Jari Mäkelä ja Seppo Vihelä kertovat valmennustyönsä taustoja.

Esko Kallioniemi

Taimi, Armia ja Lammikko porilaisen kuntokoulun tähtinä

Mitä tapahtuu, kun kaksi intohimoista kuntovalmentajaa yhdistävät vahvuutensa? Syntyy porilainen, ammattiurheilijoille tarkoitettu fysiikkavalmennuskoulu. Seppo Vihelä ja Jari Mäkelä kertovat tarinansa jäätävän kylmänä perjantaiaamuna.

Kello on jo kahdeksan, kun jääkiekosta ja jääkiekkoilijoiden kuntovalmennuksesta innostunut kaksikko istahtaa pöydän ääreen. Aamun raukeus loistaa poissaolollaan, sillä edessä on treeniviikon päättävä päivä porilaisille tuttujen kiekkoilijoiden ohjaajana.

Bigger Goalsin perustajat Seppo Vihelä ja Jari Mäkelä eivät ole ensimmäistä kertaa tutustumassa paikallisiin lätkäjätkiin. Vihelä oli kaudet 2014-16 Ässien organisaatiossa fysiikkavalmentajana, ja vaikka Mäkelän oma urheilija- ja valmennustausta on enemmän judon parista, porilaislähtöiset pelaajat ovat kuuluneet hänenkin tuttavuuksiinsa kuntovalmennuksen tiimoilta.

Molempien kipinä nykyiseen rooliinsa syttyi arkityön kautta. Vihelä alkoi vuonna 2008 auttaa entistä oppilastaan Niko Palosta fysiikkapuolella, kun taas Mäkelä oli Tommi Taimen luokanvalvojana ja veti hänen joukkueelleen myös mattotreenejä.

− On ollut todella hienoa elää mukana näiden pelaajien polkua. Kaiken taustalla on intohimo valmentamiseen ja pelaajien kehittämiseen, sillä leipä pöytään on revitty muualta, toteaa Mäkelä.

− Paljon tämä on vaatinut niin meiltä kuin perheiltämmekin. Nyt teemme ensimmäisen kesän yhdessä näitä treenejä, kummallakin on omat kontaktinsa ja valmennuksesta ajattelemme pitkälti samalla tavalla, kertoo Vihelä.

Yhteistyö on helpottanut myös pelaajien arkea. Winnipeg Jetsissä pelaava Joel Armia tuntee Vihelän jo A-juniorivuosiltaan asti, ja takana on yhteisiä harjoituksia Mäkelän ja Taimenkin kanssa.

Tavoitteet asetettu korkealle

Mäkelä ja Vihelä haluavat muutosta suomalaiseen valmennuskulttuuriin ja ovat valmiita tekemään työtä sen eteen. Kesällä 2017 ryhmässä mukana olevat Taimi, Armia ja Juho Lammikko ovat monille junioreille esimerkkejä mahdollisuuksien käyttämisestä, jotta unelmat voidaan saavuttaa.

− Jokainen pelaaja arvioidaan yksilönä, ja sen merkitys korostuu varsinkin nuorempien ikäluokkien kohdalla. Katsotaan, millaista treeniä esimerkiksi 12-vuotias tarvitsee, jotta hän voi päästä niin pitkälle kuin rahkeet muuten riittävät. Taimi ja Armia näyttävät mallia siitä, että KHL ja NHL ovat täysin mahdollisia tavoitteita, analysoi Vihelä.

Porilaiskolmikosta jokainen pääsee kesän ajaksi kirittämään toisiaan parempiin tuloksiin tuttujen kavereiden seurassa. Sekä hyvin organisoidussa valmennuksessa, sillä pelaajille riittää se, että he ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Mäkelä ja Vihelä huolehtivat muusta oman yrityksensä nimissä.

Armia pelasi onnistuneen NHL-kauden.

Armia pelasi onnistuneen NHL-kauden.

Getty Images

Winnipeg Jetsin organisaatio tarjoaa esimerkin siitä, mitä Mäkelä ja Vihelä kaipaavat Suomenkin kiekkopiireihin. Jetsin fysiikkavalmentaja tuli kolmen päivän reissulle Suomeen ja halusi tutustua muun muassa Armian kesäsuunnitelmiin.

− Oli todella mukava huomata, kuinka paljon seuralla riittää mielenkiintoa omia pelaajiaan kohtaan. Kausi meni erittäin hyvin, eikä tarvinnut vain ylimääräisenä pyöriä siellä mukana, kiittelee Armia.

Porilainen fysiikkavalmentajakaksikko näkee tarvetta toimintatapojen muutoksille. Ennen tehtyjä asioita voi miettiä uudesta näkökulmasta, ja vuorovaikutus on tärkeä osa arkipäivän työtä.

Intohimo ei ole vain sanahelinää, vaan se näkyy käytännön ratkaisuissa. Vihelä ja Mäkelä nauttivat siitä, mitä tekevät yhdessä jääkiekkoilijoiden kanssa heidän parhaakseen.

− Vaatimustasomme on kova, pelaajat laitetaan kyllä koville. Juuri siksi on erittäin tärkeää, että ilmapiiri on rento. Ulkomaisissa sarjoissa kun voi kauden aikana helposti kokea yksinäisiäkin hetkiä ja muita hankaluuksia, miettii Mäkelä.

− Ymmärrys ammattitreenaamisesta on onneksi lisääntynyt pelaajien keskuudessa, mutta silti yksilölajien huiput elävät vielä täysin eri sfääreissä ammattimaisuuden osalta. Ammattilaisuus sisältää muutakin kuin parantuneet salitulokset. Samaan kokonaisuuteen kuuluvat myös ruokavalio sekä henkinen valmennus, eikä niitäkään ole unohdettu, kiteyttää puolestaan Vihelä.

Käytännön esimerkki

Bigger Goalsin valmentajat testaavat jokaisen ryhmänsä pelaajan, ja kehityskohteet mietitään yksilöllisesti. Kiekkoilijan näkökulma on usein erilainen kuin alalle kouluttautuneen valmentajan, mutta mahdolliset pelaajankin neuvot kelpaavat. Kyseessä on kuitenkin oikeiden ammattilaisten näkemys omasta urastaan, joten mihinkään sanelupolitiikkaan ei ole syytä ajautua.

− Joskus joku kertoi sirklaavansa paremmin oikealle ja siksi myös kaartavansa kentällä mieluummin siihen suuntaan. Liikunta ja urheilu ovat tiedettä, joten pyrimme ratkaisemaan ongelmakohtia, jos esimerkiksi kropan toinen puoli on vahvempi kuin toinen, luettelee Vihelä.

− Junioreilla on myös oikeus tietää perustelut, miksi joitakin harjoitteita tehdään. Päämääräänä on, että yksikään ei loukkaa itseään harjoituksissa ja että pelissä tulleet kolhut eivät johdu huonosta fyysisestä kunnosta, sanoo Mäkelä.

Pääosin harjoittelu tapahtuu arkipäivinä, mutta valmentajien mukaan poikkeustapauksiakin on kesän aikana. Jäätreenejäkään ei unohdeta, vaan oheisharjoittelu tähtää lajin ytimeen, parempaan valmiuteen jään tapahtumissa.

Tätä on tarjolla myös nuoremmille ikäluokille. Kesäkuun lopussa Armia ja Taimi vetävät luisteluleirin vuosina 2004-2005 syntyneille junioreille.

− Itsekin kävin kaikilla mahdollisilla leireillä omien esikuvieni kanssa, ja aina sieltä tarttui jotain oppia matkaan. Toivottavasti nyt käy samalla tavalla, pääsevät nuoret ainakin näkemään, mitä on oikea treenaaminen, iloitsee Armia.

Tulevaan kauteen Armia valmistautuu yhdessä kavereidensa kanssa vain yhdellä näkökulmalla. Mihinkään muuhun kuin omaan fyysiseen ja henkiseen valmiustilaan ei pysty vaikuttamaan, joten suotta muusta kannattaa stressatakaan.

Armian, Taimen ja Lammikon viikko päättyy Yyterissä, mutta ei ihan rantatunnelmissa. Mäkelä on varannut perjantaipäivälle jotain muita suunnitelmia kuin rantatuolin, eikä tuoli toisaalta pysyisi puuskittaisessa tuulessa paikoillaankaan.

Lue myös

Tommi Taimi palaa kasvattajaseuraansa − "Paluu Ässiin merkitsee paljon"

LIIGA | 5.1.2018 20:33
Ässät saa joukkueeseensa mieluisan paluumuuttajan, kun oma kasvatti Tommi Taimi palaa takaisin Poriin. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 44: Alkukauden top 5 suomalaiset onnistujat ja epäonnistujat

KHL | 7.11.2017 9:15
KHL hiljeni viime viikolla ensimmäiselle maajoukkuetauolleen. Vaikka ollaan marraskuun alussa, on runkosarjasta pelattuna jo lähes puolet. Siksi Jatkoajan KHL-toimitus valitseekin alkukauden top-5 topit ja flopit sarjan suomalaisista. Keskiviikkona on vuorossa samainen listaus koko sarjan osalta. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 43: Miksi Tomi Karhunen joutui lähtemään Kunlun Red Starista?

KHL | 31.10.2017 9:15
Tällä viikolla KHL-suomalaisten viikkokatsaus paneutuu Tomi Karhusen potkuihin kiinalaisesta Kunlun Red Starista. Samalla asiantuntijamme pohtivat löytyykö Tommi Taimelle enää paikkaa Slovan Bratislavasta tai pystyykö Karri Rämö edes terveenä haastaamaan Ryan Zapolskia Jokerien ykkösvahdin paikasta? lue lisää

Joel Armia ei stressaa Vegas-huhuja: "Pystymme vaikuttamaan vain pelaamiseen"

NHL | 17.6.2017 12:00
Winnipeg Jetsissä parhaan NHL-kautensa pelannut Joel Armia on keskittynyt lomallaan voiman ja nopeuden lisäämiseen. Las Vegasin laajennusvaraustilaisuus ei Armiaa pelota. lue lisää

Tommi Taimi jatkaa KHL:ssä ensi kaudella - suuntana Slovan Bratislava

KHL | 12.6.2017 14:10
Puolustaja Tommi Taimi jatkaa uraansa KHL-joukkue Slovan Bratislavan paidassa. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

TPSJukurit
"TPS:n puolustus liian kova pala purtavaksi"
TPS on iskenyt Liigan toiseksi eniten maaleja, mutta viime otteluissa alkukaudelta tuttu ilotulitus on puuttunut. Viimeisessä kolmessa ottelussa turkulaiset ovat iskeneet vain viisi osumaa. Jukurit on löytänyt pelillistä nostetta kankean alkukauden jälkeen, mutta TPS:n puolustuksen murtaminen on mikkeliläisille liian suuri pala purtavaksi.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
HIFKKärpät
"Kärppien vauhti liikaa HIFK:lle"
HIFK on seitsemän ottelun pisteputkessa, mutta tilastojen takaa löytyy rutkasti ongelmia. Suuri osa pisteistä on tullut heikompia joukkueita vastaan. Erityisesti puolustajilla on ollut vaikeuksia sekä pelin avaamisessa että oman alueen puolustamisessa. Vauhdikkaasti pelaavien Kärppien aktiivisuus ja paineistus ovat myrkkyä helsinkiläisten puolustukselle.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
IlvesLukko
"Lukko henkisesti vahvempi"
Ilveksen esityksissä näkyvät paineet sekä alavireisesti sujunut alkukausi. Viime otteluissa tupsukorvat ovat ajoittain hallinneet pitkiäkin jaksoja, mutta viimeistely on ontunut. Myös maalivahtipeli on ollut epävarmaa. Ilveksen maalivahtien torjuntaprosenrri ei edes lähentele 90 prosentin rajapyykkiä. Lukko on puolestaan viimeistellyt hallintaan nähden todella kovalla prosentilla. Lukko on ennakkosuosikki, mutta vain niukasti.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
ÄssätKooKoo
"Vapautuneempi Ässät vie voiton"
Ässät pelasi tiistaina ensimmäisen ottelun uuden päävalmentajansa alaisuudessa. Pahimmillaan sekavalta ja jo valmiiksi luovuttaneelta näyttänyt joukkue sai uutta virtaa. Porilaiset olivat ottelussa hallitsevampia, mutta höntyily puolustuspäässä maksoi kaksi pistettä. Materiaalin puolesta joukkueella on näyttöhaluja kotiyleisönsä edessä. KooKoo on piristynyt, mutta paineet ovat kouvolalaisten puolella. Tappio tietäisi pudotuspelihaaveiden karkaamista jo lähes ulottumattomiin.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2

Luetuimmat

Tommi Taimi

Ässät #33 R op
s. 1990 Pori
180CM / 86KG
SOPIMUS: 2020