Tomek Valtonen: "Mua hävettää"

LIIGA / Haastattelu
Tomek Valtonen viilensi tunteitaan Raksilan hallin pihalla ennen kuin astui median eteen tiistaina.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Tiistaina Oulussa pelattu Kärppien ja Sportin välinen liigakohtaamisesta ei pelillisesti jää jälkipolville paljonkaan kerrottavaa. Pelistä muistetaan kuitenkin pitkään molempien joukkueiden valmentajien täyslaidallinen ottelun päätuomareita ja koko liigan tuomarijärjestelmää kohtaan.

Oulussa tiistaina viheltäneiden Petri Lindqvistin ja Tuomas Pöyhösen iltapuhde ei mennyt aivan nappiin.

Homma karkasi käsistä toisessa erässä, kun Kärppien Juho Keräselle tuomittiin heppoinen jäähy. Heti tämän jälkeen oululaiset joutuivat kahden miehen vajaalle Adam Masuhrin saatua pikkukakkosen, kun Sport-pelaajan maila osui joukkuekaveria päähän.

Sport teki avausmaalinsa Masuhrin jäähyä seuranneen ylivoiman aikana.

Päätöserään linja muuttui. Sportille vihellettiin kolme pikkukakkosta putkeen. Jäähyistä Erik Riskan estämisjäähy lopulta kostautui ja Kärpät tasoitti ottelun.

Aivan viime sekunneilla Jarkko Immoselle vihelletty jäähy korkeasta mailasta oli myös kyseenalainen. Varsinaisella peliajalla se ei vielä kostautunut, mutta jatkoajalla Kärpät ratkaisi ottelun ylivoimalla.

Ottelun jälkeen Sportin päävalmentaja Tomek Valtonen kävi viilentämässä tunteitaan hallin pihalla ennen kuin astui median eteen. Lehdistötilaisuuden virallisessa osuudessa Valtonen piti tunteensa kurissa, mutta tuomariasian jäätyä käsittelemättä, Valtonen avasi pelin itse:

"Tässä liigassa ei kukaan tiedä, miten täällä saa pelata. Ei kukaan!"

− Oliks se siinä? Mites tuomarit teidän mielestä onnistui, Valtonen syötti suoraan toimittajien lapaan.

Tästä alkoi monologi, joka hakee vertaistaan ainakin Raksilan pukukoppikäytävällä.

− Mua hävetti tänään, että saimme viiskolmosen, Valtonen täräytti heti kärkeen.

Valtonen kertoi sanoneensa pelaajilleen toisella erätauolla, että kolmanteen erään linja muuttuu ja jäähyjä tulee jatkossa Sportille. Näin myös tapahtui.

Eniten Valtosta kismitti Riskan saama jäähy, jonka aikana Kärpät tasoitti ottelun.

− Riskan jäähyssä ei ollut mitään! Se oli kokeneen pelaajan, Lasse Kukkosen, pelisilmää, että osaa heittäytyä oikeaan aikaan. Sitä kautta me jouduimme pelaamaan kolmella viittä vastaan. Nyt Riska on aivan romuna tuolla kopissa, Sport-valmentaja sadatteli.

Kysyitkö näistä jäähyistä tuomareilta?

− Eihän tuomarit kommentoi mitään. Ei niiden kanssa saa puhua, kun he ovat niin hyviä, Valtonen tuhahti.

Miten tuomaritarkkailija kommentoi tilanteita?

− Tuomaritarkkailija myönsi jokaisen virheen, mutta kun jokaisen pelin jälkeen myöntää virheet eikä mitään tapahdu, niin ei se paljon mieltä lämmitä. Ne ovat kuuleman teknisiä virheitä. Minä en ole koskaan kuullutkaan mistään teknisestä virheestä enkä siitä, mitä se tarkoittaa.

− Meille vihelletään ylivoimaisesti eniten jäähyjä koko liigassa. Olen ollut tähän saakka hiljaa, mutta jossain se raja menee ja se raja ylitettiin tänään. Tässä liigassa ei kukaan tiedä, miten täällä saa pelata. Ei kukaan!

Eikä Valtonen ollut vielä valmis. Sanottavaa riitti tämänkin jälkeen.

− Tuomareilla ei ole mitään sanktiointijärjestelmää. Vaikka he mokaavat illasta toiseen, mitään ei tapahdu! He jatkavat viheltämistä. Jos pelaajat hölmöilevät, he eivät pääse pelaamaan. Mutta nämä vaan jatkaa.

Miten itse ratkaisisit tuomariongelman?

"Olen ollut tähän saakka hiljaa, mutta jossain se raja menee ja se raja ylitettiin tänään"

− Let's play hockey! Sitä ihmiset tulevat katsomaan. Ei yleisö halua nähdä sitä, että ollaan jäähyllä koko ajan, eikä saa taklata tai kamppailla. Tämä on isojen tunteiden peli!

Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki oli Valtosen kanssa samoilla linjoilla.

− Eihän tuossa ole mitään järkeä. Kun Keränen tönäisee, niin se saa jäähyn. Vastaavia tilanteita on joka pelissä miljoona! Ja Masuhr ei edes osunut vastustajaan mailallaan, sen näkivät kaikki. Mun mielestä oli hieno peli tänään, mutta sitten nämä vetää tuollaisen show'n, Marjamäki vaahtoaa.

Heti perään Marjamäki kuitenkin yllättää.

− Mutta ei se ole ihan noiden tuomareidenkaan vika, kärppäluotsi melkein kuiskaa.

Kenen vika se sitten on?

− No en minä rupea sitä enempää avaamaan. Kyllä te tiedätte kaikki, Marjamäki päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle