Suomalaistuomarit innoissaan MM-jäillä – "Sääntöerojen taitaminen on osa ammattitaitoamme"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Mikko Kaukokari oli yksi tuomareista Yhdysvaltain ja Kanadan välisessä ulkoilmaottelussa.
Suomalaistuomarit Mikko Kaukokari ja Markus Hägerström ovat päässeet luistelemaan nuorten MM-jäille Buffalossa. Kaukokari pääsi viheltämään myös historian ensimmäisessä nuorten MM-kisojen ulkoilmaottelussa.

Jos ulkoilmaottelu nuorten MM-kisoissa oli unohtumaton kokemus pelaajille, oli se sitä myös ottelun tuomaristolle. Ottelussa viheltänyt Mikko Kaukokari veikkaa, ettei yhtä erityistä tapahtumaa enää osu omalle uralle. 

Omat haasteensa tuomarin töihin toi lumipyry, joka oli sankimmillaan kolmannessa erässä.

− Tietysti se oli vähän erilaista halliin verrattuna. Lumisade asetti havainnointikykyyn omat haasteensa. Se tilanne oli sama pelaajillekin, niin olimme samassa veneessä ja koetimme kaikki selvitä mahdollisimman hyvin, Kaukokari kertoo.

Kaukokari koetti pelaajien tapaan nauttia ulkoilmaottelussa joka hetkestä. Samaan ottelussa pyrkivät myös viime vuoden finalistit Kanada ja Yhdysvallat.

− Pelaajilla näytti olevan aika hauskaa. Olen tunteikkaammissakin USA−Kanada-peleissä ollut. Nyt he pitivät lähinnä hauskaa siellä.

Ylipäätään MM-kisat ovat olleet Kaukokarille ja toiselle suomalaistuomarille Markus Hägerströmille upea kokemus. Kaukokari on päässyt tuomaroimaan nuorten MM-jäillä ennenkin, mutta Hägerströmille kisat ovat ensimmäiset laatuaan.

Hägerström aloitti kansainvälisen uransa viisi vuotta sitten Serbiasta alle 20-vuotiaiden II-divarin MM-kisoista. Viime keväänä Hägerström oli mukana alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Slovakiassa.

− Siellä tuli varmaan jotain tehtyä oikein, kun sain mahdollisuuden tulla tänne. Tämä on ylivoimaisesti hienoin turnaus, missä olen ollut, Hägerström sanoo.

Markus Hägerström on toiminut Liiga-tuomarina kaudesta 2009–10 lähtien.
Kuva © Timo Savela

Tuomareiden valinta lähtee liikkeelle kotimaasta, jossa tuomarit laitetaan paremmuusjärjestykseen suoritusten perusteella. Lopullisen leiman kisavalinnalle antaa Kansainvälinen jääkiekkoliitto.

Pienet sääntöerot vaativat ajatusmaailman muuttamista

Nuorten MM-kisoissa käytettävät säännöt eroavat jonkin verran Liigan säännöistä. MM-jäillä valmentajalla ei esimerkiksi ole haastomahdollisuutta.

− Säännöt eroavat hieman, mutta ei se ole meille hankalaa. Siinä on kysymys vain meidän ammattitaidostamme. Pitää muuttaa ajatusmaailma siihen, mitä pelejä pelataan, Kaukokari sanoo.

− Liiga on ammattilaissarja, ja he voivat päättää itsenäisesti, miten tulkitsevat jotkin asiat.

Syy sääntöjen eroavaisuuteenkin on selvä.

− Liiga on ammattilaissarja, ja he voivat päättää itsenäisesti, miten tulkitsevat jotkin asiat. Täällä noudatetaan aika pilkun tarkkaan sääntökirjaa, kun on kyseessä Kansainvälisen jääkiekkoliiton turnaus, Kaukokari taustoittaa.

Nopeassa pelissä myös tuomareille keskittyminen on avainasia. Tilanteet pitää nähdä oikein, vaikka asiat tapahtuvat kovalla temmolla. Kaukokari kertoo, että huippumaiden väliset pelit nuorten MM-kisoissa ovat olleet ylivoimaisesti vauhdikkainta jääkiekkoa, jota hän on päässyt viheltämään.

MM-kisat alkoivat heti puhuttaneella tilanteella, kun Kanadan ja Suomen välisessä ottelussa hyväksyttiin Kanadan maali, jossa maali ehtii liikkua paikaltaan pois ennen kuin kiekko ylittää maaliviivan.

Puolivälierässä Suomi vaati tarkistusta Tšekin tasoitusmaaliin käsisyöttöön vedoten. Sääntökirjan mukaan käsisyöttöä ei voi kuitenkaan tarkistaa videolta, ja tuomio jäi voimaan.

Siitä, millä tavoin epäselvät tilanteet ovat mahdollisesti vaikuttaneet tuomareiden ohjeistuksiin, ei suomalaiskaksikko voi kertoa kesken turnauksen.

MM-kisat hyvä paussi Liigaan

Pariviikkoinen nuorten MM-kisat on suomalaiskaksikon mukaan hyvä irtiotto arkeen. Vaikka pelejä on paljon, ei turnaus ole erityisen rankka, sillä palautumiselle jää hyvin aikaa.

− Tämä ruokkii taas omaa loppukautta Suomessakin.

− Turnauksessa pääsee keskittymään pelkästään jääkiekkoon. Kaikki tähtää siihen, että pelissä on mahdollisimman hyvässä vireessä. Minulle ainakin tosi hyvä piristysruiske, Kaukokari sanoo.

− Kyllä tässä kohtaa kautta on tosi hienoa lähteä tänne ja olla irti arjesta. Tämä ruokkii taas omaa loppukautta Suomessakin, Hägerström komppaa.

Paitsi että MM-jäillä on hienoa olla töissä, myös kentän ulkopuolinen toiminta antaa paljon. MM-kisoissa tapaa aina uusia ihmisiä eri kulttuureista, mitä kaksikko pitää hienona asiana.

Arvokisojen otteluihin tuomarit valmistautuvat hyvin samaan tyyliin kuin pelaajatkin. Tärkeää on olla niin fyysisesti kuin henkisestikin valmis. Etukäteen mietitään esimerkiksi, millaisia asioita ottelussa voi tulla vastaan.

− Pelin tuomareiden kanssa nähdään ennen peliä hyvissä ajoin ja keskustellaan. Sitä kautta yhteistä aikaa ja rakennamme tiimityötä, Hägerström kertoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Uutinen
Ulkomaat kutsuu – Mikko Kaukokari viheltää jatkossa Sveitsissä
LIIGA | Muut Sarjat | 18.4.2024 14:20