Vihattu Marchand nousi koko maan sankariksi: "Unelma tuli toteen"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Bostonin kanssa jatkosopimuksen tehnyt Brad Marchand voitti World Cupin maalipörssin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

"Pieni vihapallo". "Rotta". Brad Marchand on yksi 2010-luvun vihatuimmista kiekkoilijoista maailmassa. Tällä hetkellä Kanada kuitenkin rakastaa Bostonin vikkelää laituria. Turnauksen arvoikkammaksi pelaajaksi valitun Sidney Crosbyn ja Patrice Bergeronin rinnalla World Cupissa pelannut Marchand voitti turnauksen maalipörssin viidellä osumallaan. 

Viimeinen osuma ratkaisi koko turnauksen.

Eurooppa ei päästänyt Kanadaa helpolla toisessa finaalissa, sillä joukkue iski avauserässä johto-osuman, eikä antanut Kanadalle yhtään ennen kolmannen erän loppua. Bergeron sai kuitenkin ylivoimalla Kanadan tasoitusmaalin kolme minuuttia ennen loppua Crosbyn ollessa maalin toinen syöttäjä.

"Sitä vain ajatteli, että hoidetaan tämä ottelu jatkoajalle."

Toewsin syötöstä sankariksi

Kun Drew Doughty sai alle kaksi minuuttia ennen kolmannen erän loppua jäähyn, ei Kanadan voitto ainakaan varsinaisella peliajalla näyttänyt todennäköiseltä.

− Etenkin viimeiset kymmenen minuuttia painoimme kovaa päälle ja saimme hyviä paikkoja. Ylivoimamaali oli tietysti tärkeä, mutta jouduttuamme alivoimalle sitä vain ajatteli, että hoidetaan tämä ottelu jatkoajalle, Crosby kuvaili ottelun jälkeen mestaruuslippis päässä.

− Hullua, miten kaikki lopulta meni. Marchand astuu esiin ja iskee osuman tuolla tavalla. Tunteet heilahtivat, Crosby jatkoi. 

Alivoimalla Jonathan Toews pääsi hiukan yllättäenkin vastahyökkäykseen. Marchand liittyi hyökkäykseen lähes suoraan vaihtoaitiosta, sai Kanadan hyökkäysalueella kiekon Toewsilta ja toimitti kiekon sisään. Pelikellossa oli aikaa enää 44 sekuntia.

− Kun pääsin penkiltä, näin Toewsin, joka sai vastustajat peruuttamaan ja imi itseensä pelaajia. Hän haastoi heitä hienosti ja avasi paljon tilaa. Kun sain kiekon, halusin vain saada laukauksen kohti maalia. Toews teki upean esityön, onneksi kiekko meni sisään, Marchand hehkutti ottelun jälkeen.

World Cupin pistepörssin voittanut Kanadan kapteeni Sidney Crosby valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.
World Cupin pistepörssin voittanut Kanadan kapteeni Sidney Crosby valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Kemia löytyi nopeasti

Marchandin valinta Kanadan joukkueeseen herätti paljon tunteita ja kysymyksiä siitä, sopiiko hän joukkueeseen. Crosby luotti tulevaan ketjukaveriinsa nopeasti.

− Luistelimme kesällä Halifaxissa yhdessä Marchandin ja Bergeronin kanssa, ja tuntui, että meillä oli heti hyvä kemia. Vaikka olikin kesä, tuollaiset asiat huomaa yleensä nopeasti. Kun tulimme maajoukkueleirille, pääsimme nopeasti vauhtiin. Hyvä alku tuo aina itseluottamusta. Heti alussa tuntui, että saamme paljon aikaiseksi, Crosby sanoi.

"TÄMÄ ON OLLUT YHTÄ PYÖRREMYRSKYÄ."

Menneet viikot ovat olleet Marchandille muutenkin ikimuistoiset. Turnauksen aikana julkaistiin hänen mittava 49 miljoonan dollarin jatkosopimuksensa Bostoniin. 

− Tämä on ollut yhtä pyörremyrskyä. Kun tulee tällaiseen turnaukseen, sitä vain yrittää saada siitä kaiken mahdollisen irti. Tämä on maailman suurin näyttämö tällä hetkellä, on uskomaton kunnia olla osa sitä. Kun sain vielä paikan Crosbyn ja Bergeronin ketjussa, se oli toinen suuri kunnia. Unelma tuli toteen tässä, Marchand hehkutti.

» Lähetä palautetta toimitukselle