Törmänen: "Näihin karkeloihin ei kannata lähteä, jos ei halua menestyä"

LIIGA / Haastattelu
Katse paremmassa tulevaisuudessa?
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Antti Törmäsen ensimmäinen kausi HIFK:n päävalmentajana päättyi puolivälieräpettymykseen. Stadilaisten onneksi koutsin katse on jo tiukasti ensi kaudessa - ja uskoa riittää.

Antti Törmänen oli joukkueensa tapaan pettynyt Tapparan päätettyä HIFK:n kauden dramaattisesti jatkoerässä. Päävalmentaja jaksoi silti puida joukkueensa kautta ja tulevaisuuttakin yllättävän monisanaisesti heti ottelun jälkeen. 

- Haikea mielihän kauden päättymisestä tulee aina. Kun on mennyt päivästä toiseen tätä hommaa ja yhtäkkiä peli loppuukin, niin on se aina outo tunne.

On kuitenkin aika tarkastella viimeisen reilun puolivuotisen tapahtumia laajemmin. Törmäsen mukaan HIFK:n kausi käynnistyi positiivisissa merkeissä, mutta vaikeudet johtuivat useasta tekijästä.

- Kausi lähti hyvin käyntiin, sitten tuli hankalampi vaihe kun Nikolai Goldobin tuli mukaan. Hän on huippupelaaja, ja se vaikeutti meidän pelaamistamme ja sekoitti pakettia. Saimme itsemme kuntoon, mutta tuli isoja loukkaantumisia ja meillä oli enimmillään yli kymmenen jätkää poissa. Poissaolot tulivat leveältä rintamalta, kuten nyt loppukaudestakin.

Jotain hyvääkin loukkaantumissumissa oli - ainakin rotaatiopelaajien kannalta.

- Saimme pelejä alle niillekin, jotka eivät olisi muuten olleet kokoonpanossa. Champions Hockey Leaguessa pelasimme hyvin ja olimme erittäin lähellä jatkoonmenoa. Kärsimme kuitenkin siitä rasituksesta isosti, sillä kaikki tauot menivät. Se näkyi rankkana tammikuuna, jolloin menetimme hyvät asemamme. Kova treenaamisemme näkyi vasta vähän myöhemmin.

Runkosarjan lopulla parantuneista esityksistä huolimatta helsinkiläiset valahtivat kuuden sakin ulkopuolelle. Ylimääräiset pudotuspeliottelut Ilvestä vastaan kostautuivat sarjassa toisia tamperelaisia vastaan. 

- Saimme pelin hyvään kuosiin, mutta Ilves-sarja oli kova. Meiltä tippui kaksi sentteriä, parhaat plus-miinus-miehet ja parhaat alivoimamiehet pois, ja se näkyi Tappara-sarjassa.

Virheistä oppia ja kohti ensi kautta

Yhdeksi syyksi HIFK:n ongelmille on esitetty liian kokematonta joukkuetta. Helsinkiläisten molemmat maalivahdit Ville Husso ja Kevin Lankinen ovat liigatasolle nuoria, ja Törmäsen mukaan myös pakisto oli liian kokematonta. 

- Totta kai pitää muistaa lähtötilanne: meillä oli pakkeja, joilla oli kymmenen, kaksikymmentä tai neljäkymmentä peliä taustalla, eli todella kokematonta. Tämä oli hyvää oppia heille pelata näitä pelejä. Vielä ei riittänyt, ja nyt on analysoitava suuresti ja oltava parempia ensi kaudella.

Omalla urallaan Kiekko-Espoossa ja Jokereissa pelannut Törmänen tykästyi HIFK:n hallin tunnelmaan ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan.

Näihin karkeloihin ei kannata lähteä, jos ei halua menestyä.

- Kaikki on ollut loistavaa. Pelit olivat hyviä, samoin tunnelma. Välillä hävisimme, vaikka pelasimmekin hyvin ja teimme runkosarjassa eniten maaleja. Se oli hyvä asia, vaikka kuinka välillä tuntui, ettei mene mistään sisään. Meillä oli materiaalinvajausta lopussa ja siitä kärsimme, mutta sellaista se on. Tarkoituksemme oli pärjätä heti tällä kaudella. Näihin karkeloihin ei kannata lähteä, jos ei halua menestyä. 

Ensi kauden joukkuetta Törmänen ei vielä spekuloinut sen kummemmin, mutta liikennettä on luvassa niin tulo- kuin menopuolellakin.

- On meille äijiä tulossa ja lähdössä, muutama on selvästi menossa. Osalla on sopimukset päällä, he eivät muuten olisi olleet täällä. Mutta ei se mitään, hyvin viihdyimme kaikki yhdessä ja yritimme tukea kaikkia. Saimme hyviä tuloksia, vaikka kaikkien kohdalla emme päässeetkään sinne, mihin halusimme.

Katseet on kuitenkin käännetty Helsingissäkin vahvasti tulevaisuuteen, kertoo Törmänen. Kaudesta 2014-15 otetaan matkalle mukaan rutkasti oppia.

- Tästä opitaan pelaajapuolella se, että leveämmällä materiaalilla on lähdettävä pudotuspeleihin ja tiettyjä harjoitteita on otettava mukaan. Hyvät asiat taas on otettava mukaan, kuten se, että teimme paljon maaleja, ja miksi teimme. Nyt mietitään, mitä on tehtävä paremmin. 

Törmäsen oma arvosana itselleen kaudesta ei ole kiitettävä, eikä edes ihan hyvä.

- Annan itselleni arvosanaksi seitsemän puoli.

» Lähetä palautetta toimitukselle