Tapola: Nuorille lisää näyttöpaikkoja

LIIGA / Haastattelu
Jussi Tapola tavoittelee menestystä kehityksen kautta.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola katsoo jo kirkkain silmin ensi kauteen. Kolmas perättäinen finaalipettymys on taakse jäänyttä elämää ja edessä siintävät jo uusi kausi ja uudet haasteet.

Jussi Tapolan ensimmäinen kausi Tapparan päävalmentajana ei varmasti jättänyt ketään jääkiekon ystävää kylmäksi. Hankala syksy ajoi miehen jo kuilun partaalle ja potku-uhan alle, mutta monien yllätykseksi Tappara ja Tapola löysivät joulun jälkeen uuden vaihteen ja ylsivät aina finaaleihin asti.

Nyt kun kitkerästä hopeapettymyksestä on jo tovi aikaa, on aika istua alas ja analysoida päättynyttä kautta. Millainen fiilis kaudesta jäi, Jussi Tapola?

- Kaksijakoinen tunnelma jäi. Syksyllä käytiin liian syvällä ja siihen olen totta kai pettynyt. Se oli kovaa aikaa, peli oli heikkoa ja tulos oli heikkoa. Jokaiselle joukkueelle tulee vaikeita hetkiä, mutta me kävimme vähän liiankin syvällä.

- Toisaalta sitten nämä nousut, joulun jälkeinen runkosarja ja vastoinkäymisten voittaminen vielä pudotuspeleissäkin olivat taas sitä aikaa, missä sitä palkintoa tehdystä työstä ja varsinkin pelaajien sitoutumisesta saatiin. Siitä osasi kyllä nauttia, varsinkin niiden vaikeuksien jälkeen, kertasi Tapola ensimmäistä päävalmentajakauttaan.

Yksi tärkeä opetus vuoristoratamaisella kaudella kuitenkin oli. Se osoitti, että suuristakin vaikeuksista on mahdollisuus nousta aina kultataistoon asti.

- Sitkeys ja sitoutuminen yhdistettynä vaatimustasoon mahdollistavat isojakin muutoksia, vaikka oltaisiinkin syvissä vesissä. Kun asioita alkaa tapahtua oikeaan suuntaan, ollaankin yhtäkkiä menestyksen polulla. Radikaaleja muutoksia ei tarvita.

  - Liigassa marginaalit ja erot ovat kuitenkin pieniä. Kun ne saa käännettyä omaksi edukseen, on totaalinen suunnanmuutoskin mahdollinen, Tapola toteaa ja viittaa samalla Tapparan kurssin kääntymiseen vuodenvaihteessa.

"Todettiin, että jos jatketaan näin, tämä kausi menee ohi."

Yksi merkittävä piirre päättyneen kauden Tapparassa oli se, että joukkue oli hyvin vahvasti kapteeninsa Jukka Peltolan näköinen. Peltolan sitkeä, taisteleva ja yritteliäs peli-ilme tarttui koko joukkueeseen etenkin kevään kamppailuissa.

- Joukkue oli kapteeninsa näköinen. Etenkin silloin vaikeuksien keskellä kapteenisto ja johtavat pelaajat nousivat esiin. Todettiin, että jos jatketaan näin, tämä kausi menee ohi.

- Se oli kuitenkin koko tuon ryhmän, jotka ovat tässä jo useamman vuoden olleet, yhteinen päätös, että tehdään asiat vielä paremmin ja sovitusti. Sitä kautta se iso muutos tuli, taustoitti nuori päävalmentaja joulun jälkeen tapahtunutta suunnanmuutosta.

Vaiheikas ja koko laajan tunneskaalan sisältänyt kausi päättyi lopulta kolmanteen perättäiseen hopeamitaliin. Pettymys on jo pyyhkiytynyt pois, mutta jossiteltavaa kaudesta jäi silti.

- Ehkä vastustajilla on sitten ollut yksittäisissä hetkissä joku pieni lisä mikä meiltä on puuttunut. Me olemme saaneet niitä ratkaisupaikkoja tehdä se ratkaiseva maali, mutta emme ole sitä pystyneet tekemään.

- Hopea on kuitenkin hävitty mitali ja kyllä sen pelaajista näki, että ei siihen varmasti kukaan vieläkään tyytyväinen ole, analysoi 41-vuotias Tappara-käskijä.

Kokonaisuutena kausi tarjosi kuitenkin nuorelle päävalmentajalle paljon arvokasta kokemusta ja oppia tulevaisuuteen.

- Tiesin mitä edessä on, mutta aina tulee jotain sellaista mihin ei pysty eikä osaa varautua. Totta kai kun on ensimmäinen vuosi, sellaisia asioita tulee keskimäärin enemmän.

- Silloin kun tulee tappioita, pää on vadilla ja silloin kun menee hyvin, on yleensä selkääntaputtelijoita. Se ero voi olla hiuksenhieno, asiat voi tehdä samalla tavalla ja jopa paremmin ja silti tulos ei ole aina se mitä joukkue tai itse toivoo, Tapola pohti.

"Nuorille pitää antaa mahdollisuus"

Tapparan joukkue koki etenkin hyökkäyskaluston osalta suuria muutoksia kun johtavista pelaajista muun muassa Liigan kaksinkertainen maalikuningas Olli Palola, Pekka Jormakka, Jarkko Malinen ja Antti Erkinjuntti jättivät joukkueen.

Uusina pelaajina sisään ovat tulleet Tomi Karhunen, Nick Plastino, Manu Honkanen, Tomi Tuomisto, Jani Lajunen ja uusvanha tuttavuus Arttu Ilomäki. Odotukset ovat suuret.

"Heidät on hankittu tänne profiilipelaajiksi."

- Totta kai heidät on hankittu tänne profiilipelaajiksi. Kovat ovat odotukset heitä kohtaan, odotamme heistä johtavia pelaajia. Meiltä lähti johtavia pelaajia pois ja näiden uusien pelaajien pitää saman tien ottaa heidän roolinsa, päävalmentaja linjaa.

Puolustaja Aleksi Elorinne oli yksi viime kauden positiivisimmista yllättäjistä. Tapparassa odotetaan, että etenkin hyökkääjistä löytyisi ensi kaudella vastaavanlaisia profiilinnostajia.

- Meidän ajatusmallina on se, että ne ketkä tässä ovat olleet mukana pidempään, pystyisivät nostamaan rooliaan sinne kärkikenttiin ja isompiin minuutteihin ja tulisi uusia nuoria, jotka pystyisivät tekemään sen kehityksen ja nousun. Pyrimme kehittymällä saamaan menestystä, ei ostamalla.

- (Atte) Mäkiselle, (Patrik) Laineelle, (Otto) Rauhalalle ja kumppaneille tarjotaan näyttöpaikkaa ja heistä pyritään löytämään sitä seuraavaa menestystekijää. Nuorille pitää antaa mahdollisuus näyttää osaamistaan, tamperelaisseuran vastuuvalmentaja paaluttaa.

Pelitapaan ei ole suunnitteilla suuria muutoksia, mutta pienissä asioissa on Tapolan mukaan vielä parantamisen varaa.

- Isot linjat ovat samat, mutta pieniin asioihin pitää saada parannusta. Pitää esimerkiksi nopeuttaa pelaamista omalla alueella.

Syksyn jääkiekko on aika erilaista kuin kevään jääkiekko, siinä mielessä ei voi jäädä siihen mitä keväällä pelattiin.

Vuosi sitten Jukka Rautakorpi jätti Tapparan valmennustehtävät yllättäen ja Tapolasta tehtiin lyhyellä varoitusajalla joukkueen uusi päävalmentaja.

Tällä kertaa valmistautuminen uuteen kauteen on sujunut seesteisemmissä merkeissä.

- Toki on ollut omalla tavallaan helpompaa, kun epävarmuustekijöitä on ollut vähemmän. Kaikki tietävät mitä tapahtuu ja miten homma toimii.

- Se, että on jo yhden kauden ollut päävalmentajan ominaisuudessa, ei helpota pelaamista, mutta kanssakäyminen, harjoittelu ja muu toiminta on helpompaa, arvioi Keuruulta lähtöisin oleva Tapola.

Joukkueen omatoimijaksoa edeltävä harjoituskausi jäi pitkän kevään vuoksi vain kolmen viikon mittaiseksi. Joukkue palaa jääharjoituksiin 27.7 ja 3.8 laitetaan Tapolan mukaan "täysi höyry päälle".

- Ei yritettykään saada tuohon kolmeen viikkoon mahtumaan kauhean rankkaa ajanjaksoa, vaan pikemminkin nähdään koko kesä yhtenä kokonaisuutena. Pelaajille on annettu enemmän vastuuta ja vapautta itsensä kehittämisestä.

- Tässä on hyviä pelaajia, jotka haluavat mennä urallaan eteenpäin, olla parempia ja voittaa. Silloin vapautta voi antaa, totesi toiseen kauteensa päävalmentajana valmistautuva Tapola.

Joukkueen terveystilanne on valmentajan mukaan "kohtalaisen hyvä".

- Lähes kaikki pystyivät harjoittelemaan ainakin nousujohteisesti eikä kenellekään tehty mitään isompia operaatioita. Siinä mielessä ollaan ihan hyvässä tilanteessa.

Tapparan tavoite on edellisvuosien tapaan suora puolivälieräpaikka ja sijoittuminen runkosarjassa kuuden parhaan joukkoon. Kolmen perättäisen hopea kirkastamisesta kullaksi valmentaja ei halua vielä puhua.

- Tässä vaiheessa ei vielä kannata miettiä kevättä, pitää mennä lyhyet periodit kerrallaan. Äkkiä käy niin, että kevättä ei näe ollenkaan jos sinne alkaa jo tässä vaiheessa haikailemaan.

- Se, että sinne finaaliin pääsee, vaatii jo todella paljon, Tapola muistuttaa.  

» Lähetä palautetta toimitukselle