Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Henrik Tallinder on iso osa TPS:ää niin jäällä kuin sen ulkopuolella.

Timo Savela

Tallinder: "Liiga on loistava kasvualusta Juoleville"

Olli Juolevi pelaa TPS:ssä tulevan kauden ajan. Tavoitteena on kerätä arvokasta kokemusta miesten peleistä ja pelata NHL:ssä ensi syksynä. Henrik Tallinder teki saman hypyn NHL:ään 17 vuotta sitten. Nyt hän on tukemassa muiden matkaa kohti Pohjois-Amerikan kirkkaita valoja.

Henrik Tallinderille Olli Juolevin saapumisessa on paljon tuttuja elementtejä. Ruotsalaispuolustaja saapui Turkuun parikymppisenä AIK:sta kaudelle 2000−2001. Kivenkovassa TPS-nipussa koettu koulu avasi seuraavaksi kaudeksi oven Pohjois-Amerikkaan, jopa NHL:ään asti.

Olli Juolevin tilanteen erona on pohjoisamerikkalainen junioritausta. Tallinder siirtyi TPS:ään kolmen miehiä vastaan pelatun kauden jälkeen. Juoleville tämä liigakausi on ensimmäinen täysi kausi miesten matkassa.

Vertauskohtia kaksikon välillä on silti runsaasti. Kummatkin ovat isokokoisia puolustajia, jotka liikuttavat erinomaisesti kiekkoa ja liikkuvat hyvin yli 190-senttisiksi puolustajiksi. Tallinder otti aikanaan askeleensa NHL:ään. Nyt TPS ja Vancouver Canucks odottavat samaa Juolevilta.

"Tässä liigassa kokee hyvän oppimisprosessin"

Tallinder on samaa mieltä Vancouver Canucksin seurajohdon päätöksen kanssa taata Juoleville paras kasvu- ja kehitysalusta liigassa, jossa puolustajalupaus saa pelata miehiä vastaan.

"Liiga on mielestäni loistava kasvualusta nuorelle puolustajalle."

— Liiga on mielestäni loistava kasvualusta nuorelle puolustajalle. Tässä liigassa kokee hyvän oppimisprosessin. Olen samaa mieltä Vancouverin seurajohdon kanssa siitä, että tämä on Juoleville paras vaihtoehto.

TPS-valmentajalla ja entisellä Vancouver-puolustajalla Sami Salolla oli oma roolinsa Canucksin päätöksessä päästää Juolevi täksi kaudeksi Liigan ympyröihin. Tallinder jakaa kunniaa TPS:n valmennusjohdolle, erityisesti juuri Salolle.

Kosolti kokemusta ja tietämystä peliuransa varralla kartuttanut Salo on Tallinderin mukaan tärkeä apu kaikille, pelipaikasta ja roolista riippumatta.

— Meillä on täällä tarjota erinomainen valmennusjohto. Sami Salolla on valtavasti huippukokemusta ja -osaamista monelta jääkiekon osa-alueelta. Häntä kannattaa kaikkien kuunnella, toteaa Tallinder.

— Minun läsnäolostani on luultavasti myös hyötyä, niin kuin Ilkka Heikkisenkin. Juolevi voi oppia paljon myös meiltä. Lisäksi meillä TPS:ssä on korkea vaatimustaso. Jos haluaa pelata huippujoukkueessa, pitää ansaita pelipaikkansa ja -aikansa. Se on helpommin sanottu kuin tehty.

Kokeneita pelaajia seuraamalla ammennetaan arvokasta oppia

Nuorempia ja kokemattomampia TPS-puolustajia on istutettu Tallinderin rinnalle hyvin tuloksin. Muun muassa Elmeri Eronen on hyötynyt valtavasti ruotsalaisjärkäleen vierellä pelaamisesta.

Oppi on tarttunut Eroseen hyvin ja kaikessa hiljaisuudessa hänestä on kasvanut yksi TPS:n puolustuksen avainpelaajista.

Kalle Kaskisen valmennusryhmän kokoonpanosuunnitelmat Juolevin varalle ovat vielä hämärän peitossa. Selvää kuitenkin on, että Tallinderin rinnalla nuorten puolustajien kehitys on ollut hyvätasoista.

Tallinder ei kuitenkaan ota liikaa kunniaa nuorten puolustajien kehityksestä. Omien sanojensa mukaan hän ei juuri käy syvällisiä pelillisiä keskusteluja TPS:n nuorempien puolustajien kanssa. Suurin vastuu kehityksestä on pelaajilla itsellään.

Siitä huolimatta hän korostaa kokeneempien pelaajien merkitystä nuoren pelaajan urapolulla. Korvat ja silmät täytyy pitää auki. Aivan niin kuin Tallinder itsekin piti 17 vuotta sitten.

— Katsomalla sekä seuraamalla oppii. Minulla oli sama tilanne ollessani täällä vuosituhannen alussa nuorena puolustajana. Seurasin muun muassa Martti Järventien ja Mika Lehtisen otteita tarkasti, Tallinder muistelee.

— Joukkueessamme on tällä hetkellä sama tilanne kuin silloin, sillä meillä on paljon kokemusta ja meitä seuraamalla voi oppia. Totta kai annan myös vinkkejä siellä täällä, mutta suurin vastuu on heillä itsellään.

Elmeri Eronen on hyötynyt pelaamisesta kokeneen Tallinderin rinnalla.

Timo Savela

Kilpailu ja vaatimustaso takaavat tulokset

Tallinder korostaa, että vaikka pelaaja saapuisi joukkueeseen millaisella statuksella tahansa, pitää oma pelipaikka silti ansaita. Hän uskoo Juolevin ja muiden nuorukaisten saavan mahdollisuutensa todistaa osaamisensa. Se mahdollisuus pitää vain osata hyödyntää.

— Jos haluaa pelata, pitää olla joukkuetoveriaan parempi. Mielestäni systeemimme on terve ja toimiva. Valmentajat eivät jätä pelaajaa katsomoon istumaan pitkäksi aikaa. Vastuuta tulee, kun sen aika on. Silloin on pelaajasta itsestään kiinni, että miten mahdollisuuteensa reagoi. Kun tilaisuus koittaa, silloin tulee olla valmis.

Juolevi ei ole pelaajatyypiltään Tallinderille entuudestaan tuttu. Harjoituksista muodostunut vaikutelma on kuitenkin hyvä.

— En ole juurikaan nähnyt hänen otteitaan, mutta hän näytti hyvältä harjoituksissa. Iso kaveri, joka luistelee ja liikuttaa kiekkoa hyvin. Meillä on isot odotukset hänen kohdalleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Huippulupaus Juolevi luottavaisena kevääseen - "Laaja pelaajamateriaali on valttia keväällä"

LIIGA | 8.3.2018 22:18
NHL:n ykköskierroksen varaus Olli Juolevi tuli täksi kaudeksi Turkuun hakemaan miesten pelejä vyölleen. TPS:ssä niitä tarjoutui kaikkiaan 38 kappaletta. Hyvin mennyt runkosarja antaa uskoa sekä nuorukaiselle itselleen että joukkuelle kevään kamppailuissa. lue lisää

Kanadalaismedia: Canucks lainaa Juolevin TPS:ään

LIIGA | NHL | 3.10.2017 10:34
Vancouver Canucksin varaama puolustaja Olli Juolevi ei onnistunut saamaan pelipaikkaa NHL-joukkueesta toisenakaan syksynä. The London Free Pressin mukaan Canucks onkin päättänyt lainata Juolevin Suomeen ja TPS:ään. lue lisää

Filppula aloitti TPS:n kirin SaiPa-maalin perukoilta - "Minut työnnettiin maaliin"

LIIGA | 20.3.2018 23:22
TPS:n ensimmäinen puolivälieräottelu oli ailahtelevainen. Joukkueen konkariosastoa edustava Ilari Filppula avusti turkulaiset voittoon yhdellä maalilla sekä syötöllä. TPS:n toisen maalin aikaan hyökkääjä makasi myös itse SaiPa-maalissa. lue lisää

Draaman kautta jatkoerään − TPS kiri tasoihin "pelimiehen kympillä" videotarkistuksesta ja haastosta huolimatta

LIIGA | 20.3.2018 21:47
TPS oli kahden maalin tappiolla kahdeksan minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun SaiPa iski päätöserän puolivälissä lukemiksi jo 1−3. lue lisää

SaiPan Sneck talutettiin yhdeksän sekunnin jälkeen koppiin - TPS:n tähtipuolustaja Tallinder taklasi päähän

LIIGA | 20.3.2018 18:55
TPS:n Henrik Tallinder sai 2+10-minuuttisen jäähyn SaiPa-puolustaja Jere Sneckin päähän kohdistuneesta taklauksesta. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

SaiPaTPS
"TPS:llä varaa parantaa"
Kaikki kunnia SaiPalle ensimmäisen ottelun hyvästä taistelusta, mutta jatkoajan ratkaisu kääntyy sekä pitkässä että lyhyessä juoksussa turkulaisten hyväksi. Lisäksi TPS:llä jäi enemmän varaa parantaa. Ensimmäinen ottelu ratkesi yksilön virheeseen, mutta virheet ovat osa pudotuspelien henkeä, ja SaiPan materiaali on herkempi virheille.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
ÄssätKärpät
"Kärpät osoittaa paremmuutensa"
Pudotuspelien parhaat yllätysmahdollisuudet ovat yleensä ensimmäisessä ottelussa, mutta Ässät ei pystynyt käyttämään tilaisuuttaan. Kärpät oli ensimmäisessä ottelussa selvällä marginaalilla parempi joukkue, eikä muutosta ole luvassa myöskään toisessa ottelussa. Ässät saattaa hyvinkin sortua kotikentällään ylihyökkäämiseen, varsinkin mikäli joutuu alkuvaiheissa takaa-ajajaksi, eikä Kärpät jätä tilaisuuksiaan käyttämättä.
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Luetuimmat

1
Siis ethän sä tolta turpaan ota?
Timanttikuva | 4 tuntia 10 min

Olli Juolevi

TPS #4 L p
s. 1998 Helsinki, FIN
188CM / 84KG
SOPIMUS: 2018