Zaborsky aloittaa jo kuudennen kautensa Suomessa.

Jarno Hietanen

Teräksiseen Tapparaan siirtynyt Zaborsky: "Täytyy kysyä valmentajalta, kuinka hän pitää kaikki tyytyväisinä"

Liigan hallitseva mestari Tappara menetti jälleen avainpelaajiaan maailmalle, mutta tuntuu silti vahvistuneen entisestään. Yksi joukkueen uusista tulokkaista on Liigan maalipörssinkin voittanut Tomas Zaborsky, joka debytoi kirvesrinnoissa Tampere Cupissa. Slovakkihyökkääjä janoaa maaleja.

Tapparan ja Ilveksen välinen Tampere Cupin ottelu oli alusta alkaen sinioranssien hallintaa. 5−1-voitto nuiji Ilveksen täysin jäänrakoon. Hetkittäin Tapparan painostaessa tuntui kuin jäällä olisi ollut vain yksi joukkue. Saman allekirjoitti Tapparan hyökkääjävahvistus Tomas Zaborsky, joka teki paluun Liiga-jäille yhden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen.

− Peli oli meiltä hyvä. Olemme harjoitelleet pari viikkoa ja hallitsimme tänään peliä alusta alkaen.

Zaborskyn viime vuosi kului alakuloisissa merkeissä. Lokakuun alussa tullut olkapäävamma keskeytti taiturin kauden Brynäsissä jo sen alkuvaiheissa.

− Henkisesti se oli todella vaikea kausi, joten tällä kaudella toivonkin pelaavani mahdollisimman monessa ottelussa, Zaborsky kertoo.

Hän teki paluun kaukaloon aivan kauden loppuhetkillä, kun Brynäs taisteli Ruotsin liigan pudotuspeleissä.

− Aluksi varoin olkapäätäni muutamissa peleissä, mutta kun sain tehtyä pari maalia, lopetin kädestä huolehtimisen. Sain kuntoutua vammasta koko kesän ja olkapää on nyt täysin kunnossa.

Tapparan kannalta on tärkeää, että joukkue saa maalitykin käyttöönsä täysikuntoisena.

Ykköskentän pelaajia kolmessa ketjussa

Zaborsky ei ole mikä tahansa ulkomaalaisvahvistus, sillä hän on jo näyttänyt potentiaalinsa Suomen kentillä. Osoituksena kyvyistä ovat Ässissä ja HIFK:ssa tulleet kolme yli 40 pisteen kautta.

Vaikka mieheltä odotetaan suuria, eivät henkilökohtaiset tilastot ainakaan haastatteluhetkellä ole Zaborskyn päällimmäisissä tuntemuksissa.

− Odotukset ovat aina korkealla. Tärkein tavoitteeni tänä vuonna on kuitenkin voittaa mestaruus ja uskon, että joukkueellamme on siihen todella hyvä mahdollisuus.

Uuden joukkueensa ajatteleminen saa tähden innostumaan, mutta hän ei lähde haihattelemaan takki auki kohti kevättä.

− Tappara on todella vahva joukkue, mutta on kulunut vasta pari viikkoa. Meillä on edessä muutamat harjoitusottelut ja sitten alkaakin jo CHL. Meidän täytyy valmistautua ja saada ketjujemme kemiat kohdilleen, mutta sitten olemme valmiita kauteen, Zaborsky tuumii.

Viime kausina Tapparaan on ollut kova imu, ja joukkue on tänäkin vuonna paperilla teräksinen. Hyökkäyksestä löytyy ykköskorin pelaajia kolmeen kenttään, jolloin herää kysymys, kuinka kaikki saavat omalle arvolleen sopivan peliajan. Zaborsky ei lähde opastamaan päävalmentajaansa Jukka Rautakorpea, vaan kommentoi All Star -tason joukkueen peluutusta korrektisti.

− Täytyy kysyä valmentajalta, kuinka hän pitää kaikki tyytyväisinä. Olen vain yksi pelaajista ja pelaan siellä, mihin minut laitetaan. Eipä siinä muuta.

Joukkueelleen Zaborsky jakaa kiitosta. Hänen mukaansa yhteishenki on jo parin viikon jälkeen hyvällä tasolla.

− Meillä on tosi hyviä jätkiä, ja he ovat ottaneet minut hyvin vastaan kopissa. Kaikki vaikuttavat mukavilta.

Kokonaisvaltainen hyökkäyskone Zaborsky sekä jakaa syöttöjä että iskee maaleja. Suomessa vietettyjen vuosien aikana Zaborsky on kihauttanut limpun uuniin jo yli sata kertaa. Paluumuuttajan tahti ei ole hidastumassa.

− Haluan aina tehdä maaleja. Aion tehdä kaikkeni, jotta olisin maalitykki, kaudella 2011−2012 maalikuninkuuden voittanut Zaborsky toteaa.

29-vuotias hyökkääjä on ikänsä kannalta jääkiekkoilijan parhaassa iässä. Hän ei usko muuttuneensa, vaan näkee itsensä samanlaisena kiekkoilijana kuin lähtiessään HIFK:sta toissa kauden päätteeksi.

− Tunnen olevani sama pelaaja kuin silloinkin: yritän tehdä edelleen samoja asioita ja annan panokseni joukkueelleni niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin. Täytyy seurailla sitä, kun kausi lähtee kunnolla käyntiin, ja vertailla sitten, miten olen muuttunut pelaajana.

Oiva paikka muistojen verestelylle on jo tänään, kun Zaborsky pääsee kohtaamaan vanhan seuransa HIFK:n Tampere Cupin finaalissa kello 14.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Tappara alleviivasi Zaborskyn hankinnalla asemaansa suurimpana mestarisuosikkina

LIIGA | 20.6.2017 9:00
Hallitseva mestari Tappara laittoi haastajat mietteliäiksi, kun seura tiedotti Tomas Zaborskyn kaksivuotisesta sopimuksesta. lue lisää

Tappara vahvistuu Liigasta tutulla maalipyssyllä − kahden vuoden sopimuksella Haapalan paikkaajaksi

LIIGA | 19.6.2017 21:09
Hallitseva Suomen mestari Tappara vahvistuu slovakkihyökkääjä Tomas Zaborskylla. Tamperelaisjoukkue haki Henrik Haapalalle korvaajaa. lue lisää

Kauttaan aloitteleva Järvinen: "Otetaan voitosta energiaa ja itseluottamusta"

LIIGA | 13.10.2017 21:28
Tappara nappasi perjantaina kovan päänahan, kun se päätti Kärppien viiden ottelun mittaisen voittoputken. Jan-Mikael Järvinen nappasi myös kauden ensimmäisen tehopisteensä. lue lisää

Pelicansilta odotetaan maaleja, Kärppien lataus purkautuu positiivisesti

LIIGA | 13.10.2017 8:15
Perjantain kierrokselta löytyy mielenkiintoisia kohteita pelattavaksi. Katseet kohdistuvat erityisesti Tampereelle, jossa Kärpät havittelee vierasvoittoa Tapparasta. lue lisää

TPS:n tie tyssäsi CHL:ssä − JYP ei yltänyt lohkonsa voittoon

CHL | 10.10.2017 23:06
Kolmesta tiistai-iltana pelanneesta suomalaisjoukkueesta JYP koki ainoana tappion, mutta eteni silti jatkoon. TPS:n ja HIFK:n pelit CHL:ssä päättyivät. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Tomas Zaborsky

Tappara #67 L lh
s. 1987 Banska Bystrica, SVK
182CM / 88KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2006 New York Rangers 5. kierros #137