Tomek Valtonen: "Sport haluaa pudotuspeleihin"

LIIGA / Haastattelu
Tomek Valtonen uskoo kevään hymyilevän vaasalaisille.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Jatkoaika istahti hetkeksi alas Vaasan Sportin päävalmentaja Tomek Valtosen kanssa puimaan lähtökohtia tulevaan liigakauteen.

Tomek Valtosella on selkeä mielipide siitä, mitä Vaasassa jäi käteen edellisestä kaudesta.

− Kausi oli 'iso kausi' meille, ja menimme monella osa-alueella eteenpäin. Joukkueen runko on ollut nyt 16 kuukautta kasassa, joten nuoret pelaajamme ovat 60 liigapeliä ja vuoden kokeneempia. Jo viime kauden aikana analysoimme puutteemme tarkkaan ja olemme korjanneet niitä täsmähankinnoilla tätä kautta varten.

Joukkueen ja valmennuksen tavoitteet ovat selviä.

− Organisaatio, ja myös joukkue, on asettanut tavoitteekseen pudotuspelit. Tähtäin on siis kymppisakissa.

Sport lähtee täyttämään tavoitteitaan parantamalla peruspelaamista ja nostamalla päivittäisen tekemisen tasoa. Myös hyökkäyspään pelaamiseen on kiinnitetty enemmän huomiota.

− Meidän täytyy olla tehokkaampia ja luoda maalipaikkoja. Tai olemme me maalipaikkoja luoneet jo viime vuoden harjoituskaudesta lähtien, mutta tehottomuus on ollut se murheenkryyni. Nyt vaikuttaisi tämä asia olevan hyvällä mallilla. Kannattaa seurata uusista kasvoista Joonas Komulaisen ja Tuomas Vänttisen esityksiä tulevalla kaudella.

Pitkällä sopimuksella Vaasassa oleva Valtonen tiedostaa myös vaikutuksensa niin sanottuun vaasalaiseen identiteettiin, eli termiin, joka välillä vilahtelee puheissa ja keskustelupalstoilla.

− Kyse on siitä, mitä seura edustaa ja minkälaisia arvoja sillä on. Vaasalainen liigakiekko: mitä se on, mitä siltä halutaan? Olen yksi osa luomassa tätä kokonaisuutta, ja aiheesta käytiin pitkät keskustelut jo ennen kuin tulin Vaasaan. Mielestäni näytimme viime kaudella pystyvämme toteuttamaan vaasalaista identiteettiä unohtamatta pelillisiä asioita.

− Haluamme kehittää pohjalaisia pelaajia joukkueeseen ja toivomme heitä nousevan junioreista. Meillä ei ole resursseja kilpailla palkoilla valmiista pelaajista, vaan meidän on oltava omavarainen seura ja meidän on onnistuttava rekrytoinneissa. Lisäksi aktiivinen ja luisteleva pelitapa kehittää nuoria pelaajia huomattavasti enemmän kuin illasta toiseen keskialueelle lyöty 1-2-2. Identiteettiin vaikuttaa myös se, mitä vaasalaisyleisö haluaa nähdä.

Mitä sitten kuuluu vaasalaiseen identiteettiin? Ainakin taistelutahto ja liikkeeseen perustuva fyysinen pelityyli. Eikä koskaan luovuteta.

» Lähetä palautetta toimitukselle