"Todella ylpeä pitää olla, miten tämä lopulta hoidettiin" - Leijonat vaivoin puolivälieriin Kanadaa vastaan

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lauri Marjamäen johtama valmennuskolmikko sai pureksittavaa Leijonien nihkeästä esityksestä.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Leijonat hoiti ottelun Etelä-Koreaa vastaan päävalmentaja Lauri Marjamäen mukaan lopulta hienosti, vaikka työnteko loppui toisessa erässä täysin. Voiton jälkeen katse kääntyi nopeasti huomiseen Kanada-otteluun.

Moni saattoi odottaa Suomen ja Etelä-Korean välisestä ottelusta Leijonien totaalista ylikävelyä, mutta toisin kävi. Kotiyleisönsä edessä esiintynyt Etelä-Korea haastoi varsinkin toisessa erässä Suomen ihan tosissaan jopa voitosta.

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäen mukaan ottelun kulkuun on yksinkertainen selitys.

- Lähtökohta oli, että tulee kova painepeli, missä on paljon hävittävää. Turnauksen kotijoukkue vastassa ja halli täynnä. Siihen nähden avauserä oli melko hyvä, kun 10-1 maalipaikat meidän laskujen mukaan, mutta johdettiin vain 1-0, hän kommentoi ottelun jälkeen.

"Saimme helpolla toisen ja kolmannen maaliin."

Toisen erän alussa Suomi näytti menevän menojaan, kun ensin Petri Kontiolan syöttö lipsahti korealaispelaajan luistimesta maaliin ja hetkeä myöhemmin Miro Heiskanen iski lukemat jo kolmeen nollaan.

- Saimme helpolla toisen ja kolmannen maaliin. Siihen loppui työnteko ihan tyystin ja Etelä-Korea teki yhden, mistä heille hurmos päälle ja halli huutamaan. Kun he tekivät toisen, niin meille tuli aikamoinen menettämisen pelko.

Marjamäki myönsi, että toisen erän päätteeksi erätauko tuli Leijonien kannalta hyvään saumaan. Etelä-Korealla oli nimittäin 3-2-maalin jälkeen muutama laadukas maalipaikka jopa tasoittaa ottelu ja rauhoittuminen erätauolla teki päävalmentajan mukaan terää Leijonille.

- Se, mihin tuollaisessa tilanteessa voimme vaikuttaa, on oma tekeminen ja käyttäytyminen, esimerkiksi miten liikumme ja puhumme kentällä. Meidän pelaaminen parani toisen erän lopussa, mutta erätauko oli hyvä, että saimme rauhassa kerätä rivit kasaan.

Marjamäki ei murehdi pelillisistä asioista

Pelillisesti Suomi oli ajoittain Etelä-Korean paineen kanssa yhtä pahasti pulassa, kuin mitä se oli edellisessä ottelussaan Ruotsia vastaan. Marjamäki totesi ottelun jälkeen, ettei tästä pelistä oteta pelillisiä asioita mukaan.

- Kun sitä painetta rupeaa tulemaan korvienkin väliin, niin pelaaminen näyttää vielä vaikeammalta. En hirveästi siis mieti tämän pelin pelillistä antia. Tästä pelistä haluttiin voitto tyylillä millä hyvänsä. Ensimmäinen ja kolmas erä olivat hyviä ja toinen oli vaikea, hän tiivisti.

Vaikka Etelä-Korea sai ottelun toisessa erässä vielä tasaiseksi, ei Leijonat antanut kisaisäntiä päätöserässä yllättää. Viimeinen erä oli Leijonilta ottelun vakuuttavin, vaikkei se aivan niin vakuuttava ollut kuin päävalmentajan puheista voisi ymmärtää.

- Todella ylpeä pitää olla, miten tämä lopulta hoidettiin. Tämän sanoin myös pelaajille kopissa. Eihän se ollut lopulta epäselvää kumpi on pelissä parempi, kun heillä taisi olla yksi paikka koko kolmannessa erässä.

Aivan pelkästään Leijonien oman esityksen ruotimiseen ei päävalmentajan puhe kuitenkaan mennyt, vaan hän muisti antaa kiitosta myös illan vastustajalle. Etelä-Korean osalta 5-2-tappio tarkoitti turnauksen päättymistä.

- Minun täytyy antaa kunnioitusta myös Etelä-Korealle. He tekivät tästä hienon matsin, varsinkin heidän lähtökohtiaan ajatellen. Totta kai se on kuitenkin erilaista pelata Ruotsia tai Kanadaa kuin Etelä-Koreaa vastaan, ottamatta mitään Korealta pois.

Yö aikaa miettiä huomista kokoonpanoa

Kun Leijonien peli yski varsinkin ottelun toisessa erässä, turvautui Marjamäki valmennusryhmänsä kanssa ensimmäistä kertaa turnauksessa myös ketjumuutoksiin. Muun muassa Teemu Hartikainen sai tehdä tilaa ja Marko Anttila nousi miehen paikalle.

"Pelasimme hyvän pelin Ruotsia vastaan, mutta se ei riittänyt."

Siihen, tulevatko muutokset olemaan pysyviä, Marjamäki ei ottanut kantaa.

- En ole vielä miettinyt huomista kokoonpanoa pätkääkään. Kyllä tässä on yö aikaa miettiä sitä.

Suomi kohtaa huomenna turnauksen puolivälierässä parhaana lohkokakkosena suoraan puolivälieriin selviytyneen Kanadan. Marjamäki analysoi, että luvassa on hyvin todennäköisesti Ruotsi-pelin tapainen kovaa painetta erityisesti ottelun ensiminuuteilla antava vastustaja.

- Uskon, että saimme huomiseen eväitä Ruotsi-pelistä. Pelasimme hyvän pelin Ruotsia vastaan, mutta se ei riittänyt. Olemme koko ajan puhuneet, että täällä tarvitaan ihan huippusuorituksia, jos mielii menestyä, Marjamäki ennakoi.

Vaikka Kanada pääsee otteluun levänneenä, ei se Marjamäen mukaan ole vaahteranlehtipaidoille välttämättä pelkästään etu. Hän muistutti, että Suomen ensimmäinen painepeli on nyt takana ja Kanadan edessä.

Huomisen ohjelmaa ei Leijonissa ole vielä lyöty lukkoon, mutta Marjamäki totesi, että koko päivälle on vain yksi tavoite.

- Tärkeää on, että palaudumme hyvin huomista varten. Voi olla, että joku käy jäällä, mutta pääasia on kuitenkin se mitä tapahtuu kello 21:10 (Leijonien ottelun alkamisaika paikallista aikaa) ja että me olemme silloin valmiita.

» Lähetä palautetta toimitukselle