Tapparan kultakypärä: "Tehot eivät ole yllättäneet"

LIIGA / Haastattelu
Arttu Ilomäki on kantanut alkukauden Tapparan kultakypärää.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Yksi alkukauden suurimmista onnistujista on Tapparan Arttu Ilomäki, joka palasi lainasopimukseltaan takaisin Tampereelle. Nuori hyökkääjä on mennyt eteenpäin, mutta toteaa kehittymisen varaa vielä löytyvän. Jatkoaika jututti Ilomäkeä voitokkaan Pelicans-ottelun jälkeen.

− Ilomäki oli vähän ihmeissään haastattelusta: voitettiin 8-2 ja kaveri on kiikareilla, naurahtaa Tapparan mediavastaava Tero Aalto.

Nyt jutellaan kuitenkin alkukaudesta. Ja alkukaudella Arttu Ilomäki on loistanut.

Tapparan keskushyökkääjä Ilomäki on esittänyt pirteitä otteita syksyn ensimmäisissä Liiga- ja CHL-otteluissa. Keskushyökkääjä on löytänyt duurisointuisen sävelen teinitimantti Patrik Laineen kanssa.

Kaksikko on kantanut pistevastuuta kirvesrintojen nimekkäämpien hyökkääjien tuskaillessa tehottomuuttaan. Seitsemän ottelun jälkeen parivaljakko komeilee Tapparan sisäisen pistepörssin kärkipaikoilla. Ilomäen pistesaalista 3+3 voisi jopa pitää pienenä yllätyksenä.

− Tiedän pystyväni tekemään hyökkäyspäähän tulosta, joten sinänsä pistetahti ei ole yllättänyt. Ketjuna olemme päässeet pieneen lentoon ja saaneet sitä kautta hyvin tehoja. Oma pää pitää tosin hoitaa siinä sivussa, ja siinä meillä on "Paten" (Laine) kanssa vielä tekemistä.

− Missään nimessä pelaamisemme ei ole vielä valmista, mutta hyvä että onnistumisia on tullut. Plussan puolella tehotilastoissa pitää pysyä, tunnollinen pelaaja naulaa.

Tampereella syntynyt Ilomäki pelaa Liigassa neljättä täyttä kauttaan. Ensimmäinen Liiga-kausi kului Rauman Lukossa ja seuraavat mailataituri kiekkoili pääosin lainalla Kalpassa. Ennen kuluvaa kautta Ilomäelle oli kertynyt Liiga-otteluita jo 148 ja tehopisteitä 54. Miksi Ilomäen nimi on noussut isomman yleisön tietoisuuteen vasta nyt?

− Viime vuosi oli hyvä ja opettavainen kaikin puolin, pääsin pelaamaan kovia pelejä kunnon peliajalla. Luistelukin taisi mennä parempaan suuntaan isossa kaukalossa, sulavaliikkeinen pelaaja toteaa Niiralan monttuun viitaten.

Peliä tekevä keskushyökkääjä tiedostaa omat hyökkäyspään vahvuutensa. Samaan yhtyy myös Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola.

− Totta kai kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on vielä kehitettävää: milloin pelata kiekkoa syvään, miten aloittaa. Hän oli hyvä jo Kuopiossa ja seurasin miehen pelejä myös Mestiksen aikana. Tiesin, että kun luistelu ja fysiikka vielä kehittyvät, tulee Ilomäestä huippupelaaja Liigaan. Ilomäellä on hyökkäyssuuntaan vähintään EHT-tason mahdollisuudet, Tapola vakuuttaa.

Utelut kaksikon Ilomäki-Laine pysyvyydestä päävalmentaja kuittaa terävästi.

− Mikään ei ole kiveenhakattua, mutta niin kauan kuin homma toimii, saa se jatkua. Ei tietenkään kannata lähteä ehdoin tahdoin toimivaa kemiaa hajottamaan. Veli-Matti Savinainen toi tänään hyvän lisän ketjuun taklaamalla ja kamppailemalla, mitä tämä ketju tarvitsee.

Päävalmentaja on todennut pelaajansa kuuluvan ehkä jo kansainväliselle tasolle, mutta missä Ilomäki näkee itsensä kolmen vuoden sisällä?

− Jaa-a, sopimus on ainakin jo katkolla. Saa nähdä olenko jossain Rautian kassalla, hyväntuulinen Tappara-pelaaja naurahtaa ja vakavoituu.

− Edessä on pitkä ja raskas kausi. Vielä en viitsi ajatella sen pidemmälle. Mennään viikko ja päivä kerrallaan ja sen jälkeen nähdään, mitä ne tuovat eteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle