Ville Husso: Saan Lundellilta hyvän pankin itselleni

LIIGA / Haastattelu
Ville Hussolla on kova halu nousta Liigamaalivahtien eliittiin.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Ville Husso nousi viime kaudella puun takaa HIFK:n ykkösmaalivahdiksi.Onnistuneen tulokaskauden jälkeen Husso lähtee voittamaan pelejä paineet niskassa, mutta itseluottamusta uhkuen.

Toisen epäonni voi avata toiselle hienoja mahdollisuuksia huippu-urheilussa. Sen sai todeta Ville Husso, joka pääsi koittamaan HIFK:n maalille viime syksynä sen jälkeen, kun Brad Thiessen oli ollut epävarma päivästä yksi lähtien. Lopulta kanadalaismaalivahti pakkasi kamansa, eikä Tom Nybondaksen tarvinnut edes hakea uutta ykkösmaalivahtia.

- Se oli hienoa, että HIFK antoi mahdollisuuden. Raimo Summanen oli paljon sen takana, sillä me tunnetaan jo useamman vuoden takaa, ja sieltä asti hän on luottanut muhun, Husso muistelee vuoden takaisia tapahtumia.

Kiitokset menevät myös tottakai maalivahtivalmentaja Jan Lundellin suuntaan.

- Janne tiesi missä menen pelaajana ja hän halusi antaa muutaman pelin alle. Siitä se kaikki lähti, minkä jälkeen omilla näytöillä ja onnistumisilla sain vastuuta lisää.

Vaikka HIFK kompuroi joukkueena pahasti, oli kausi Hussolle nappisuoritus. Nuori maalivahti torjui Liigapeleissä varmasti, minkä ansiosta paikka aukesi nuorten maajoukkueessa. Kisoista jäi kaulaan kultamitali, ja kauden päätteksi Husso varattiin NHL:n Draft-tilaisuudessa St. Louis Bluesin organisaatioon.

- Nuorten kisoissa ei nähty parasta Hussoa, mutta kultamitali nosti tietysti itseluottamusta. Omasta mielestä pystyin sen jälkeen nostamaan tasoani Liigassa keväällä. Mulla oli hyvä fiilis pelata, Husso kertoo.

Lundellista suuri apu

Kesä on pitänyt Husson kiireisenä, sillä Liigakauteen valmistautumisen lisäksi Ville on suorittanut kesän aikana varusmiespalvelusta. Armeija ei ole Husson omien sanojen mukaan häirinnyt valmistautumista. Päinvastoin, Hussosta paistaa itseluottamus ja into tekemiseen.

- Itselläni on erittäin hyvät lähtökohdat tulevaan kauteen. Me ei HIFK:n kanssa menestytty viime kaudella, mikä jäi hampaankoloon. Nyt me haluamme menestyä sekä CHL:ssä että Liigassa.

Lundellin kanssa Husso on harjoitellut oikeastaan siitä asti, kun kausi keväällä päättyi. Lundell tekee parhaansa, jotta Husso kehittyy päivä päivältä huippumaalivahdiksi.

- Käymme Jannen kanssa liikkuvuutta ja tekniikkaa jatkuvasti läpi. Jannelta tulee koko ajan hyviä juttuja ja häneltä saa todellisen pankin itselleen. Jos hänen kanssaan ei tule toimeen, on vika itsessä. Niin ystävällinen ja huomioonottava ihminen hän on, Husso suitsuttaa.

Lundell tunnettiin itse pelaajana, joka hoiti kaukalon ulkopuoliset harjoittelut erityisen tunnollisesti. Sama näkyy nyt HIFK:n maalivahtien arjessa.

- Aina me veskarit ollaan hallilla puoli tuntia ennen muita pelaajia, ja Lundell vetää meille alkujumpat. Tässäkin on hienoa huomata, kuinka se myös joka kerta tulee ne meille vetämään. Se on koko ajan touhussa mukana, Husso kertoo.

Sähäkkyyttä etsimässä

Husso ei ole akrobaattinen ja nopeasti liikkuva, näyttävä maalivahti. Hänen vahvuutensa näkyvät peittämisessä ja rauhallisuudessa.

- Iso koko ja peliluku ovat mun vahvuuksia. Parin viime vuoden aikana mun refleksit ovat myös parantuneet, Husso luettelee.

Husson tavoitteena on tulevaisuudessa parantaa nimenomaan terävyyttä.

- Toisaalta ison maalivahdin ei aina tarvitsekaan liikkua niin nopeasti, mutta tietynlaista sähäkkyyttä ja maalineduspelaamista olemme pyrkineet kehittämään.

NHL-varaus on jokaiselle pelaajalle loistava juttu. Nyt Husson tähtäin on rapakon takana, mutta sitä ei mietitä liikaa.

- Peli kerrallaan mennään ja ainakin tämä vuosi ollaan ihan rauhassa täällä. Yhteydet molempiin suuntiin ovat olemassa. He ovat kiinnostuneita mun tekemisistä ja haluavat mut sinne joku päivä.

Husso luottaa HIFK:n menestymiseen

Raimo Summasen tilalle päävalmentajaksi hankittiin HIFK:hon Antti Törmänen. Husso näkee selvät erot kahden valmentajan välillä. 

- Raimo oli suorasanaisempi, vaikka ei siinäkään mitään vikaa ole. Stögö on kuitenkin erilainen. Hän on huippuvalmentaja ja hänellä on paljon annettavaa pelaajille jäällä ja sen ulkopuolella. 

Nuorena pelaajana Husso arvostaa sitä, että joukkueesta löytyy hänen lisäkseen vasta uransa ensiaskeleita ottavia pelaajia.

- Meillä on joukkueessa hyvä sekoitus nuoria ja kokeneita pelaajia. On hienoa nähdä, kuinka nuoret pystyvät jo nyt pelaamaan tällä tasolla.

Kauden alla pelatuissa otteluissa HIFK on päästänyt vielä paljon maaleja.

- No, nämä ovat kauden ensimmäisiä pelejä. Puolustaminen kun saadaan sellaiseen kuntoon, että omiin menee 1-2 maalia per ottelu, olemme jo hyvällä mallilla, Husso pohtii.

» Lähetä palautetta toimitukselle