Suomalaisen valmennusviisikon tavoitteena merkittävä muutos Salavatin seurakulttuuriin

KHL / Haastattelu
Erkka Westerlundilla on selkeä visio joukkueensa tulevaisuudesta.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Yksi KHL:n suurseuroista, Salavat Julajev Ufa, siirtyi täksi kaudeksi suomalaisvalmennukseen, kun Erkka Westerlund valmennustiiminsä kanssa otti joukkueen komennukseen. Rohkeasti muutosta seuran kultuuriin ajamaan lähtenyt viisikko on saanut huomata, että muutosten tekeminen vähentämättä joukkueen kilpailullisuutta yhtään edes hetkellisesti, on päivittäistä nuorallakävelemistä.

Erkka Westerlund on varmasti vuosien varrella nähnyt lähes kaiken suomalaisessa jääkiekkovalmennuksessa. Nyt mies on kuitenkin uuden haasteen edessä, kun Westerlund valmentaa ulkomailla - ensimmäistä kertaa urallaan.

Epävarmuudesta ei suomalaisluotsia ainakaan voida syyttää, sillä Westerlundin ulkomaisen valmennusuran aloituskohteeksi valikoitui yksi KHL:n jättiläisistä, Salavat Julajev Ufa ja venäläinen seurakulttuuri. Samalla miehestä huomaa, että nyt ollaan kokeneenkin valmentajan mittapuulla isojen asioiden äärellä:

- Tämä muutosprosessi, jota me olemme tekemässä, niin se ei ole aivan perinteinen työmaa. Henkilökohtaisesti olen ollut mukana erilaisissa, hitaissa ja nopeissa, projekteissa, mutta tämä on ollut jotain poikkeuksellista. Ajanviete-ongelmia ei ole ollut, kun päivittäin saamme tehdä täyden päivätyön tämän projektin parissa, Westerlund kertoo.

Palataan kuitenkin hetkeksi vielä ajassa taaksepäin. Mikä sai kokeneen Westerlundin heittämään yhden välivuoden jälkeen jälleen työhaalarit niskaan?

Kahden Jokereiden kanssa vietetyn KHL-kauden jälkeen mies kertoo saaneensa seuralta jatkosopimustarjouksen, mutta kuten tiedämme, sen Westerlund hylkäsi ja vietti koko kauden 2016-2017 sivussa valmennustehtävistä.

- Koko ajan tuon jokeripestin jälkeen itselläni on ollut sellainen ajatus, että jos oikein mielenkiintoinen pesti tulee tarjolle, niin olen kiinnostunut. Montaa paikkaa ei sillä listalla ollut, mutta Ufa oli yksi niistä potentiaalisista vaihtoehdoista. Ja kun sieltä otettiin yhteyttä niin haaste tuntui juuri sopivalta, mies selventää monia yllättänyttä pestiään.

Westerlundin mukana Venäjällä on tuttu valmennustiimi: Hannu Virta, Tomi Lämsä, Jarmo Koivisto fyysikkavalmentajana ja Westerlundin oma poika Tomas videovalmentajana. Tutun tiimin saaminen mukaan oli avainasemassa, että Westerlund suostui pestin vastaanottamaan.

- Helppoa se oli siinä kohtaa neuvotella, kun ei omasta puolesta ollut tarvetta lähteä mihinkään. Pystyi siis erittäin pitkälle vaikuttamaan tällaisiin asioihin, kuin että ketkä tulevat mukaan apuvalmentajiksi, Westerlund toteaa.

Myös apuvalmentaja Lämsä kertoo päätöksen lähteä projektiin mukaan olleen lopulta yllättävänkin selkeä. Mies näkee KHL:n selkeänä mahdollisuutena kehittyä valmentajana ja hylkäsi sen vuoksi muun muassa kaksi kotimaisesta Liigasta tullut sopimustarjousta päävalmentajan pestistä.

- Uusi sarja ja uudet haasteet veivät mukanaan. Erkan kanssa olemme tehneet yhteistyötä valmennuksen ohella myös yritysmaailmassa ja on täällä totta kai mukana tuttuina myös Hantta (Virta) ja Pire (Jarmo Koivisto), se vaikutti päätökseen. Totta kai piti ensin miettiä, miten vaimo ja kaksi lasta saadaan sovitettua mukaan tähän kuvioon, Lämsä myöntää.

Suomalaisen kiekkokulttuurin suurlähettiläät

Palataanpa sitten takaisin siihen mainittuun muutosprosessiin. Mitä Westerlundin johtama valmennusviisikko on käytännössä pyrkinyt siis Ufassa aikakaudellaan ajamaan? Ennakkoon Westerlund ei paljoa seurajohdolta apuja saanut

- Melkein piti siinä neuvotteluvaiheessa heiltäpäin kysyä, että onko seurajohdolla ajatusta siitä mihin suuntaan seuraa tulisi lähitulevaisuudessa viedä. Eikä sieltä sellaista tietoa ollut kertoa, vaan täälllä kaikki on tähän asti pyörinyt vain ja ainoastaan voittamisen ympärillä, millään muulla ei ole ollut merkitystä, Westerlund toteaa.

Joukkueen valmennusjohto onkin aloittanut kunnianhimoisen muutosprosessin, jonka tarkoituksena ei ole pelkästään muuttaa joukkueen pelitapaa, vaan myös seuran johtamis- ja valmennuskulttuuria.

- Suomalaisella tavalla olemme lähteneet Venäjälle tekemään töitä. Tavoitteena on muuttaa paitsi pelitapaa, mutta myös johtamistapaa ihmisläheiseksi. Olemme olleet täällä vain kolme kuukautta, eli todella lyhyen ajan, mutta olemme me jo joitain askeleita pystyneet mielestäni ottamaan, Westerlund aloittaa selostuksensa.

- Suomalaisella tavalla olemme lähteneet Venäjälle tekemään töitä.

- Meillä on mennyt aikaa, että opimme tuntemaan edes kaikki omat pelaajamme. Seurassa on todella laaja pelaajamassa, kun farmiseura (Toros Neftekamsk) on hyvin lähellä KHL-seuraa ja myös A-junioritoiminta on järjestetty puoliammattilaispohjalta.

Haastattelun aikana käy selväksi, että Westerlund voisi puhua tämänkertaisesta projektistaan vaikka koko päivän ja miehestä paistaakin selvä palo työskentelyä kohtaan.

Yksinkertaistettuna suomalaisen valmennusjohdon ideana on pelitapavalmennuksen lisäksi siis muuttaa seuran ajattelumallia yksittäisten voittojen tavoittelusta pidempään kehitykseen tähtääväksi ja samalla valmennuskulttuuria Westerlundille tyypilliseksi yksilökeskeiseksi johtamiseksi. Muutos ei kuitenkaan jää vain tähän.

- Isoin huomio meillä on kuitenkin sen koko valmennusprosessin muuttamisessa. Siinä tällainen valmennustiimi on aivan ehdoton edellytys sille, että muutosta pystyy viemään joka tasolla eteenpäin, Westerlund sanoo ja jatkaa:

- Esimerkiksi Pire tekee fysiikkapuolella loistavaa duunia. Hän on tuonut joukkueeseen aivan erilaista fyysisen tekemisen kulttuuria ja samalla lisännyt sellaista jatkuvaa fyysistä valmiutta, mitä ei aiemmin täällä ollut. Puitteet tällaiseen ovat olleet jo pitkään täällä aivan erinomaisessa kunnossa.

Westerlund kumppaneineen pyrkii siis ajamaan todella läpitunkevaa muutosta perinteiseen venäläiseen seuratoimintaan Ufassa, mutta ovat saaneet samalla huomata, että edellytys muutokselle on kaikesta huolimatta yhä sama: voittoja on tultava tai muutokset saavat lähteä.

- Lähtöajatuksena on yhdistää venäläinen huippuyksilötaito siihen suomalaiseen joukkuepeliin. Jos siinä onnistumme, niin seuralla on varmasti hyvä tulevaisuus. Pelikenttä muutoksille vain on todella ahdas, koska samanaikaisesti kaiken tämän taustalla on se, että meidän pitää voittaa, Westerlund huokaa.

Valoa tunnelin päässä vaikeasta alusta huolimatta

Viime vuosina Salavat on tunnettu KHL:ssä joukkueena, joka pelaa iloista hyökkäyspeliä ja maaleja syntyy molemmissa päissä kenttää useasti ottelussa. Menestys on kuitenkin seuraa karttanut, sillä viimeisen Gagarin Cupinsa joukkue on voittanut kaudella 2010-2011.

- Ennen kuin tulimme tänne kesällä, pelaajilla oli pelin suhteen paljon vapauksia. Nyt me sitten olemme pyrkineet rakentamaan siitä nykyjääkiekkoon soveltuvaa joukkuetta, joka puolustaa sekä hyökkää hyvin ja myös aktiivisesti. Tiesimme heti, että kyseessä on iso haaste, mutta mielestäni rohkeasti olemme tarttuneet siihen.

Alkukausi ei ole mennyt Salavatilta aivan suunnitelmien mukaisesti, kun kaivatut voitot ovat olleet tiukassa joukkueen voitettua vain noin puolet pelaamistaan otteluista. Westerlund kiitteleekin joukkueen avainpelaajia joukkueen kantamisesta vaikean alkukauden aikana yksilösuorituksillaan.

Lämsä on kollegansa kanssa samoilla linjoilla alkukauden vaikeuksista. Hän näkee, että joukkueen pelaamisessa on näkynyt ajoittaisia pilkahduksia paremmasta, vaikka vastaavasti ajoittain on myös palattu vanhaan yksilösuorittamiseen. Mies painottaakin, että valmennukselta on vaadittu paljon kärsivällisyyttä pelitavan nykypäiväistämisessä.

Tomi Lämsä seurasi jälleen Westerlundia valmennustehtävissä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Oman mausteensa soppaan tuo kielimuuri, kun Westerlundin mukaan vain noin puolikas pelaajistosta tulee toimeen englannin kielellä ja toisen puoliskon kanssa ainoa kommunikaation muoto on venäjän kieli. Tätä varten joukkueen valmennusjohtoon kuuluu myös pitkän pelaajauransa aikana myös Anaheimin NHL-organisaatiossa käynyt Nikolai Tsulugin.

- Nikolai on ollut todella tärkeässä roolissa meidän valmennusryhmässä. Kaikki venäjänkieliset viestit kulkevat Nikolain kautta pelaajistolle ja takaisin. Hänellä on siis aika iso vastuu, ennen kaikkea tässä valmennustyylissä, joka edellyttää paljon henkilökohtaista palaveeraamista pelaajien kanssa, Westerlund kiittelee.

Mahdollisuutta vaikuttaa valmentamansa joukkueen kokoonpanoon ennen kauden alkua Westerlundilla ja kumppaneilla ei pahemmin ollut. Ainoastaan Joonas Kemppainen ja Philip Larsen olivat valmennusjohdon joukkueeseen toivomia hankintoja. Monelle pelaajalle Westerlundin tuomat ajatukset ovat täysin uusia ja opettelua vaativia.

- Tämä on ollut iso haaste pelaajille. Kaikki täällä lähtee hyökkäyspelitaidoista alkaen ihan ensimmäisistä jääkiekkokouluista. Ne toistomäärät ovat hurjia, mitä Venäjällä panostetaan taitojen opetteluun ihan pienestä pitäen.

- Venäläiset pelaajat ovat tottuneet pelaamaan tietyllä tavalla. Samalla se tapa on heillä selkäytimessä, niin sitä on vaikea muuttaa huomioimaan, että noin puolet peliajasta tulisi muistaa myös puolustaa laadukkaasti. Vieläpä kansainvälisten vaatimusten edellyttämällä tasolla, Westerlund toteaa.

- Luonnollisesti oppiminen on joillekin pelaajille helpompaa kuin toisille ja pienen nytkähdyksen olemme menneet tässäkin asiassa eteenpäin. Samalla myös joukkue rakentuu eli olemme vaihtaneet kokoonpanosta muutamia pelaajia ja uskoisin, että tulemme vielä muutaman pelaajan vaihtamaankin.

Nähtäväksi jää antaako Salavatin seurajohto Westerlundin ajamalle muutokselle todellisen mahdollsuuden vai iskeekö KHL:n raadollisuus vasten kokeneen suomalaisen kasvoja, jos voittoja ei tule riittävästi.

Helppoa voittosarakkeen kartuttaminen ei tule olemaan ainakaan tänään, kun Salavat kohtaa 13 ottelun voittoputkessa liihoittelevan Jokerit.

- Me olemme huomenna altavastaajia. Jokerit on tällä hetkellä Pietarin SKA:n kanssa ne kaksi kovinta joukkuetta tässä sarjassa tällä hetkellä, Westerlund päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle