Väänänen: Meillä on erinomainen joukkue

KHL / Haastattelu
Viimeinen Liiga-kausi veti Ossi Väänäsen mietteliääksi.
Kuva © Timo Savela
Jokereiden KHL-kapteenistoon nimetty Ossi Väänänen on viime aikoina kärsinyt loukkaantumisista. Jatkoaika törmäsi popcorneja rinnuksiltaan pyyhkineeseen karpaasiin areenan käytävällä.

Loppuviikon kaksi ensimmäistä Jokerit-ottelua ovat osoittaneet selvää nousutrendiä. Avausottelun Dinamo Minsk-tappio vaikuttaa jälkikäteen vain hermoilusta johtuneelta työtapaturmalta. 

Lauantaina selvästi Minskiä tasapainoisempi Lokomotiv Jaroslavl joutui taipumaan maalein 3-2. 

Voitto oli suuri helpotus sekä johdolle, pelaajille että valmentajille. Yhteistyökumppaneita unohtamatta. Tuote lunastaa lupauksiaan.

Tyytyväisyydellä kyllästetyllä Erkka Westerlundilla riittää kuitenkin töitä. Kausi on pitkä, ja loukkaantumiset sekä matkarasitus tulevat varmasti vaikuttamaan joukkueen dynamiikkaan. 

Toistaiseksi sairasosastolta löytyy vain yksi nimi: Jokerit-ikoni Ossi Väänänen.

Väänänen kärsii pienestä murtumasta, mutta kaiken nähnyt konkari odottaa olevansa pian pelikunnossa.

Mitä monivuotinen Jokerit-kapteeni ja A-maajoukkuejyrä ajattelee joukkueensa otteista? 

"Alkukausi on hankala, koska kaikki vastustajat ovat uusia"

- Hyvillä mielin olen pelejä seurannut. Hyvältä ja ehjältä näyttää. Itselläni on vielä aika pieni tuntuma käytännön touhuun, koska olen joutunut olemaan vammojen vuoksi paljon sivussa, Väänänen harmitteli.

Uusi sarja tuo mukanaan omat haasteensa. Epävarmuus näkyi avausottelun hermostuneisuutena. Väänänen on vaikuttunut vastustajien taitotasosta.

- Alkukausi on vähän hankala, koska vastustajista ei ole saatavilla tarkkaa tietoa. Jokainen vastustaja on uusi. Kaikilta löytyy vähintään iskukykyiset ykkösnyrkit.

- Minsk lähinnä heitteli kiekkoa päätyyn. Jaroslavl oli selvästi pelaavampi joukkue. Heillä taitaakin olla hieman kovempi porukka.

- Molemmat pelit olivat kuitenkin meillä hyvin hallinnassa. Jos taitaville pelaajille antaa vähänkin tilaa, niin kiekko on helposti omassa maalissa, Väänänen painotti huolellisuuden merkitystä.

Ottelut ovat olleet tiukan tuomarilinjan myötä rikkonaisia. Se ei Väänästä tunnu haittaavan. 

- Hyvä, että ottavat koukut pois, niin peli pysyy vauhdikkaana. Kunhan linja pysyy tasaisena koko kauden, niin se on täysin ok. 

Tämä sopii varmasti myös vauhdikkaille venäläisille, joiden menohalua voisi mailahäirinnän sijaan horjuttaa fyysisyydellä. Moni pitää KHL-kiekkoa läpsyttelynä ja surffailuna, jossa pusuja ei jaella. 

Lauantain perusteella käsitys on virheellinen. Areenan laidat rytisivät kuten jääkiekko-ottelussa kuuluukin.  

- Riippuu vastustajastakin, miten pääsee antamaan painetta. Avausmatsissa ei oikein tullut päätykiekkoja. Mielestäni lauantaina oli ihan asiallinen meininki fyysisyyden suhteen.

Jokereiden joukkue on luonnollisesti muuttunut viime kaudesta melkoisesti. Kasassa on suomalaisesta rungosta koostuva, erittäin iskukykyinen ryhmä. 

Alku on lupaava. Katsomossa istuu kentällisen verran kierrätettäviä pelaajia, jotka voi heittää kaukaloon milloin tahansa tason notkahtamatta. 

Nuoria pelaajia ei kokoonpanosta juuri löydy. KHL:n säännöt sallivat mukaan kaksi ylimääräistä juniori-ikäistä pelaajaa. Näillekin kokeiluille voi kauden mittaan tulla tilaa.

Valmennus painottaa yksilön vastuuta tekemisistään, siksi kokenut ryhmä on arvokas.

- Meillä on vahva ja syvä ryhmä. Kokeneita ja ammattimaisia pelaajia, jotka pitävät itse itsestään huolta ja ovat vastuullisia. 

- Kokoonpanon kierrätystä tulee varmasti myös jatkossa, että saadaan aina tuoretta jalkaa kehiin.

- Valmennuksella on hyvä tilanne, Väänänen summasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle