Riikkä Välilä otti tuntumaa laukomiseen Naisleijonien harjoituksissa.

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Välilää eivät isot minuutit paina: "Kun on hyvässä kunnossa, palautuu nopeasti"

Naisleijonien olympiaturnaus jatkuu tiistaina Kanadaa vastaan. Suomen konkari Riikka Välilä sanoo, että vastaan tulee vielä suoraviivaisempi joukkue kuin Yhdysvallat.

Naisleijonat piti vapaaehtoiset jäät maanantaina Kwandongin harjoitushallissa. Paikalla oli 11 kenttäpelaajaa ja kaikki kolme maalivahtia.

Jäällä oli myös Naisleijonien konkari, 44-vuotias Riikka Välilä. Hän halusi saada tuntumaa erityisesti maalintekoon ja laukaukseen suoraan syötöstä.

– Ajattelin, että haluan alkuturnauksen aikana säilyttää tuntuman ja saada hyvää fiilistä. Halusin ottaa muutaman laukauksen suoraan syötöstä ylivoimapaikoilta, että on se tunne, että kyllä se lähtee sieltä. Turnauksen loppua kohti vähenevät nämä jääkerrat.

"Minua vähän yllätti, että oli noin paljon minuutteja. Ei se tuntunut sinänsä."

Ykkösketjun keskushyökkääjä Välilä sai hurjasti peliaikaa kisojen ensimmäisessä ottelussa sunnuntaina Yhdysvaltoja vastaan, yhteensä lähes 25 minuuttia, joka on hyökkääjälle paljon. Välilä ei kuitenkaan tuntenut väsymystä.

– Minulla oli kroppa tosi hyväntuntuinen koko ottelun. Totta kai siinä tuli yksittäisiä vaihtoja tai peräkkäisiä pienellä palautusajalla, kun tuntui jaloissa vähän. Kun on hyvässä kunnossa, palautuu nopeasti. Minua vähän yllätti, että oli noin paljon minuutteja. Ei se tuntunut sinänsä, hän sanoo.

Selvänä ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Yhdysvallat ei pitänyt Suomea pilkkanaan, vaan ottelu oli ajoittain tasaväkinen, ja Suomella oli omat hallintajaksonsa.

– Olimme hyvin pelissä mukana. He tulivat kovaa, varsinkin alun. Kiekonhallintaa oli heillä enemmän. He olivat tosi vahvoja maalin edessä ja se meidän täytyy tukkia.

Lopulta kuitenkin Yhdysvallat voitti 3–1. Suomi johti ensimmäisen erän jälkeen, mutta Yhdysvallat kampesi toisessa erässä johtoon. Suomi löi kaiken peliin päätöserässä ja saikin luotua painetta vastustajan päätyyn – ilman tulosta. Yhdysvallat niittasi loppulukemat tyhjiin.

– Kaikki taistelivat loppuun asti. Tappio on aina ärsyttävä asia. Maalipaikkoja oli itsellänikin muutama ja ne pitää kovalla prosentilla hyödyntää. Ei niitä maalipaikkoja tule näissä tiukoissa peleissä niin älyttömästi.

Välilä sai eniten peliaikaa Suomen hyökkääjistä Yhdysvaltoja vastaan.

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Välilän mukaan Suomi sai itsestään irti lähes parhaan mahdollisen suoristuksen.

– Aina on parannettavaakin. Hyvin me pelasimme taktisesti. Meillä oli hyvä draivi koko porukalla.

Yhdysvallat ja Kanada ovat molemmat nopeita ja vahvoja joukkueita, mutta pelityyleissä on yksi merkittävä ero. Siinä missä Yhdysvallat malttoi kiekon kanssa, palautteli alakertaan ja haki kerta toisensa jälkeen vauhdit omalta alueelta, Kanada on ärhäkämpi. Jätön jätön jättöä ei ole luvassa.

Kanada pyrkii röyhkeästi maalinedustalle ja laukoo paikasta kuin paikasta.

– Kanada on samanlainen nopea joukkue kuin Yhdysvallat, mutta pelaa suoraviivaisemmin maalille. Jenkit hakevat sitä erittäin hyvää maalipaikkaa ja syöttelevät enemmän. Kanadalta tulee kuti suoraan ensimmäisestä vetopaikasta ja kovasti tulevat maalille. Kanada on myös erittäin vahva maalin edessä, eli siinä saa olla box-outit ja merkkaukset olla kohdillaan. Vahva täytyy olla, ettei vastustaja saa yliotetta meidän maalille, Välilä painottaa.

Välilä nauttii ajastaan olympialaisissa

Olympialaiset ovat urheilijoille siitäkin erityislaatuinen tapahtuma, että urheilijat voivat keskittyä vain olennaiseen eli omaan suoritukseensa. Tämä korostuu naiskiekkoilijoilla, koska he eivät ole ammattilaisia ja täysipäiväinen keskittyminen jääkiekkoon ei ole heille arkipäivää.

– Arkena kotona en ehdi oikestaan peppua penkkiin lyödä. Nautin tästä, että voi vain pitää huolen siitä, että on itse seuraavassa pelissä täydessä iskussa, Välilä sanoo.

Kun urheilijoilla on kisoissa ainoastaan yksi tehtävä eli urheilu - kaikki muu on valmiina -, aika voi toisinaan käydä jopa pitkäksi erityisesti välipäivinä.

Välilällä ei kuitenkaan ole ollut vielä tylsää hetkeä Etelä-Koreassa, vaikka naisten joukkue on ollut paikan päällä jo puolitoista viikkoa.

– Syödessä menee aikaa. Voi tehdä erilaisia kehonhuoltojuttuja. Kevyttä hierontaa tai rullailee lihaksia. Sitten hengailee kavereiden kanssa ja on vähän somessa perheeseen yhteyksissä, Välilä kertoo omasta ajankäytöstään.

– En usko, että minulle tulee sellaista tylsää aikaa.

Välilä on kokenut arvokisakävijä ja olympialaiset ovat hänelle jo neljännet. Olosuhteet ja puitteet ovat kohdillaan, eikä urheilijoiden tarvitse murehtia esimerkiksi ruuan laittamisesta.

– Aika lailla esimerkiksi ruokailusali on hyvin samannäköinen, kuin aikaisemmissakin kisoissa. Ruokapuolella löytyy valikoimaa. En itse ole sieltä valikoivimmasta päästä, joten olen löytänyt vaihtelevaa ja hyvää ruokaa. Ei ole siinä puolessa tai meidän majoitusoloissa mitään valittamista. Meillä on kiva, yhteinen Suomi-olohuone siellä. Olosuhteet ovat erinomaiset.

Lue myös

Mitalileijonien pelaaja-arviot: Vertyvän matriarkan johdolla

MAAJOUKKUE | 24.2.2018 15:56
Keitä naisleijonia Eeli Tolvanen ja Juhamatti Aaltonen muistuttavat? Jatkoaika käy läpi turnauksesta jo kotiutuneet mitalistit pelaaja pelaajalta. Pronssijoukkueessa ei ollut selviä heikkoja lenkkejä ja avainpelaajat onnistuivat - suurimmaksi osaksi. lue lisää

Naisleijonat sai mitalit kaulaan - Juhlinta oli ollut rauhallista

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 13:20
Naisleijonat voitti eilen mutta sai mitalit vasta tänään finaalin jälkeen yhdessä kultajoukkue Yhdysvaltojen ja hopealle jääneen Kanadan kanssa. lue lisää

Hiirikoskelle kaksi valintaa, Rädylle yksi – naisten olympiaturnauksen tähdistö valittu

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 10:49
Naisten jääkiekon olympiaturnauksen tähdistökentällinen on nimetty. Suomalaisista mukaan pääsivät Jenni Hiirikoski ja Noora Räty. lue lisää

Noora Rädyllä on takanaan häkellyttävä olympiadi – "Joka kerta, kun palkka kopsahtaa tililleni, pyöritän silmiä, että onko tämä todellista"

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 13:39
Toisen olympiamitalinsa voittanut Noora Räty sai toisessa erässä kovan tärskyn, mutta pystyi jatkamaan tolppien välissä. lue lisää

Naisleijonien Savolaiselle unelmien täyttymys: "Olen haaveillut pienestä saakka, että pelaisin täällä"

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 13:37
Olympiakisat olivat Ronja Savolaiselle unelma jo lapsena. Kisoissa pelaaminen ja mitalin voittaminen ovat todellisia unelmien täyttymyksiä. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Emma Nuutinen

Suomi N #22 L h
s. 1996 Helsinki
176CM / 74KG
SOPIMUS: 2018