Ville Lajunen on ottanut alkukaudella Spartakin ykköspuolustajan tontin itselleen.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Ville Lajunen: "Totta kai olen iloinen Jokerien menestyksestä"

Jokereiden luottopuolustajiin vielä viime kaudella kuulunut Ville Lajunen vaihtoi Jokerit täksi kaudeksi Spartak Moskovaan. Alku uudessa seurassa on ollut opettelua, vaikka arki uudessa kotikaupungissa Moskovassa onkin miehen mukaan sujunut. Jokereiden menestystä Lajunen on seurannut ilolla.

Ville Lajunen oli läpi jokeriuransa puolustaja, joka jakoi mielipiteitä: toisten mielestä hän oli korvaamaton apu joukkueelle hyökkäyspäässä, toisten mielestä taas aivan liian riskialtis omalle puolustusalueelle mentäessä.

Tälle kaudelle Lajunen on onnitunut karsimaan pelistään turhia virheitä, ja tuloksena on ollut johtavan puolustajan asema KHL:n keskikastiin kuuluvassa Spartak Moskovassa.

Siinä sivussa on myös syntynyt mukavasti tehopisteitä, kun 15 ottelussa on kertynyt tehot 2+5.

Spartakille illan ottelu oli kauden toinen Jokereita vastaan. Kerrottavaa jälkipolville näistä peleistä ei Lajuselle kuitenkaan jäänyt, sillä Jokerit vei pisteet molemmista otteluista. Moskovassa tulos oli vielä tiukka 4-3, mutta Helsingissä Jokerit tyrmäsi Spartakin peräti maalein 5-1.

- Tehokkaita he (Jokerit) ainakin olivat. Ei siinä paljoa muuta tarvita, kun pistää kiekon aina paikan tullen maaliin, Lajunen tuumasi pelin jälkeen.

Jokereissa kolme edellistä kautta tahkonnut Lajunen saapui perjantaina ensimmäistä kertaa takaisin Hartwall Arenan jäälle, kun miehen edustama Spartak Moskova sai tuta Jokereiden hurjan syysvireen. Lajunen on seurannut uudessa seurassaankin Jokereiden menestystä iloisena.

- Tunnen puolet noista jätkistä, jotka Jokereissa pelaa niin totta kai olen erittäin iloinen heidän menestyksestään. Vaikka en olekaan enää itse tuolla kopissa, niin kyllä olen tyytyväinen tuttujen pelaajien puolesta, Lajunen kommentoi.

Spartak ei ole suinkaan ainoa joukkue, joka on jäänyt Jokereiden jalkoihin kuluvan KHL-kauden aikana. Voitto oli Jokereille ennätyksellinen, kahdeksas peräkkäinen KHL:ssä ja samalla kymmenes kauden 12 ottelusta.

- Jokerit yksinkertaisesti pelaa juuri sillä systeemillä, mitä ne ovat varmaankin koko alkukauden harjoitelleet, ja joka ainoa pelaaja toteuttaa siellä sitä systeemiä. Siinä se Jokereiden salaisuus yksinkertaisesti on, Lajunen kommentoi.

"Hetken pohdittuani totesin, että on aika vaihtaa maisemaa"

Spartak on Lajuselle kaiken kaikkiaan kolmas seura KHL:ssä, kun Jokereiden lisäksi hänellä on kokemusta myös Metallurg Magnitogorskista kaudelta 2011-2012. Miehen mukaan aikaisemmasta kokemuksesta Venäjällä pelaamisesta on ollut korvaamaton apu:

- On se todella iso juttu, että on pelannut Venäjällä ennen tätä, vaikka silloin pesti jäikin lyhyeksi. Siirto tapahtui silloin jotenkin todella nopeasti ja kun oli pelannut vain Espoossa ennen sitä, niin sitä jotenkin kuvitteli, että kaikkialla olisi samanlaista. Ei ollut, mies naurahtaa.

- Toki haluan ajatella, että olen tässä kasvanut myös ihmisenä matkan varrella. Tällä kertaa lähtiessä tiesin paremmin mihin olen ryhtymässä ja tilanne on muutoinkin koko lailla toinen. Nyt sitä osaa asennoitua paremmin ja ymmärtää mikä täällä on oikeasti tärkeää ja mikä ei, ettei jokaisella asialla vaivaa päätään.

Erona Lajusen aiempaan Venäjän keikkaan on myös se, että tällä kertaa siirtyminen ei tullut miehelle yllättäen eikä nopealla aikataululla.

Kolmen Jokereissa vietetyn kauden jälkeen Lajunen kertoo pohtineensa asiaa jonkin aikaa kauden päätyttyä ja todenneensa sitten, että haluaa vaihtaa maisemaa pois Helsingistä.

Lajusen uusi kotikaupunki Moskova on paitsi suurkaupunki, myös KHL:n henkinen kiekkopääkaupunki yhteensä neljällä sen alueella sijaitsevalla KHL-seurallaan.

Tästä huolimatta Lajunen ei ole vielä nähnyt tai kuullut, että Spartakilla olisi sen suurempaa "rivalrya" erityisesti minkään toisen Moskovan joukkueen kanssa.

Moskovasta miehellä kuitenkin riittää kerrottavaa, olihan kaupunki siirron hetkellä Lajuselta vielä kokonaan valloittamatta. Muilta idän vierailta tuttuja hauskoja sattumuksia tai kommelluksia miehelle ei kuitenkaan ole käynyt.

- Onhan se ihan huikea kaupunki. Ihmisiä enemmän kuin koko Suomessa yhteensä. Tekemistä on paljon, jos haluaa ja ehtii tehdä ja sitten on hyviä ravintoloita, vaikka kuinka paljon. Todella upea kaupunki.

Suomessa Spartak tunnetaan eritoten menestyksekkäästä historiastaan, mutta nykypäivän KHL:ssä seura on jäänyt suurseurojen, muun muassa toisen moskovalaisen TsSKA:n jalkoihin sen saamassa huomiossa tai tunnettavuudessa.

- Minusta tämä on hyvä seura ja organisaatio on todella hyvin huolehtinut pelaajista. Jokereihin nähden erona on ehkä se, että isot kuviot ja linjat hoidetaan molemmissa viimeisen päälle, mutta Jokereissa kiinnitetään huomiota vielä sellaisiinkin yksityiskohtiin, jotka täällä sivuutetaan, Lajunen tuumaa.

"'Sekalainen' kuvaa varmaan parhaiten meidän alkukauttamme"

Spartakin kausi on Lajusen suusta kuultuna ollut sekalainen, eikä arvio mene varmasti paljoakaan vikaan. Joukkue saapui Helsinkiin kolmen ottelun voittoputkessa, mutta Jokereita vastaan tuloksena oli pannukakku.

- Välillä pelataan hyvin ja välillä huonosti. Meillä on paljon nuoria, hieman yli parikymppisiä pelaajia mukana, niin onhan tämä ollut vähän opettelua. Varsinkin tällaisina iltoina, kun vastustaja pääsee heti alussa johtoon, niin silloin meillä on vaikeaa, Lajunen summaa alkukautta.

Ennen perjantai-illan kierrosta Spartak löytyi sarjataulukosta Läntisen konferenssin sijalta kymmenen viiden pisteen päästä pudotuspeliviivasta.

Lajunen myöntääkin, että joukkueessa on ymmärretty realiteetit jo kauteen lähdettäessä ja että Spartakin tavoite onkin olla pudotuspeliviivan yläpuolella 56 pelatun ottelun jälkeen.

Seuran vaihtuessa vaihtuivat luonnollisesti myös kannattajat ja kolme kautta Jokereiden kehuttujen kannattajien edessä pelannut Lajunen on saanut tottua uuteen venäläiseen fanikulttuuriin, josta ei miehen mukaan intohimoa puutu.

Lajusella on kuitenkin salainen ase, jonka avulla hän selviää hetkistä jolloin voisi tulla negatiivista palautetta katsomosta.

- Enhän minä ymmärrä sanaakaan venäjää, niin en onneksi ymmärrä, mitä fanit huutavat, jos ovat suuttuneita meidän peliesityksestämme, mies naurahtaa haastattelun päätteeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

KHL:n suomalaiset vko 36: Jokereilla KHL:n tehokkain nelosketju

KHL | 11.9.2017 16:56
Kuluneella viikolla KHL:ssä saatiin suomalaisonnistumisia laajalla rintamalla, mutta puhutuimmaksi ilmiöksi nousi Jokereiden nelosketju. Samalla Ville Lajunen on onnistunut jopa hieman yllättäen nappaamaan Spartakin ykköspuolustajan aseman. KHL-toimittaja Sami Salminen summaa sarjan tilanteen. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 39: Veli-Matti Savinainen löysi maalijyvän kreivin aikaan

KHL | 3.10.2017 6:00
KHL-viikon suurin onnistuja oli alkukauden täysin pimennossa ollut Jugran Veli-Matti Savinainen, joka osui viikon aikana kahdesti. Jatkoajan KHL-toimittajat ottavat tällä kertaa kantaa myös Oskar Osalan alkukauteen, Erkka Westerlundin asemaan Salavat Julajev Ufassa sekä Jokereiden suomalaispelaajien mahdollisuuksiin Leijonien olympiajoukkueeseen. lue lisää

Amerikka vaihtui Helsinkiin - "Tiesin olevani valmis tähän sarjaan"

KHL | 2.10.2017 9:00
Murtautuminen KalPan Liiga-miehistöön, Nuorten maailmanmestaruus 2014 ja neljä kautta Amerikan eri sarjoissa. Siinä pähkinänkuoressa Jokereihin täksi kaudeksi siirtyneen Henri Ikosen ura ennen nykyistä työnantajaansa. Euroopaan paluusta huolimatta mies kertoo uran tavoitteen olevan yhä vahvasti Amerikassa ja NHL:ssä. lue lisää

Tommi Kivistö: "Hienoa olla kotona, vaikka jätkiä taisi kyllä jännittää"

KHL | 16.9.2017 19:45
Monta kautta Jokereiden junioreissa ja miesten liigajoukkueessa pelannut Tommi Kivistö vaihtoi Avtomobislistin täksi kaudeksi tuttuun punakeltaiseen logoon. Lauantain Riika-ottelu oli Kivistölle ensimmäinen Helsingin Areenassa yli viiteen vuoteen. lue lisää

Helsingin Jokerit - Juhlakauden pitäisi myös päättyä juhlaan

KHL | 23.8.2017 8:00
Vaikean viime kauden jälkeen Jokerit uusi joukkuettaa kovalla kädellä. Maalintekovoimaa ja laatua joukkueessa pitäisi olla nyt enemmän, mutta keskushyökkääjien laatu sekä valmennuksen kyky organisoida KHL-tasolle voittava pelitapa säilyvät kysymysmerkkeinä. lue lisää

Kommentit

Ville Lajunen

Spartak #47 R p
s. 1988 Helsinki
184CM / 84KG
SOPIMUS: 2018