Turris Kärppiin ”ihan muun kuin rahan takia”

LIIGA / Haastattelu
Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho nappasi uuden nuoren NHL-työsulkupelaajan oululaisten riveihin.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Kärppien mukaan tällä viikolla liittyvä Kyle Turris ei saavu oululaisseuraan rahan perässä, vaan motivaatio on seuran urheilutoimenjohtajan Harri Ahon mukaan oikeanlainen. Tarjolla on heti roolia, mutta samalla myös odotukset ovat korkealla.

NHL:n työsulku on näkynyt Oulun Kärpissä alkusyksyn aikana. Nopeasti oululaisten mukaan liittynyt Jussi Jokinen on pelannut vahvasti ykkösketjun keskellä, mutta hänellä pelit päättyvät ainakin tältä erää keskiviikkon TPS-otteluun. Tilalle oululaiset hankkivat erittäin mielenkiintoisen kanadalaissentterin Kyle Turrisin.

Prosessi 24-vuotiaan Ottawa Senatorsin keskushyökkääjän hankinnassa oli nopea.

– Viime viikon tiistaina Jokerit-pelin jälkeen kävimme hallituksen ja valmennusjohdon kanssa keskustelua siitä, että miten edetään, kun Jussi lähtee ja Jari Viuhkola on useamman kuukauden poissa. Keskiviikkona otettiin sitten ensimmäistä kertaa yhteys Turrisin leiriin. Mentiin agentin välityksellä ja sitä kautta myös pelaajan suuntaan, Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho kertaa.

– Lauantaina tulivat viimeiset paperit ja muutaman päivän aikana nämä kaikki asiat saatiin lopulta maaliin asti.

Isompia mutkia Phoenix Coyotesin kesän 2007 varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen varauksen Turrisin kanssa ei ollut. Ahon mukaan kanadalaishyökkääjä on ollut erittäin mielenkiinnolla mukana keskusteluissa.

– Positiivisen kiinnostunut ja oli hyviä keskusteluja hänen kanssaan. Ei ollut mitenkään isoa vääntöä mistään, vaan saatiin asiat sovittua ja sitä kautta sopimus aikaiseksi.

– Loppukauden sopimus osoitti myös sitä, että hän haluaa tulla tänne pelaamaan ja sitoutuu loppuun asti, Aho jatkaa.

Nuorten pelaajien linja

Viime kaudella Ottawa Senatorsiin siirtynyt Turris on pitänyt kuntoaan yllä tähän mennessä muutamien muiden NHL-pelaajien kanssa Ottawassa.

– Hän on harjoitellut siellä käytännössä aina maanantaista perjantaihin. Hän oli itse halukas tietämään siitä, että minkälaista peliä meillä pelataan. Oli kiinnostunut myös siitä, että mitä kaikkea täällä matkustaminen tuo tullessaan ja minkälaista pelitapaa niin meillä kuin liigassa on tarjolla, Aho kertoo.

Turris on jatkumoa niin Kärpissä kuin SM-liigassa yleisesti olevaan nuorten NHL-työsulkupelaajien hankkimisen linjaan. Kokeneita kehäkettuja ei ole vielä työsulun aikana rantautunut, vaan pelaajat ovat olleet vahvasti eteenpäin haluavia tapauksia.

– Nuoret pelaajat ovat osoittaneet sen, että he ovat ensinnäkin valmiita sitoutumaan koko kaudeksi. Näissä meidänkin tapauksissa, niin [Jason] Demersin kuin Turriskin kohdalla molemmat ovat olleet jo aiemmin jäällä ja pitäneet kunnostaan huolta. Ovat siinä vaiheessa uraa, että haluavat varmasti tehdä sitä työtä, että ovat valmiita myös siinä tapauksessa, jos se NHL nyt alkaa.

– Sitten tulee tietenkin taloudelliset raamit. Sekin pitää muistaa, että ne kaikista kokeneimmat ovat yleensä myös niitä, jotka ovat kaikista kalleimpia. Se myös, että ovatko ne vanhemmat pelaajat tulossa millä motiivilla tänne. Me ollaan päädytty näihin nuoriin pelaajiin ja olemme nähneet sen, että tässä voi olla se hyvä mahdollisuus meille, Aho valoittaa Kärppien linjaa.

Turrisin kohdalla erinäiset taloudelliset asiat eivät ole nousseet suureksi kompastuskiveksi.

– Hän ei ole mikään mahdottoman kallis investointi meille. Turris on ihan muun kuin rahan takia tulossa tänne, Aho alleviivaa.

Epätyypillinen sentteri

Viime kaudella 49 runkosarjaottelussa 29 pistettä Senatorsissa tehnyt Turris on hieman normaalista poikkeava keskushyökkääjä. Senatorsin tapaan itäisessä konferenssissa pelaavan Carolina Hurricanesin hyökkääjä Jussi Jokinen pääsikin muutamaan otteeseen seuraamaan läheltä kanadalaishyökkääjän otteita.

– Erittäin luotettava kahden suunnan sentteri, hyvä aloittaja ja rannelaukaus on todella hyvä. Ei ole ehkä niin tyypillinen sentteri, vaan tykkää ampua enemmän mitä jakaa. Tämmöinen kuva on itselleni jäänyt, Jokinen kertaa ja jatkaa:

– Monipuolinen pelaaja ja luulen, että tulee ihan hyvin istumaan tähän joukkueeseen.

Motivaatiosta homma ei jää kiinni.

– Hän haluaa ehdottomasti päästä sekä pelaamaan että isoon ruutuun täällä. Hän tietää, että meillä on tuossa Jussin jättämä aukko vapaana. Ykkössentteriksi pääsee, vaikka tietenkin sekin paikka pitää itse siinä ottaa, Aho sanoo ja painottaa, että odotukset ovat myös kovat.

– On tietenkin kerrottu hänelle, että jos ykkössentterin roolia tarjotaan, niin siinä on selvää se, että isot on saappaatkin. Siihen ei voi tulla muulla kuin täydellä asenteella.

Keskiviikkona ehkä, perjantaina viimeistään

Kärppien valmennusjohdossa Turrisin paikka on ajateltu samaan tapaan. Kanadalainen siirtyy Jokisen jättämän ykkössentterin rooliin.

– 99,9-prosentin varmuudella tulee ykkösketjun keskelle. Varmasti siitä lähtee liikkeelle, mutta sitten täytyy katsoa, että miten hommat lähtevät kulkemaan. Miten menee yhteen ajatukset laitureiden kanssa ja niin edelleen. Lähtökohtaisesti on ykkössentteri ja hän pystyy ylivoimalla pelaamaan pointilla erittäin vahvasti, päävalmentaja Hannu Aravirta valjastaa.

Ajoitus Turrisin saapumisessa onkin oiva.

– Tässäkin tapauksessa kun tiedetään, että Viuhkola on poissa ja Jokinen lähtee, niin onhan se hyvä. Uskomme, että Kyle tulee täyttämään sen ruudun, mikä tuossa on tarjolla. Aika näyttää, että kuinka hyvin se onnistuu, mutta kaikki eväät hänellä on siihen, urheilutoimenjohtaja Aho uskoo.

Oululaisyleisölle Turris esittäytyy todennäköisesti perjantaina HIFK:ta vastaan. Keskiviikkona Suomeen saapuvan kanadalaisen pelaaminen samana päivänä TPS:ää vastaan on pahasti auki ja asiat ratkeavat vasta lähempänä ottelun alkua.

– Pelaaminen on jopa keskiviikkonakin mahdollista, mutta kaikkien pelilupien saanti ja muut jarruttavat. Emme lähde myöskään siihen pakottamiseen, että pitäisi heti pelata vuorokauden reissaamisen jälkeen. Katsotaan tarkkaan se tilanne sitten, että onko järkevää peluuttaa, vaikka kaikki muut asiat olisivat kunnossa, Aho toteaa samalla viitaten vahvasti siihen, että Turris nähdään viimeistään perjantaina oululaisten riveissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle