaa.

"'Sekalainen' kuvaa varmaan parhaiten meidän alkukauttamme"

Spartakin kausi on Lajusen suusta kuultuna ollut sekalainen, eikä arvio mene varmasti paljoakaan vikaan. Joukkue saapui Helsinkiin kolmen ottelun voittoputkessa, mutta Jokereita vastaan tuloksena oli pannukakku.

- Välillä pelataan hyvin ja välillä huonosti. Meillä on paljon nuoria, hieman yli parikymppisiä pelaajia mukana, niin onhan tämä ollut vähän opettelua. Varsinkin tällaisina iltoina, kun vastustaja pääsee heti alussa johtoon, niin silloin meillä on vaikeaa, Lajunen summaa alkukautta.

Ennen perjantai-illan kierrosta Spartak löytyi sarjataulukosta Läntisen konferenssin sijalta kymmenen viiden pisteen päästä pudotuspeliviivasta.

Lajunen myöntääkin, että joukkueessa on ymmärretty realiteetit jo kauteen lähdettäessä ja että Spartakin tavoite onkin olla pudotuspeliviivan yläpuolella 56 pelatun ottelun jälkeen.

Seuran vaihtuessa vaihtuivat luonnollisesti myös kannattajat ja kolme kautta Jokereiden kehuttujen kannattajien edessä pelannut Lajunen on saanut tottua uuteen venäläiseen fanikulttuuriin, josta ei miehen mukaan intohimoa puutu.

Lajusella on kuitenkin salainen ase, jonka avulla hän selviää hetkistä jolloin voisi tulla negatiivista palautetta katsomosta.

- Enhän minä ymmärrä sanaakaan venäjää, niin en onneksi ymmärrä, mitä fanit huutavat, jos ovat suuttuneita meidän peliesityksestämme, mies naurahtaa haastattelun päätteeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

KHL:n suomalaiset vko 36: Jokereilla KHL:n tehokkain nelosketju

KHL | 11.9.2017 16:56
Kuluneella viikolla KHL:ssä saatiin suomalaisonnistumisia laajalla rintamalla, mutta puhutuimmaksi ilmiöksi nousi Jokereiden nelosketju. Samalla Ville Lajunen on onnistunut jopa hieman yllättäen nappaamaan Spartakin ykköspuolustajan aseman. KHL-toimittaja Sami Salminen summaa sarjan tilanteen. lue lisää

Lapsenuskoinen Jokerit pohjaa mestaruuspuheensa ihmeiden varaan

KHL | 25.3.2018 13:00
Niin pitkään kun Jokerit pystyy pitämään kiekkoyleisöä menestysilluusiossa, seuran pää pysyy pinnalla. Päättynyt kausi näytti jälleen, kuinka kaukana Jokerit on KHL-mestaruudesta. lue lisää

Jokereiden debytantti loikkasi Mestiksestä KHL:n pudotuspeleihin

KHL | 20.3.2018 21:29
Erik Embrich pelasi vielä lauantaina Mestiksen pudotuspeleissä. Jokereiden loukkaantumis- ja sairastelusuman myötä 21-vuotiaalle hyökkääjälle avautui paikka helsinkiläisjoukkueen kokoonpanoon. lue lisää

Jukka Jalosen ikuinen klisee muututtava todeksi

KHL | 16.3.2018 14:14
Helsingin Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen on latonut kliseitä, joiden mukaan Jokerit on näyttänyt pystyvänsä voittamaan isot pelit. Nyt olisi aika muuttaa kliseet teoiksi ja kääntää tiukat pelit oman joukkueen eduksi. lue lisää

Rotaation merkitys nousee huippuunsa Jokereiden ja TsSKA:n välisessä sarjassa

KHL | 16.3.2018 14:11
KHL:n pudotuspelien ensimmäinen kierros meni kaikilta läntisen konferenssin suosikkijoukkueilta helposti läpi. Jokainen joukkue lähtee toiselle kierrokselle tuoreena. Toisen kierroksen ottelusarjoista on odotettavissa pitkiä ja raastavia, joten pelaajien rotaatio nousee merkittävään rooliin. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Ville Lajunen

Spartak #47 R p
s. 1988 Helsinki
184CM / 84KG
SOPIMUS: 2018