Teemu Hartikainen: "Hyvä, että en pelaa Edmontonissa"

KHL / Haastattelu
Teemu Hartikainen väänsi omilla vahvuuksillaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kuopiolaislähtöinen voimahyökkääjä Teemu Hartikainen pelasi Jokereita vastaan hyvän ottelun. Hartikainen oli odotetun vahva varsinkin kulmapelissä. Hyökkääjän unelmissa siintää edelleen NHL.

Teemu Hartikainen pelaa toista kauttaan KHL:ssä ja Ufan joukkueessa. Voimahyökkääjä siirtyi Baškortostanin tasavallan pääkaupunkiin keväällä 2013. Ennen KHL-siirtoaan suomalaishyökkääjä vietti kolme kautta Edmonton Oilersin organisaatiossa. Viimeisellä NHL-kaudella pelejä ylhäällä kertyi 23 kappaletta.

Hyvistä otteista huolimatta paikka Edmonton Oilersin ykkösmiehistössä ei avautunut, joten Hartikainen lähti hakemaan vauhtia ja kehitystä venäläissarjasta.

− Tällä hetkellä ei edes harmita, että en pelaa siellä. Se on taaksejäänyttä elämää minulle. He ovat hävinneet paljon. Oikeasti ihan hyvä, että en pelaa tällä hetkellä siellä (Edmontonissa), Hartikainen kommentoi.

Hartikainen on pelannut kuluneella kaudella 18 ottelua. Yhdellätoista tehopisteellä kuopiolaishyökkääjä on joukkueensa kuudenneksi tehokkain pelaaja.

"TOTTA KAI NHL ON VIELÄ UNELMANA. HALUAN SINNE TAKAISIN. KHL ON HYVÄ PONNAHDUSLAUTA."

Sunnuntaina Hartikainen pelasi vierasjoukkueen ykkösketjussa Dimitri Sjominin ja Dimitri Makarovin kanssa. Vahvasti esiintynyt vierasjoukkue voitti ansaitusti lukemin 2-4.

− Tämä oli meille hyvä ilta. Pelasimme kokonaisuutena hyvin, niin ylivoimalla, alivoimalla kuin viidellä viittä vastaankin. Kolmannessa erässä otimme turhan monta jäähyä, ja Jokerit sai vielä mahdollisuuden, Hartikainen kertoi.

Hartikaisen ketjukaverit Sjomin ja Makarov ovat isokokoisia voimahyökkääjiä. Ykkösketjun asemasta huolimatta Ufan tehokkain ketju on ollut Alexei Kaigorodovin johtama kolmosketju, jonka laidalla myös Antti Pihlström pelaa.

− Meillä on hyvä kenttä. Minä ja Makarov pidetään paljon kiekkoa, pyörimme kulmissa ja yritämme hakea paikkoja maalin eteen. Vähän sellaista jynssäämistä se meidän pelaaminen on. Antin kenttä puolestaan pelaa enemmän syöttelypeliä.

Ufa ratkaisi ottelun Jokereita vastaan vahvan ylivoimapelinsä turvin. Ylivoimapeli on ollut Ufan suurin vahvuus koko alkukauden ajan. Ylivoimaprosentti ennen sunnuntain ottelua oli peräti 28.

− Totta, meidän ylivoimapeli on ollut loistavaa. Pihlströmin kenttä on varsinkin ollut ylivoimalla erinomainen. Heille pitäisi saada enemmän tulitukea.

Nousujohteinen peli

Avauserässä Hartikaisen pelaaminen näytti aavistuksen vaisulta. Kuopiolaislähtöinen hyökkääjä oli kaksi kertaa pahasti vaikeuksissa omassa päädyssä.

Erän lopulla voimahyökkääjä hankki jäähyn hyökkäyspäässä, kun Jere Karalahti joutui estämään vahvasti kohti maalia punnertanutta Hartikaista. Hartikaisen hankkiman ylivoiman aikana Ufa siirtyi 0−2−johtoon Ivan Vishnevskyn maalilla.

Toinen erä alkoi Hartikaiselta avauserää paremmin. Heti erän alussa Hartikainen pääsi käyttämään parhaita apujaan eli kokoa ja voimaa hyödykseen. Suomalaishyökkääjä pelasi erinomaista kulmapeliä ja pystyi pitämään kiekkoa Jokereiden päädyssä.

− Tämä oli minulta sellainen normaali suoritus. Sain pelattua hyvin kulmissa ja pidettyä kiekkoa. Oma peli kulkee kohtalaisen hyvin. Totta kai enemmän saisi tulla pisteitä. Pisteet tulevat ajallaan, ei ole valittamista, Hartikainen uskoi.

Toisessa erässä Hartikainen myös hankki Atte Ohtamaan jäähyn, jonka aikana Ufa siirtyi 1-3-johtoon.

− Onneksi sain hankittua pari jäähyä Jokereille. Ne tulivat oman peruspelaamiseni kautta. Se harmittaa, että en tehnyt tänään maalia. Hyvä paikka oli laittaa tyhjiin, mutta siitä tuli sitten jäähy.

Kolmannessa erässä Hartikainen jatkoi vahvaa peliään. KalPa-kasvatti suojasi kiekkoa erinomaisesti ja pystyi pitämään kiekkoa Jokereiden päädyssä.

Hartikainen pelasi ottelussa yli 17 minuutin ajan. Ylivoiman lisäksi Hartikainen pelasi myös alivoimaa, joten suomalaishyökkääjä saa paljon vastuuta Ufan joukkueessa.

Teemu Hartikainen haluaa kehittää kiekollista peliään.

Tavoitteena edelleen NHL

Hartikaisen NHL-oikeudet siirtyivät vuosi sitten Toronto Maple Leafsille. Suomalaishyökkääjän tavoitteena on edelleen NHL-kaukalot.

− Totta kai NHL on vielä unelmana. Haluan sinne takaisin. KHL on hyvä ponnahduslauta. Lähdin tänne kehittämään kiekolista peliä ja itseluottamusta. Sitä on myös tarttunut mukaan.

− Kesän aikana keskustelin Toronton organisaation kanssa. Toivun vielä nilkkaleikkauksesta. Osittain senkin takia sovimme, että pelaan vielä ainakin kauden ajan Venäjällä.

Isokoinen hyökkääjä on vahva vääntäjä. Pelit AHL:ssä ja NHL:ssä opettivat Hartikaiselle myös tarvittavaa suoraviivaisuutta. Varsinkin AHL:ssä mies iski monta maalia vastustajan maalin edestä. Hartikaisella on kuitenkin selvä näkemys, mitä osa-alueita on kehitettävä ennen kuin NHL-unelma toteutuu.

− Pitää pystyä tekemään enemmän maaleja sekä kehittämään kiekollista peliä. Olen päässyt pelaamaan KHL:ssä kokonaisvaltaisesti kaikkea, myös erikoistilanteita. Palikat alkaa olla kohdillaan. Nyt pitää pelata vain hyvä kausi.

KalPan otteet kiinnostavat edelleen

Suomessa pelatessaan Hartikainen on edustanut vain KalPaa. Kuopiolaisen juniorimyllyn läpi kolunnut hyökkääjä nousi edustusmiehistöön jo 18-vuotiaana.

Hartikainen oli kokonsa ja pelityylinsä myötä poikkeuksellinen kuopiolaisjuniori, joka nousi nopeasti kotiyleisön suosikiksi.

Hartikainen myöntää edelleen seuraavansa tarkasti KalPan otteita.

− KalPaa on ollut mukava seurata. Aika paljon tulee pelejä seurattua Venäjältä käsin. Nythän peli näyttää samalta kuin silloin, kun minä pelasin siellä. Oma pelityyli on tullut takaisin. Kuopioon on taas tulossa hyvä kiekkobuumi, se on hieno homma, Hartikainen kommentoi.

- Sami Kapasen kanssa jutellemme KalPan asioista paljon. Omista kavereistani Jaakko Rissanen pelaa siellä, joten sinne suuntaan tulee pidettyä aika paljon yhteyttä. Ostin myös KalPasta pienen palan, joten kasvattiseuran tekeminen kiinnostaa, Hartikainen päätti.