Terävä jokapaikanhöylä – Ei mikään tavallinen Wirtanen

KHL / Haastattelu
Petteri Wirtanen oli Jokereiden paras pelaaja.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit nappasi torstaina tyylipuhtaan 3−1-voiton Pietarin SKA:sta. Ottelussa ensiesiintymisensä teki kakkosketjun uusi sentteri Petteri Wirtanen, joka nousi täysin ansaitusti kertaheitolla Erkka Westerlundin luottomieheksi.

Jokereiden sentteriosasto vahvistui SKA-otteluun, kun uusin hankinta Petteri Wirtanen hyppäsi kaukaloon ensimmäistä kertaa Jokereiden paidassa. Wirtasen ottelu alkoi vähän huonossa valossa, kun Jokerit sai kaksi perättäistä jäähyä. Ensimmäisen istui Wirtanen itse jo minuutin pelin jälkeen.

− Tuli vähän innostuksissaan koohotettua siinä. Onneksi jätkät hoitivat alivoiman, Wirtanen kertoo.

Hyvin latautunut Wirtanen oli tyytyväinen ottelun kokonaisuuteen.

− Koko viikon odotin tätä ottelua. Hienoa oli laittaa Jokerit-paita päälle. Jätkät värkkäsivät avauserään hienon maalin ja sitä kautta pääsimme pelin päälle.

SKA:n avainpelaajien henkinen kantti ei kestänyt 3−0-tappioasemaa. Ilja Kovaltšuk tappeli itsensä suihkuun.

− Kolmannessa erässä pidimme hyvin maltin, emmekä lähteneet vastustajan hölmöilyyn mukaan. Heillä meni vähän "sipuli" tappioasemassa, Wirtanen summaa.

Ylivoimainen aloittaja

Wirtasen johtaman kakkosketjun rooli on selkeä. Pitää oma pää puhtaana ja painaa kiekkoa vastustajan päätyyn. Se onnistui täydellisesti. Myös SKA-valmentaja Vjatšeslav Bykovin kommentoimat aloitustappiot (39-18 Jokereille) olivat suurelta osin Wirtasen ansiota: Hän voitti viidestätoista aloituksestaan yhtä vaille kaikki.

− Aloitukset ovat yksi vahvuuksistani, joita yritän tuoda otteluun. Uudet linjamiehet vaativat vähän totuttelua, mutta hyvin lähti se aloitusosasto käyntiin, Wirtanen kertoi vaatimattomasti.

Wirtanen urakoi tasaisen varmasti sekä alivoimalla että tasakentällisin. SKA:n vaarallinen ylivoima oli tiedossa, kuten myös aseet sen torjumiseen.

− Katsoimme sen tarkkaan, he liikuttavat kiekkoa hyvin. Otimme vaarallisimmat suorat vedot pois. Se helpotti ja maalivahti (Henrik Karlsson) otti hyviä koppeja, Wirtanen arvioi.

Rinnalla tutut miehet

Uuden kakkosketjun energiset esitykset palkittiin ja kolmikko nousi yhdessä Steve Mosesin ja Linus Omarkin kanssa ratkaisevaan rooliin. Ketjukaverit Eetu Pöysti ja Tommi Huhtala ovat jo entuudestaan tuttuja.

− Pöystin kanssa olen pelannut HIFK:ssa ja Huhtala on tuttu maajoukkueleirityksistä.

Petteri Wirtanen iski Jokerit toisen erän alussa 2−0-johtoon.

Wirtanen teki itse läpiajosta Jokereiden 2−0-maalin Pöystin karvattua kiekon Kovaltšukilta.

− Jätkät järkkäsivät hienon paikan. Yritämme tuoda energiaa peliin ja iskemme paikoista vastaan. Tänään se onnistui.

− Pieni siirto ja kilpikäden alta sisään, se on tyypillinen harhautukseni, Wirtanen kertasi maaliaan.

Wirtasen ottelua hyvin kuvaava hetki oli toisen erän lopulla, kun hän kampesi alivoimalla tärkeän oman pään aloitusvoiton ja heitti huolellisen purkukiekon pian sen jälkeen. Voitettu alivoima mahdollisti ottelun lopullisesti ratkaisseen 3−0-osuman vain muutamaa minuuttia myöhemmin.

Wirtasen varmuus toi syvyyttä koko ketjun peliin. Siitä loistava esimerkki oli Huhtalan granlundmainen ilmaveiviyritys SKA-maalin takana toisen erän alussa. Kiekko kuitenkin lipsahti lavasta juuri ratkaisevalla hetkellä.

− Siinä oli jäähy tulossa. Yritin nopeasti ratkaisua, kun vastustajan maalivahti oli vähän huonosti sijoittunut. Joku taisi vähän osua mailaan, Huhtala kertasi epäonnistunutta yritystään.

Uusi ketjukaveri on tervetullut tapaus.

− Petsku on ammattimies. Hän tekee oikeita asioita kentällä. Katsoi tänäänkin vähän meidän perään ja hoiti oman pään heinosti. Saimme maalin siitä palkinnoksi, Huhtala summasi ketjun ensimmäistä ottelua.

Se kuuluisa puuttuva palanen

Wirtanen pelasi alusta loppuun ehjän ja tasapainoisen ottelun. Jokerit-tulokas sai kolmannessa erässsä vastuuta myös ylivoimalla Niko Kapasen ulosajon myötä. Erkka Westerlundkin nosti Wirtasen poikkeuksellien vahvan panoksen esiin.

− Uskon, että Wirtasesta tulee joukkueeseemme todella tärkeä palanen. Saamme hänen kauttaan parannettua joukkuepeliä monella osa-alueella, Westerlund kiitteli.

Tämä on helppo allekirjoittaa. Wirtanen on Jokereille päivästä toiseen terävänä pysyvä jokapaikanhöylä.