Jari Mäkelä ja Seppo Vihelä kertovat valmennustyönsä taustoja.

Esko Kallioniemi

Taimi, Armia ja Lammikko porilaisen kuntokoulun tähtinä

Mitä tapahtuu, kun kaksi intohimoista kuntovalmentajaa yhdistävät vahvuutensa? Syntyy porilainen, ammattiurheilijoille tarkoitettu fysiikkavalmennuskoulu. Seppo Vihelä ja Jari Mäkelä kertovat tarinansa jäätävän kylmänä perjantaiaamuna.

Kello on jo kahdeksan, kun jääkiekosta ja jääkiekkoilijoiden kuntovalmennuksesta innostunut kaksikko istahtaa pöydän ääreen. Aamun raukeus loistaa poissaolollaan, sillä edessä on treeniviikon päättävä päivä porilaisille tuttujen kiekkoilijoiden ohjaajana.

Bigger Goalsin perustajat Seppo Vihelä ja Jari Mäkelä eivät ole ensimmäistä kertaa tutustumassa paikallisiin lätkäjätkiin. Vihelä oli kaudet 2014-16 Ässien organisaatiossa fysiikkavalmentajana, ja vaikka Mäkelän oma urheilija- ja valmennustausta on enemmän judon parista, porilaislähtöiset pelaajat ovat kuuluneet hänenkin tuttavuuksiinsa kuntovalmennuksen tiimoilta.

Molempien kipinä nykyiseen rooliinsa syttyi arkityön kautta. Vihelä alkoi vuonna 2008 auttaa entistä oppilastaan Niko Palosta fysiikkapuolella, kun taas Mäkelä oli Tommi Taimen luokanvalvojana ja veti hänen joukkueelleen myös mattotreenejä.

− On ollut todella hienoa elää mukana näiden pelaajien polkua. Kaiken taustalla on intohimo valmentamiseen ja pelaajien kehittämiseen, sillä leipä pöytään on revitty muualta, toteaa Mäkelä.

− Paljon tämä on vaatinut niin meiltä kuin perheiltämmekin. Nyt teemme ensimmäisen kesän yhdessä näitä treenejä, kummallakin on omat kontaktinsa ja valmennuksesta ajattelemme pitkälti samalla tavalla, kertoo Vihelä.

Yhteistyö on helpottanut myös pelaajien arkea. Winnipeg Jetsissä pelaava Joel Armia tuntee Vihelän jo A-juniorivuosiltaan asti, ja takana on yhteisiä harjoituksia Mäkelän ja Taimenkin kanssa.

Tavoitteet asetettu korkealle

Mäkelä ja Vihelä haluavat muutosta suomalaiseen valmennuskulttuuriin ja ovat valmiita tekemään työtä sen eteen. Kesällä 2017 ryhmässä mukana olevat Taimi, Armia ja Juho Lammikko ovat monille junioreille esimerkkejä mahdollisuuksien käyttämisestä, jotta unelmat voidaan saavuttaa.

− Jokainen pelaaja arvioidaan yksilönä, ja sen merkitys korostuu varsinkin nuorempien ikäluokkien kohdalla. Katsotaan, millaista treeniä esimerkiksi 12-vuotias tarvitsee, jotta hän voi päästä niin pitkälle kuin rahkeet muuten riittävät. Taimi ja Armia näyttävät mallia siitä, että KHL ja NHL ovat täysin mahdollisia tavoitteita, analysoi Vihelä.

Porilaiskolmikosta jokainen pääsee kesän ajaksi kirittämään toisiaan parempiin tuloksiin tuttujen kavereiden seurassa. Sekä hyvin organisoidussa valmennuksessa, sillä pelaajille riittää se, että he ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Mäkelä ja Vihelä huolehtivat muusta oman yrityksensä nimissä.

Armia pelasi onnistuneen NHL-kauden.

Armia pelasi onnistuneen NHL-kauden.

Getty Images

Winnipeg Jetsin organisaatio tarjoaa esimerkin siitä, mitä Mäkelä ja Vihelä kaipaavat Suomenkin kiekkopiireihin. Jetsin fysiikkavalmentaja tuli kolmen päivän reissulle Suomeen ja halusi tutustua muun muassa Armian kesäsuunnitelmiin.

− Oli todella mukava huomata, kuinka paljon seuralla riittää mielenkiintoa omia pelaajiaan kohtaan. Kausi meni erittäin hyvin, eikä tarvinnut vain ylimääräisenä pyöriä siellä mukana, kiittelee Armia.

Porilainen fysiikkavalmentajakaksikko näkee tarvetta toimintatapojen muutoksille. Ennen tehtyjä asioita voi miettiä uudesta näkökulmasta, ja vuorovaikutus on tärkeä osa arkipäivän työtä.

Intohimo ei ole vain sanahelinää, vaan se näkyy käytännön ratkaisuissa. Vihelä ja Mäkelä nauttivat siitä, mitä tekevät yhdessä jääkiekkoilijoiden kanssa heidän parhaakseen.

− Vaatimustasomme on kova, pelaajat laitetaan kyllä koville. Juuri siksi on erittäin tärkeää, että ilmapiiri on rento. Ulkomaisissa sarjoissa kun voi kauden aikana helposti kokea yksinäisiäkin hetkiä ja muita hankaluuksia, miettii Mäkelä.

− Ymmärrys ammattitreenaamisesta on onneksi lisääntynyt pelaajien keskuudessa, mutta silti yksilölajien huiput elävät vielä täysin eri sfääreissä ammattimaisuuden osalta. Ammattilaisuus sisältää muutakin kuin parantuneet salitulokset. Samaan kokonaisuuteen kuuluvat myös ruokavalio sekä henkinen valmennus, eikä niitäkään ole unohdettu, kiteyttää puolestaan Vihelä.

Käytännön esimerkki

Bigger Goalsin valmentajat testaavat jokaisen ryhmänsä pelaajan, ja kehityskohteet mietitään yksilöllisesti. Kiekkoilijan näkökulma on usein erilainen kuin alalle kouluttautuneen valmentajan, mutta mahdolliset pelaajankin neuvot kelpaavat. Kyseessä on kuitenkin oikeiden ammattilaisten näkemys omasta urastaan, joten mihinkään sanelupolitiikkaan ei ole syytä ajautua.

− Joskus joku kertoi sirklaavansa paremmin oikealle ja siksi myös kaartavansa kentällä mieluummin siihen suuntaan. Liikunta ja urheilu ovat tiedettä, joten pyrimme ratkaisemaan ongelmakohtia, jos esimerkiksi kropan toinen puoli on vahvempi kuin toinen, luettelee Vihelä.

− Junioreilla on myös oikeus tietää perustelut, miksi joitakin harjoitteita tehdään. Päämääräänä on, että yksikään ei loukkaa itseään harjoituksissa ja että pelissä tulleet kolhut eivät johdu huonosta fyysisestä kunnosta, sanoo Mäkelä.

Pääosin harjoittelu tapahtuu arkipäivinä, mutta valmentajien mukaan poikkeustapauksiakin on kesän aikana. Jäätreenejäkään ei unohdeta, vaan oheisharjoittelu tähtää lajin ytimeen, parempaan valmiuteen jään tapahtumissa.

Tätä on tarjolla myös nuoremmille ikäluokille. Kesäkuun lopussa Armia ja Taimi vetävät luisteluleirin vuosina 2004-2005 syntyneille junioreille.

− Itsekin kävin kaikilla mahdollisilla leireillä omien esikuvieni kanssa, ja aina sieltä tarttui jotain oppia matkaan. Toivottavasti nyt käy samalla tavalla, pääsevät nuoret ainakin näkemään, mitä on oikea treenaaminen, iloitsee Armia.

Tulevaan kauteen Armia valmistautuu yhdessä kavereidensa kanssa vain yhdellä näkökulmalla. Mihinkään muuhun kuin omaan fyysiseen ja henkiseen valmiustilaan ei pysty vaikuttamaan, joten suotta muusta kannattaa stressatakaan.

Armian, Taimen ja Lammikon viikko päättyy Yyterissä, mutta ei ihan rantatunnelmissa. Mäkelä on varannut perjantaipäivälle jotain muita suunnitelmia kuin rantatuolin, eikä tuoli toisaalta pysyisi puuskittaisessa tuulessa paikoillaankaan.

Lue myös

Joel Armia ei stressaa Vegas-huhuja: "Pystymme vaikuttamaan vain pelaamiseen"

NHL | 17.6.2017 12:00
Winnipeg Jetsissä parhaan NHL-kautensa pelannut Joel Armia on keskittynyt lomallaan voiman ja nopeuden lisäämiseen. Las Vegasin laajennusvaraustilaisuus ei Armiaa pelota. lue lisää

Tommi Taimi jatkaa KHL:ssä ensi kaudella - suuntana Slovan Bratislava

KHL | 12.6.2017 14:10
Puolustaja Tommi Taimi jatkaa uraansa KHL-joukkue Slovan Bratislavan paidassa. lue lisää

Suora Yhteys: Laineen selän takana tuikkii toinen sinivalkoinen sankaritarina

NHL | KHL | 18.1.2017 9:00
Vaikka Patrik Laine on sivussa tositoimista, ei Winnipegissä olla täysin ilman suomalaisia. Joel Armia kannattelee sinivalkoisia värejä korkealla tänäkin viikonloppuna parhaaseen katseluaikaan. KHL:ssä Jokerit yrittää kammeta pois kaivamastaan kuopasta, mutta Pietarissa ollaan taatusti eri mieltä. lue lisää

Tommi Taimi ja HIFK purkivat sopimuksensa

LIIGA | 17.11.2016 12:31
HIFK:ssa alkukaudella lähes 20 ottelussa pelannut Tommi Taimi ei jatka joukkueen vahvuudessa. lue lisää

NHL-kierroksen topit ja flopit: Armian "namupassi" ratkaisi ottelun, Bickellille jäi hattuvelkaa

NHL | 29.10.2016 10:15
Joel Armian nappisyöttö Winnipeg Jetsin ainoaan maaliin ihastutti yön NHL-kierroksella. Michael Hutchinson piti ottelussa nollapelin, joka ei ollut kierroksen ainoa. Carolina Hurricanesin Jeff Skinner jäi puolestaan leikkimielisesti hattuja velkaa katsojille. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

JukuritKooKoo
"Jukurien pistetili auki"
KooKoo on sarjataulukossa kaksikosta selvästi paremmin sijoittunut. Jukureilla on pistetili vielä avaamatta, kun kouvolalaiset ovat sarjataulukossa viidentenä kymmenellä pisteellään. Jukureilla suurimmat ongelmat ovat olleet otteluiden alussa, joten starttiin kiinnitetään varmasti Mikkelissä huomiota. Vaikka tuloksissa ja varsinkin tehdyissä maaleissa joukkueiden välillä on suuri ero, kiekonhallinnassa joukkueet pitävät perää.
 • 2
 • 1
 • 2
JYPLukko
"Kärkikamppailu kierroksen tasaisin"
JYP on ollut kauden alussa odotetun vahva hyökkäyssuuntaan. Jyväskyläläisillä ratkaisuleveyttä löytyy vielä neljännestäkin kentästä. Lukon materiaali ei ole yhtä leveä, mutta se on onnistunut iskemään kiitettävän määrän maaleja, viimeisimpänä tulivoiman sai kokea paikallisvastustaja Ässät, joka joutui nöyrtymään seitsemän kertaa. Puolustussuuntaan Lukko on ollut yllättävänkin hyvä, sillä joukkue on päästänyt vähiten maaleja. Tasaisten joukkueiden taistosta on lupa odottaa tiukkaa, jopa jatkoajalle venyvää ottelua.
 • 2
 • 3
 • 2
 • 3
KalPaKärpät
"Kärpät jatkaa voittojen tiellä"
Viime kaudella pettänyt Kärpät on raivaamassa tietään takaisin sarjan kärkikastiin, viime kaudella finaaleihin asti yltänyt KalPa puolestaan on hakenut peliään. Erityisesti kiekonhallinta ja murtautuminen parhaalle maalintekosektorille on ollut vaikeaa. Kärpät on vastaavasti löytänyt jyvän, sillä oululaiset ovat iskeneet eniten maaleja. Pistepörssin kymmenen kärjestä löytyy peräti viisi Kärppien pelaajaa. Oululaisten rutiini riittää KalPan kaatamiseen.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
SaiPaHPK
"Tuskailu tehottomuuden kanssa jatkuu"
Viimeistelyn osalta sekä SaiPa että HPK kuuluvat alkukauden epäonnistujiin. Kumpikin joukkueista on kiekonhallintatilastoissa kärkipäätä, mutta pelillisiä otteita tarkastellessa kummallakin joukkueella on suuria ongelmia laadukkaille maalintekopaikoille pääsemisessä ja valtaosa laukauksista tulee pienistä kulmista tai viivalta. Ensimmäisillä kierroksilla SaiPalla oli vaikeuksia myös oman pään pitämisessä, mutta kehitysaskeleesta kertoo nolla päästettyä maalia TPS:ää vastaan. HPK:lla on kuitenkin materiaalissa niukka etu, joten tasainen ottelu kääntyy vierailijoille.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
TPSPelicans
"Turussa kierroksen suurimaalisin ottelu"
TPS on aloittanut kauden ailahtelevasti. Kun viisi ottelua on takana, joukkue on jäänyt kahdesti nollille ja lopuissa kolmessa ottelussa iskenyt yhteensä 17 maalia. Tasaisemmin hyökänneellä Pelicansilla ailahtelu on tapahtunut puolustussuuntaan. Kokonaisuutena TPS on kuitenkin kokeneen osastonsa ansiosta ennakkosuosikki. Tomi Kallio, Eric Perrin ja Ilari Filppula ovat pitäneet tasonsa Liigan kärkipelaajina. Pelicans on puolestaan ollut enemmän Iikka Kangasniemen sekä yksittäisten oivallusten varassa.
 • 4
 • 5
 • 2
 • 3
ÄssätTappara
"Tapparalle helpotusta viimeistelyn tuskaan"
Tapparalla on ollut vaikeuksia viimeistelynsä kanssa. Neljässä ottelussa hallitseva mestari on iskenyt vain kahdeksan maalia ja nimekkäistä pelaajista Tomas Zaborsky, Kristian Kuusela, Niko Ojamäki ja Tyler Redenbach eivät ole avanneet edes pistetiliään. Kiekon hallinnassa ja lauakusmäärissä tamperelaiset kyllä kestävät vertailun. Ässät oli kauden alussa nosteessa, mutta lauantain kierroksella sattui paikallisvastustajaa vastaan ulospuhallus ja Lukko voitti kamppailun peräti 7-2. Suuremmasta kriisistä ei Porissa ole kysymys, mutta silti Tappara on ottelussa ennakkosuosikki.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Tommi Taimi

Slovan #33 R op
s. 1990 Pori
180CM / 86KG
SOPIMUS: 2018