Vaarasuo kehuu Dufvaa työmoraalista: ”Hänellä on intohimoa pelille”

LIIGA / Haastattelu
Risto Dufva palaa Jukureiden päävalmentajaksi sitten vuoden 2006.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Jukurien puolustaja Ilkka Vaarasuo ja entinen puolustaja Pasi Järvinen pitävät Risto Dufvaa ja Antti Pennasta yhtä lailla huippuvalmentajina – erilaisin vivahtein.

Jukureiden peruspuolustajiin lukeutuva Ilkka Vaarasuo sanoo olevansa etukäteen erittäin tyytyväinen Jukurien tulevaan valmennukseen. Tulevalla Liiga-kaudella Mikkelissä ottaa ohjat Risto Dufvan valmennustiimi, jossa apuvalmentajina operoivat Ville Nieminen ja Juuso Hahl.

− Seura on ollut mielestäni viestinnällisestikin erittäin suoraselkäinen. On hyvissä ajoin tiedotettu asioita, annettu menneellä kaudella valmennukselle täysi työrauha ja ammattimaisessa hengessä viety asioita eteenpäin. Uskon, että Antti Pennanen, Timo Turunen ja Lehtolan Juha ovat tyytyväisiä HPK-mahdollisuuteen. Luulen, että tämä on win-win-tilanne kaikin puolin, ja odotan suurella mielenkiinnolla tulevaa kautta, Vaarasuo painottaa.

Jukureissa pelaajauransa kaudella 2013–2014 päättänyt Pasi Järvinen on Vaarasuon ohella harvoja pelaajia, jotka ovat pelanneet sekä Dufvan, Pennasen että myös entisen jukurivalmentajan Jarno Pikkaraisen luotsaamassa joukkueessa. Järvinen on luonnehtinut aiemmin näiden kolmen valmentajan eroja sitä kautta, että Pennanen on ylivertainen pelin osaaja ja Dufva taas Pikkaraisen kanssa kova tsemppaaja ja psyykkaaja.

Järvinen haluaa kuitenkin nykyään täsmentää parin vuoden takaisia Ylelle antamia kommenttejaan.

− Siitä, miten kommenttini uutisoitiin, käytiin pitkä keskustelu. Se oli vahvasti kirjoitettu, vaikka kommenttini sinällään totta olivat. "Pendo" on erinomainen pelin osaaja, ja tietysti siinä on valmennustiimi mukana. Yle uutisoi kuitenkin sillä tavalla, että Pennanen on parempi kuin Dufva, ja siitähän ei ole kyse. Mutta Pennanen oli hyvä tunnistamaan, miten vastustaja pelaa ja miten voimme reagoida siihen. Vaihdettiin peliä nopeasti, jos oli tarvetta.

− Sen jälkeen hän johdonmukaisesti vaati niitä asioita. Ja kääntäen: jos jokin ei toiminut, Pennanen oli valmis kääntämään ajatuksensa, että tehdäänkin näin tänään, tämä toimii todennäköisesti paremmin. Sen ohjeistamisessa hän oli hyvä, jämäkkä ja johdonmukainen. Tosi hyvä kaikella tavalla, pelin ja lajin osaaja.

− Kun Risto valmensi minua toistakymmentä vuotta sitten, hän valmensi enemmän fysiikan, taistelun ja luonteen kautta. Mutta varmasti Risto osaa joka ikisen pelitavallisen asian täydellisesti. Hän on huippukoutsi kiireestä kantapäähän. Painotukset ovat vain erilaisia, kun valmentajat valitsevat omannäköisensä tyylin, Järvinen linjaa.

Vaarasuo näkee Pennasella ja Dufvalla Järvisen tapaan painotuksellisia eroja.

− RD:llä on joukkueen tulokulmasta työskentelemisessä vahvempi balanssi, kun taas yksilö- ja pelitaktinen ajattelumaailma on Pennasella erinomaisella tasolla. Hän on hyvin sisällä siinä maailmassa, ja se on selkeästi hänen vahvuutensa. Kyllä hän täällä varmasti kehittyi paljon ja sai itseluottamusta koutsaamisesta. Täällä tullut menestys ei ole huono signaali sekään. Uskon vahvasti, että hän on tulevaisuuden nimiä, Vaarasuo analysoi.

Ilkka Vaarasuo jatkaa jukurinutussa ensi kaudellakin.
Ilkka Vaarasuo jatkaa jukurinutussa ensi kaudellakin.
Kuva © Timo Savela

Yksilölähtöinen Pennanen

Vaarasuon mainitsemissa eroissa voi toisaalta näkyä suomalaisen jääkiekkovalmennuksen yleinen linjanmuutos. 2010-luvun aikana useassa valmennustiimissä on siirrytty yksilövetoisempaan suuntaan, jossa pelaajien kanssa toimitaan yksilöllisemmin oheisharjoittelusta lähtien.

Vaarasuon kokemuksen mukaan Pennanen on joka tapauksessa lähestynyt Pikkaraiseen ja Dufvaan verrattuna peliä enemmän pelaajien yksilöllisen kehittämisen, yksittäiselle pelaajalle taktisten työkalujen tarjoamisen ja yksilön vastuullisuuden kautta.

− Kun pelitaktisista asioista puhutaan ja yksilön kautta lähestytään, joukkuepeli on toki tosi isossa kuvassa varsinkin taktisella puolella, Vaarasuo pohtii yksilö- ja joukkuekulmien risteyskohtaa.

Vaarasuo on pelannut aiemmin urallaan kaksi kautta Dufvan valmentamassa JYPissä ja yhden kauden Jukureissa. Pikkaraisen Jukureissa kului 3,5 kautta ja Pennasen Jukureissa 2,5 sesonkia.

− Totta kai, mikä näitä kaikkia miehiä yhdistää, on intohimo pelille ja työmoraali. Eroavaisuuksia on kyllä, mutta he ovat kaikki kovia tekemään töitä. Tosin Risto on kokeneimpana valmentajana työmoraalista kovin esimerkki tähän mennessä.

"Tulipahan sodittua"

Vaarasuo pelaa ensi kaudella Dufvan alaisuudessa kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

− Ensi talvea kohden mennään täysillä. Siitä on tulossa iso vuosi ja iso mahdollisuus itselleni ja seuralle hyppy uuteen Liiga-maailmaan. Hienoa päästä olemaan mukana, Vaarasuo tunnelmoi.

Vaarasuon edellistä kautta häiritsivät vammat, ja mies oli kokoonpanossa 37 runkosarja- sekä seitsemässä pudotuspeliottelussa. Pelatessaan peruspuolustaja ei tehoilla mässäillyt, mutta luuti omassa päässä varmoin ottein ja oli puolustustilanteissa malliesimerkki oikeaoppisesta sijoittumisesta.

− Sanotaan, ettei päättynyt kausi jää klassikoiden joukkoon, mutta tulipahan sodittua. Oli loukkaantumisten vuoksi hyvin katkonaista ja itselleni todella haasteellinen kausi. Yhdessä vaiheessa keväällä näytti siltä, että kaikki pelit jäävät pelaamatta, mutta pääsin onneksi lopussa takaisin kentälle ja pystyin pelaamaan lopun hyvällä tasolla, Vaarasuo miettii.

− Olin kuitenkin koko kauden odottanut, että keväällä alkavat tosipelit. Kun kausi päättyi mestaruuteen, ei siinä kovin pettynytkään voi olla. Kausi oli kuitenkin hieman erilainen isossa kuvassa.

"Uskon, että peli kehittyy omaan suuntaansa"

Vaarasuo pohtii Pennasen jättäneen Jukureihin perintönsä uudenlaisella pelitavalla. Yleisölle näkyvin esimerkki oli siinä, miten Pennanen toi Jukurien peliin hyökkäysrytmejä. Omassa päässä kiekotteleminen, viivelähdöt sekä hidastus- ja palautussyötöt yleistyivät pelin rytmittämisen ja kiekkokontrollin keinoina, kun vastustajan viisikko oli vahvasti pelin alla.

− Mikkelissä nähtiin erilaista peliä kuin pitkiin aikoihin: uusia hyökkäyspelitaktisia juttuja ja yksilön kautta lähestymistä. Pelaajille ja yleisölle sekä myös junnupuolelle antoi hyvää esimerkkiä jatkoa ajatellen.

Risto Dufva on tunnettu joukkueidensa vähäisestä kiekottelusta ja suhteellisen suoraviivaisesta pelitavasta, jossa pyritään hyökkäämään ennen kuin vastustaja ehtii ryhmittyä ohjauspeliinsä. Ville Nieminen taas valmensi kuluneella kaudella KeuPassa monipuolisten hyökkäysrytmien Meidän peliä, jossa pelin virtausta säädeltiin myös monin viivelähdöin.

Lisäksi Dufva on kommentoinut, että Hermeksen valmennuspäällikön virasta Jukureihin siirtyvä Juuso Hahl tuo osaamisellaan valmennustiimiin vahvaa lisäarvoa. Hahlin kirjalliset tuotokset viestivät siitä, että hän on modernista jääkiekosta ja pelin teoriasta hyvin kartalla.

Jukurien Liiga-puolustajien kiekollinen osaaminen on kuitenkin pääsarjaan jokseenkin rajattua. Mikkeliläisten voinee sen myötä ennustaa hyökkäävän suhteellisen vähillä ja simppeleillä syötöillä, ja puolustavan varmasti pelin alla.

Vaarasuo ei ole itse vielä tulevan valmennuksen pelillisiä suuntaviivoja miettinyt, mutta kiteyttää:

− Uskon, että valmennus ja peli kehittyvät täällä omaan suuntaansa jatkossa ja löytyy jukuri-identiteetti taustalle.

Pasi Järvinen lopetti peliuransa keväällä 2014 Antti Pennasen alaisuudessa.
Pasi Järvinen lopetti peliuransa keväällä 2014 Antti Pennasen alaisuudessa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Myös Järvinen on Jukurien ensimmäisestä Liiga-kaudesta luottavainen.

− Tiedän, että Riston joukkue on hyvin valmis; hän on valinnut sen näköisiä pelaajia, jotka pelaavat sen näköistä peliä, jota hän haluaa peluuttaa. Koen myös, että Risto on erittäin kokeneena ja kovan luokan valmentajana myös uskottava valinta organisaation kannalta.

− Jos ei mies ole matkan varrella pilalle mennyt, Risto saa varmasti pienelläkin [1,1 miljoonan euron] pelaajabudjetilla aikaan joukkueen, joka taistelee illasta toiseen voitosta, Järvinen sanoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle