Sportin Naiset isännöivät viiden joukkueen turnausta

Muut Sarjat / Haastattelu
Ove Kvist toimii Sportin naisten päävalmentajana.
Kuva © Harri Bragge -www.hb-photography.fi-
Vaasassa pelataan viiden joukkueen jääkiekkoturnaus lauantaina 3. syyskuuta. Sportin Naisten lisäksi paikalle saapuvat APV, Lapuan Virkiä, Hermes, sekä sarjanousun tehnyt Rauman Lukko.

Päävalmentaja Ove Kvistin mukaan turnaus tulee Vaasaan hiukan myöhäisellä aikataululla.

− Tässä on käynyt monta kertaa mielessä, että tällaisen turnauksen järjestäisi. Nyt kun saimme Harri Braggen tästä innostumaan, niin yritimme saada vähän kansainvälisyyttä, eli saada Ruotsista joukkueita tähän mukaan. Tämä olisi pitänyt jo parisen vuotta sitten järjestää, mutta mieluummin nyt kun ei koskaan, Kvist valaisi.

Joukkue on muuttunut kesän aikana puolin ja toisin, mutta heikentynyt kokoonpano ei ole.

− Pelaajat on karttunut kokemukselta vuoden verran, ja olemme saaneet nuoriakin pelaajia mukaan, mikä on myös hieno homma.

Kesän harjoitukset ovat suurimmaksi osaksi keskittyneet heikkouksista huolimatta kahteen osa-alueeseen.

− Voimapuolella on aina parannettavaa, mutta pääsääntöisesti olemme parantaneet nopeutta ja kestävyyttä. Varsinkin kestävyys oli meidän valttikorttimme viime kaudella, ja varmasti niin on tänäkin vuonna.

Viime kausi sarjanousijana oli menestyksekäs, ja rima on asetettu astetta korkeammalle kovasta lohkosta huolimatta, johon kuuluu muiden muassa RoKi, Hermes ja Oulun Kärpät. Yhtäkään ottelua ei Sport lähde kuitenkaan häviämään.

Turnaus toimii enimmäkseen osviittana nuorille lupauksille, ja tulevalle kokoonpanolle.

− Lähdemme kehittämään omaa peliä, ja ajetaan nuoria tyttöjä sisään. Annamme kaikille peliaikaa ja näytönpaikan, että he voivat päästä joukkueeseen.

Kapteeni Elina Ojala odottaa turnauksesta voittoa.
Kuva © Harri Bragge -www.hb-photography.fi-

Naisten kapteeni Elina Ojala lähtee innokkaana ja hyvällä mielellä turnaukseen, ja avartaa joukkueen sisäistä tavoitetta kaudesta.

− Aika jännittävää, kun mennään ensimmäisiin minuutteihin vastustajaa vastaan kauden ensimmäisen kerran koko joukkueella. Ehdottomasti haetaan turnauksen voittoa. Se kuitenkin on keskivertoa kivempaa kuin häviäminen,

− Viime kausi nyt ei mennyt ihan odotetutsti, koska ikinä ei voi olla tyytyväinen. Kehityshän loppuu siihen, Ojala naurahti,

− Samat määränpäät kuitenkin, eli Mestistä pelaamaan ja viimeisen neljän parhaan joukkoon.

Isokenkäisiä paikalla

Naisten maajoukkueen johtaja Arto Sieppi ja taitovalmentaja Saara Niemi olivat tekemässä seurakiertuetta, joka lähti sarjanousija Lukon vierailusta. Matkalla oli piipahdettu Ässien harjoituksissa, ja Sportin jälkeen pysähdyspaikkoina ovat Kokkola, Luleå, Tornio, ja Oulu. Ensimmäisessä neljässä keskutellaan taitovalmentajien ja joukkueenjohtajien kanssa kehitystä ja nykytilaa.

− Lukon puitteet ovat erittäin hyvät, kuin myös täällä Vaasassa. Lukko on seurana ottanut ison otteen, ja tukee naiskiekkoilua. Raumalaisilla on kuitenkin kova haaste edessä, kun sarjanousu tapahtui niin nopeasti, ja niin sanotut pelaajamarkkinat ovat marginaaliset, niin kilpailukykyisen joukkueen kokoaminen on iso haaste, Sieppi kertoi.

− He ovat kuitenkin tehneet hyvää työtä. He saivat maajoukkueiden kärkinimen Susanna Tapanin ja maalivahti Eveliina Suonpään. Se pelkästään on jo iso askel.

Taloustilanteet ovat kuitenkin valitettavan epävakaalla pohjalla, jota vahvistaa JYPin jääminen pois pääsarjatasolta. Siepin mukaan se kuitenkin näyttää sen, kuinka alkutaipaleella tämä projekti on vielä Suomessa. Niemen mukaan Mestiksen rakenne on suunniteltu hyvin, ja Mestis-karsinnoissa on valtakunnallisesti 26 joukkuetta, joista kaksi parasta neljästä lohkosta nousee syksyllä. Silloin joukkueilla on kaksi kierrosta aikaa näyttää kyntensä.

− Vaasassa istuttiin palaveri taitovalmentajan ja Kvistin kanssa, ja kävimme läpi taitovalmennusprojektia ja palautuskeskustelua alle 18-vuotiaiden harjoitusottelusta Sveitsiä vastaan, mikä oli viime viikonloppuna. Seuraamme harjoituksia jonkin aikaa, ennen kuin suuntaamme Kokkolaan, Sieppi lisäsi ja kehui Sportin puitteita,

− Se, mikä tässä nopeasti nousee mieleen, on tämä; että naisjoukkue harjoittelee Sportin edustuksen kilpajäällä. Tämä on jo hieno juttu seuralta, ei tätä paljoa tapahdu vielä Suomessa. Monesti kysytään että meneekö naisjääkiekkoilu eteenpäin, niin tällä perspektiivillä voi sanoa, että menee. Toki toivoisi että edistymiset olisi isompia harppauksia, Sieppi ja Niemi päättivät.

» Lähetä palautetta toimitukselle