Teemu Sipilä taiteilee maskeja Suomen huippuvahdeille

LIIGA / Haastattelu
Sipilä on tehnyt Rädylle maskit maajoukkueeseen, K-Vantaaseen ja Pyryyn.
Metsän keskellä eteläisellä Pirkanmaalla Urjalassa kynäruisku sauhuaa, kun Teemu Sipilä taiteilee pajassaan maalauksia suomalaisten jääkiekkomaalivahtien maskeihin. Miehen työpöydällä on syntynyt taidetta aivan maan huippujen käyttöön.

Urjalassa asuva maalaustaiteilija Teemu Sipilä on tehnyt upeita töitä niin jääkiekon kuin muidenkin elämänalojen parissa liki kaksi vuosikymmentä. Kipinä taiteiluun syttyi työelämän kiemuroiden myötä.

Karolus Kaarlehdon maski TUTOon

− Ensimmäisen kynäruiskuni ostin vuosituhannen taitteessa. Ensin aloitin maalaushommat sivubisneksenä ollessani lomautettuna päätyöstäni. Nyt olen vuoden verran tehnyt tätä päätoimisesti, Sipilä kertoo.

Vaikka Sipilä tekee pääasiassa kypärämaalauksia jääkiekkomaalivahdeille, on miehen työpöydän kautta kulkenut myös kaikenlaista muutakin.

− Kaikkea, mitä maalata voi. Pääpaino on maskeissa. Niitä ovat reilusti yli puolet kaikista töistäni. Muita tulee eteen aika satunnaisesti. Muut työt tuovat hyvää vaihtelua maskien tekoon.

Tasokasta maalaustyötä kaikenkarvaisille torjujille

Sipilä ei ole rajannut työnkuvaansa vain tietyntasoisille pelimiehille, vaan häntä ovat lähestyneet pelimiehet ja -naiset kiekkomaailman kaikista ääripäistä. Muun muassa Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen huippumaalivahti Noora Räty on Sipilän asiakas.

Kolppasen maski Neftehimikiin on Sipilän käsialaa.

− Teen maskeja ihan kaikille. Olen tehnyt niitä juniori- ja harrastesarjoista aina Liigaan asti. Nooran olympiamaski oli itselle kova juttu. KHL:ssä Ville Kolppasella on ollut minun tekemä maski käytössä. Liigassa HPK käytti vielä toissa vuonna tekemiäni maskeja.

Myös Veini Vehviläinen on päässyt nauttimaan Sipilän kädentaidosta. Joskus tilauksen takana on itse seura, eikä suoranaisesti pelaaja itse.

− Esimerkiksi HPK oli ihan täysin seuran oma projekti, mutta moni on myös henkilökohtaisesti ollut yhteydessä. Jos haaveissa on yksilöllinen maalaus, asiakas on yleensä itse minuun yhteydessä.

Asiakas on oikeassa − ja heitä riittää

Joskus asiakkailla on varsin vahvat näkemykset siitä, millaista kuviota tai mitä piirroksia maskiin tulisi väkertää.

− JYPistä Vehviläinen ja Markus Ruusu olivat itse piirtäneet hahmotelmat, joiden mukaan toteutin lopulliset piirrokset.

Sipilän ei tarvitse odotella uusia töitä pitkiä toveja, vaan kynäruisku sauhuaa miltei tauotta.

Riihimäen Kiekko-Nikkarien nuori veskari sai Boston Bruins -tyylisen maalauksen.

− Tilauksia tulee jatkuvasti tasaiseen tahtiin. Ikävä kyllä välillä joutuu laittamaan asiakkaita jonoonkin. Se ei ole itselle mieluisa tilanne. Täytyisi vähän saada lisää nopeutta alusta loppuun prosessin viemiseksi. Missään tapauksessa laadusta en kuitenkaan halua tinkiä.

Kokenut maalaaja tekee töitä kotitalonsa pihapiirissä olevassa vajassa, josta löytyy kaikki tarvittavat värkit urakointiin. Vaikka tila ei ole järin iso, saa Sipilä tavaransa varastoitua ja säilöttyä milloin pöytien alle tai seinän viereen. Sekasorrosta ateljeessa ei voida puhua.

Vaikka Sipilä ei ole Suomen ainoa maskimaalari, ei muiden taiteilijoiden kanssa kinastella asiakkaista verissä päin. Alalla tehdään Sipilän mukaan pikemminkin yhteistuumin töitä. Ala herättää enenevissä määrin kiinnostusta ympäri Suomen.

− Varsinaisesti en puhuisi kilpailusta, sillä teemme kaikki näitä hommia hyvässä hengessä. Maalareita löytyy silti kyllä useampia, ja heitä tuntuu putkahtelevan lisääkin.

Vesa Laikolle valmistunut Villi Länsi -teemainen maski.

Kun Sipilä saa uuden tilauksen asiakkaalta, hän aloittaa työstämisen yleensä aivan alusta. Joskus hommaan pääsee käsiksi helpommin, mutta toisinaan täytyy tehdä peruutusliikkeitä päästäkseen uudestaan eteenpäin.

− Aivan ensimmäiseksi hion maskin kuntoon lähtötilanteesta riippuen − onko alla vanha maalaus vai pääsenkö aivan tuoreesta aloittamaan.

− Seuraavaksi laitan valkoisen pohjamaalin, johon on hyvä lähteä hahmottelemaan työtä. Joskus teen vapaalla kädellä kynäruiskulla, mutta esimerkiksi logoihin on olemassa sapluunat. Pyöreän logon on oltava oikeasti pyöreä.

− Kun kuvat on saatu tehtyä, vedän lakkaa päälle. Sitten ei muuta, kuin työ pakettiin ja maailmalle. On aina hienoa, jos asiakas pääsee itse tuomaan tai hakemaan tilauksensa paikan päältä.

Sipilä kertoo yhden maskin työstön kestävän kahdesta neljään viikkoa siitä hetkestä, kun se saapuu miehen työpöydälle.

− Tuollaisen päältäajettavan ruohonleikkurin konepellin olen maalaillut isoilla liekkikuvioilla. Pari viikkoa sitten laitoin eteenpäin muun muassa yhden Harlay Davidson -moottoripyörän osat. Olen tehnyt myös haulikkoon maalaustyön, sekä kitararunkoja. Paljon on kaikennäköistä.

Jääkiekkoa tulee Sipilän taloudessa seurattua töiden ohella paljonkin.

Dominik Hrachovinan viime kauden maskin takalevyä komisti edesmenneen Karel Rachunekin kuva.

Vaikka miehen itsensä peliura jää maalausmenestyksen varjoon, löytyy häneltä pitkän linjan taival urjalalaisen jääkiekon piiristä.

− Seuraan itse paljon lätkää, vaikken ole pelannutkaan harrastesarjoja korkeammalla. Olin 12 vuotta paikallisen edustusjoukkueen huoltojoukoissa mukana, taustoittaa Sipilä.

» Lähetä palautetta toimitukselle