Tommi Taimi: "Rautakorpi muutti kaiken"

KHL / Haastattelu
Tommi Taimi kellotti Helsingissä lähes 24 minuuttia jääaikaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Amur Habarovskin 24-vuotias luottopuolustaja Tommi Taimi vaihtoi Liigan Kiinan rajalta ponnistavaan Amuri Habarovskin joukkueesen. Vaikka Amur onkin leimaantunut KHL:n jumboksi ja sarjan heittopussiksi, enteitä paremmasta on ilmassa.

Kiinan rajalta Habarovskista Riian kautta Helsinkiin matkustanut Amur on KHL:n jumbojoukkue. Joukkueen saldona on vain 9 voittoa 34 ottelusta. Kolmen ottelun vieraskiertue on alkanut kahdella tappiolla. Ensin Riian Dinamo oli perjantaina parempi maalein 3−1 ja sunnuntaina tuli lunta tupaan Helsingissä voittolaukauskilpailun jälkeen maalein 3−2.

Joukkueen takalinjoilla luutivat suomalaispuolustajat Tuukka Mäntylä ja Tommi Taimi. Porilaisen kiekkokoulun kasvatti Taimi pelaa ensimmäistä kauttaan KHL:ssä. Kahden kurinalaisesti pelaavan joukkueen ottelu ei jättänyt jälkipolville paljoakaan kerrottavaa, mutta iloisella porilaispuolustajalla riitti juttua siitä huolimatta. Vierailu Helsinkiin oli Taimelle kuin kotiottelu.

− Tämä oli kuin kotipeli, jännitti todella paljon. Katsomossa olivat kaikki, paljon perhettä ja kavereita Porista, Taimi ilakoi.

− Jokerit on täysin erilainen kuin mikään tähän asti kohtaamistamme joukkueista. Kaikki ketjut pelaavat oman systeemin mukaan eikä kukaan lähde sooloilemaan. Pyrimme itsekin samaan suuntaan, Taimi kuvaili illan vastustajaa.

Erkka puhuu, Rautakorpi mietti jo tulevaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Rautakorvelta luottoa

Maajoukkuepaikan tavoitteekseen myöntävä Taimi pelaa isoja minuutteja, jotka heijastavat esiin myös puolustuspelin heikkoudet: 13 tehopisteen seurana on saman tason miinusmerkinnät. Amuriin kesken kauden siirtynyt päävalmentaja Jukka Rautakorpi odottaa Taimen nostavan tasoaan yhdessä pakkiparinsa Mäntylän kanssa.

− Erityisesti puolustamisen suhteen hänellä on tarvetta kehittymiselle, mutta on sitä kehitystä nyt syksyn mittaan jo tullutkin, Rautakorpi kertoo.

Rautakorpi nostaa Taimen suomalaisen jääkiekon tulevaisuuden nimiin.

− Uskon, että hänestä tulee tämän KHL-visiitin jälkeen profiilipuolustaja suomalaiseen jääkiekkoon ja erittäin vahva maajoukkuetason pelaaja, Rautakorpi kehuu.

Mäntylä ja Taimi pysyivät koko illan kiireisinä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Rautakorpi muutti kaiken

Hyppy Porin Ässistä KHL-jäille oli suuri, mutta kehittävä. KHL-kiekko vaatii puolustajalta tarkkaavaisuutta.

- Täällä ei taklata ja rymistellä niin paljon kuin Liigassa. Pelaajat ovat kuitenkin nopeita ja taitavia sekä haastavat paljon yhdellä yhtä vastaan. Syötöt ovat nopeita ja kovia. Jos tekee virheen, niin vastustaja rankaisee todella nopeasti, eikä maalivahdilla ole mahdollisuuksia reagoida nopeisiin laukauksiin, Taimi kertoo kokemuksistaan.

Porilaispuolustaja arvelee, ettei isoihin aikaeroihin voi ikinä tottua, mutta pohtii sen olevan myös heidän etunsa kotiotteluissa.

− Varmasti siitä on meille etua. Erityisesti itään päin matkatessa aikaero on vaikea. Kotiin tullessa on aika puhki ja sekaisin pari päivää. Sama juttu myös toiseen suuntaan, kiertueen ensimmäiset pelit ovat aika tahmeita ja jalat karstassa.

Amur voitti kauden kymmenestä ensimmäisestä ottelustaan vain kaksi ja hävisi pahimmillaan 11 ottelua putkeen entisen päävalmentajansa Juri Leonovin alaisuudessa. Rautakorpi hyppäsi puikkoihin lokakuun puolivälissä ja ensimmäinen voitto napsahti kolmannessa ottelussa. Marraskuun kymmenestä ottelusta on kasassa kolme voittoa. 

− Ei siitä hommasta alkukaudesta tullut yksinkertaisesti yhtään mitään. Rautakorven tulo muutti kaiken. Hän on tuonut peliimme sekä kurinalaisuutta että muita hyviä perusasioita.

− Ennen Rautakorpea pelasimme joukkueena todella huonosti ja esimerkiksi ylivoimaa neljällä ketjulla. Vasta nyt yksilöt rupevat muodostamaan joukkueen ja ylivoimaankin on panostettu enemmän. Pienet onnistumiset kasvattavat hiljalleen itseluottamusta, Taimi kertoo.

Pian uuden valmentajan perässä tuli myös yksi hänen luottopelaajistaan, Tuukka Mäntylä, jonka kanssa Taimi on nyt pelannut kaksi ottelua parina.

− Tuukka tuo meille paljon johtajuutta. Kokenut äijä, joka auttaa varmasti sekä minua että joukkuetta kehittymään entisestään eteenpäin, Taimi kertoo.

Joulunakin pelataan

"Amurin Tiikerit" pitävä majaansa lähellä Kiinan rajaa Habarovskissa. Sekä Taimi että hänen vaimonsa ja yksivuotias tytär viihtyvät kaupungissa hyvin. Uusi kulttuuri tuo mukanaan myös erilaisen joulun.

− Meillä on kotipelit sekä jouluaattona että joulupäivänä. Ei paljon joululauluja laulella, Taimi naureskeli kysymykselle joulunvietosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle