Tallberg teki läpimurron ja maaliennätyksensä Ville Niemisen opein − "Kai se sanonta nyt on tarttunut"

LIIGA / Haastattelu
Teemu Tallberg on vakiinnuttanut paikkansa pelaavassa liigakokoonpanossa.
Kuva © Timo Savela
HIFK:sta maailmalle ponnahtaneen Teemu Tallbergin matka Liigan ratkaisupelaajaksi ei ole tapahtunut hetkessä. 25-vuotiaan helsinkiläisen viime kausi Jukureissa oli pelaajalle uran kolmas kokonainen kausi liigakartalla.

Mikkelissä Teemu Tallbergille tarjottiin suurta roolia ratkaisupelaajana. Sellaista taakkaa hän ei ollut aiemmin Liigassa kantanut, mutta vastuun kantaminen kiinnosti Vaasan Sportissa aiemmin pelannutta hyökkääjää.

− Vaasassa pelatessa joukkueessa oli tietty tulosyksikkö, joka vastasi maaleista. Nyt Jukureissa olen kuulunut juuri siihen porukkaan, joiden pitää ratkaista pelejä.

Täysin totta. Tallberg pelasi koko kauden Jukureiden kakkosketjussa yli 18 minuutin peliajalla ottelua kohden. Helsinkiläinen pelasi yhdessä amerikkalaishyökkääjä Zach Budishin ja kämppäkaveri Henrik Koiviston kanssa.

Yhdessä kolmikko rakensi Jukureiden tehokkaimman hyökkäysketjun.

− Jos meidän ketju ei tehnyt maaleja tai toinen ketju ei tehnyt, niin oli vaikeaa voittaa pelejä, Tallberg myöntää.

"Se oli oikeasti hyvä paikka pelata"

Ensimmäiset liigapelinsä Tallberg pelasi kaudella 2009-2010, kun hän debytoi HIFK:ssa. Kun vakituista paikkaa joukkueesta ei löytynyt, päätyi Tallberg K-Vantaan ja Tapparan kautta Savonlinnaan.

− SaPKossa valmensi tuttu valmentaja Saku Martikainen, joka oli ollut myös meillä lukiossa lätkävalmentajana. Puhuin hänen kanssaan. Se oli oikeasti hyvä paikka pelata.

Stereotyyppisesti ajateltuna muutto Savonlinnaan on iso askel ihmiselle, joka on asunut koko elämänsä Helsingissä. SaPKon joukkueesta löytyi Tallbergin onneksi muutama helsinkiläinen, joiden kanssa hyökkääjä taittoi Helsinki-Savonlinna väliä autolla.

− Heillä oli kuitenkin vähän samanlaiset jutut, kun minulla. Kyllä ne jutut ihan vähän vaihtelee ympäri Suomea, muun muassa Vaasassa ja Kouvolassakin pelannut Tallberg näkee.

Vaasan kautta Mikkeliin 

Itä-Savon kiertueelta lähdettyään Tallberg löysi pelipaikan lähempää Helsinkiä, sillä nyt oli Kouvolan vuoro. Siellä hyökkääjä pääsi juhlimaan ensimmäistä Mestis-mestaruuttaan.

KooKoo oli Tallbergille hyvä valinta ennen hyppäystä Vaasan Sportiin, missä hyökkääjä pelasi kahden kauden ajan.

− KooKoossa treenattiin saman verran kun liigajoukkueessa silloin. Kouvola antoi hyvät lähtökohdat miesten peleihin.

Tallbergia viehätytti kuitenkin päästä pelaamaan jälleen Liigaa taistellen paikasta pelaavassa kokoonpanossa. Tomek Valtosen kanssa sopimuksesta neuvotellut hyökkääjä näki, että hänellä oli aidosti mahdollisuus isomman roolin pelipaikkaan.

− Vaasassa pelasin 10-15 minuuttia per peli. Sain myös alivoimavastuuta ja välillä pääsin kokeilemaan myös ylivoimaa.

Toisen Vaasassa vietetyn kauden jälkeen Tallberg päätyi Jukureihin yhdessä Henrik Koiviston kanssa, joka oli Tallbergille tuttu Sportista kahden kauden ajalta.

Vaikka Tallberg ja Koivisto ovatkin pelanneet jo pidemmän tovin samassa ketjussa sekä asuneet samassa asunnossa, eivät kaverukset ole kyllästyneet toisiinsa. Irtioton kaverukset saavat viikonloppuisin, jolloin kumpikin viettää laatuaikaa Helsingissä.

− Vaikka matkustetaan ja ollaan se viikko yhdessä, niin viikonloppuisin ei laiteta sitten mitään viestiä. Siinä tulee se pieni happi ja breikki, jolloin voi olla erossa ja nähdä muita kavereita, Tallberg naurahtaa.

Tallbergin ja peliä tekevän Koiviston otteet olivat näyttäviä.
Kuva © Timo Savela

Kaksikon kanssa "Launialan kommuunissa" asui myös Pinsiöstä lähtöisin oleva Nestori Lähde. Vaikka kolmikko ei paljoa kommunissaan jääkiekosta jutelleet, oli jokaisen pelin tilanteet helppo käydä läpi pelin jälkeen.

− Kävimme nopeasti läpi jos jotain oli. Kun oikeasti mietti asioita, niin oli helppoa että pystyi oikeasti kysymään menneestä pelistä heti jotain jos tuli mieleen.

Koivisto ja Tallberg pelasivat Jukureissa käytännössä koko kauden ketjukavereina. Vain ketjun kolmas hyökkääjä vaihtui alkukaudesta tiuhaan tahtiin. Myöhemmin myös sekin lukkiutui amerikkalaisvahvistus Budishiin.

− Meidän peli lähti rullaamaan, kun Budish tuli siihen ja sellaiset 15-20 peliä meni todella hyvin. Sitten vähän hiipui, mutta se voi olla monen tekijän summa, Tallberg arveli.

Maalinedustan osumia sekä hyvää fysiikkavalmennusta

Jukureiden tehokolmikolla natsasi kemiat hyvin yhteen, sillä jokainen pelaaja toi ketjuun omat vahvuutensa. Yksi Tallbergin vahvuuksista tuntui olevan maalinedusta, mistä hän naputti maaliennätyksensä Liigassa uusille kymmenluvuille 13 osumaan.

Maalinedustan maaleista kysyttäessä Tallberg tyytyy lainaamaan valmentajaansa Ville Niemistä.

− Jos haluat maaleja niin mene maalille, jos haluat pizzaa niin mene pizzeriaan. Kai se sanonta nyt on tarttunut, helsinkiläinen naurahtaa.

Tallberg ei ollut ainoa tasonnostaja Jukureiden joukkueessa, sillä myös monet muut jukuripelaajat tekivät henkilökohtaisia piste-ennätyksiä liigatasolla.

"Kyllä "Nemo" rikkoi itseään enemmän"

− Ehkä se kuvastaa sitä, miten meidän joukkue oli rakennettu. Pelaajille annettiin mahdollisuus ottaa steppi urallaan ja aika hyvin mielestäni moni sen hyödynsi.

Toisin kuin monella muulla liigajoukkueella, selvisivät Jukureiden pelaajat ilman suurempia loukkaantumisia. Tallberg kiitteleekin hyvää fysiikkavalmennusta, mistä on vastannut muun muassa valmentaja Nieminen.

− Ollaan tehty asioita mitkä on kehittänyt juuri niitä pieniä lihaksia, jotka vahvistaa luuta siinä ympärillä, ettei mikään hajoa tai mene sijoiltaan. Olen ollut täällä hyvissä käsissä.

Hyökkääjän mielestä esimerkiksi levon ja treenaamisen suhde on ollut kunnossa.

− Ei mennyt ylirasituksen puolelle, milloin loukkaantumiset kertaantuu. Kyllä "Nemo" rikkoi itseään enemmän siellä salilla kuin meitä pelaajia, Tallberg virnuili.

» Lähetä palautetta toimitukselle