Sportin johtoryhmän haastattelut

MESTIS / Haastattelu
Jatkoaika vietti iltapäivän Vaasan jäähallissa Sportin organisaation vieraana. Haastattelut saatiin puheenjohtaja Kalervo Laaksoharjulta, markkinointipäällikkö Juha Saarelta ja valmentaja Arto Sirviöltä.

Vaasan Sportin puheenjohtaja Kalervo Laaksoharju on kokenut Sportin luotsina enemmän kuin paljon. Konkurssin edessä viime kauden alussa Laaksoharju on johdattanut määrätietoisesti Sportin pois syvimmän kuilun päältä. Sportin velkaantuminen on pysäytetty ja joukkue on tällä tahdilla velaton viiden-kuuden vuoden kuluttua. Kaikesta mediapyörityksestä poiketen Sport on varsin terve seura. Monella liigajoukkueella talous on pahemmin pakkasen puolella kuin Sportilla. Seuraavassa Laaksoharjun mietteitä pari viikkoa ennen kauden alkua:

Puheenjohtaja Kalervo Laaksoharju

JA: Onko Sportin vaikea löytää uusia pelaajia?

KL: Ei. Sportiin on kova kysyntä. Monet pelaaja-agentit sanovat että liigan jälkeen Sport on paras paikka pelata ja kehittyä. Pelaajilla on Vaasassa hyvä viihtyvyys, vanhat pelaajat kehuvat ja uudet tykkäävät olla ja pelata täällä. Olosuhteetkin ovat Vaasassa hyvät.

JA: Millaisella budjetilla Sport lähtee tulevaan kauteen?

KL: Pelaajabudjetti on 900.000 mk. Viime kaudella se oli vielä 1,8 miljoonaa.

JA: Paljon on ollut puhetta että Sport olisi 14. liigajoukkue. Totta vai tarua?

KL: Liiton kanssa tästä on paljon keskusteltu. Kun ja jos liiga hakee täydennystä niin talousalueista vain Vaasa tai Kuopio ovat varmuudella liigakelpoisia.

JA: Mitä mahdollinen liigajoukkue vaatisi?

KL: Tällä hetkellä Sportilla on tiettyjä velvoitteita ja niistä pitää huolehtia. Velat ovat yksi asia ja ne pitää saada pois. Liitto seuraa tarkasti kolmen Mestis-seuran taloutta. Sport on yksi niistä ja Sportilla on tilanne kaikkein paras. Myös nykyistä organisaatiota pitää kehittää ja A-juniorit pitäisi saada nostettua SM-liigaan ykkösdivarista.

JA: Minkälaiset ovat lähtökohdat tulevaan kauteen? Onko Sport suosikki vai haastaja?

KL: Tavoitteita ei ole, sen saavat pelaajat itse määritellä. Lähtökohdat ovat kyllä hyvät.

JA: Sportilta on kaikki tähdet ja nimipelaajat poissa. Miten yleisö saadaan syttymään "nimettömästä" joukkueesta?

KL: Näyttöjen kautta se tulee. Yleisö näkee uuden joukkueen. Meille on tullut takaisin monta Vaasalaista paluumuuttajaa. Vaikka monta pelaajaa lähti liigaan niin meillä on monta junioritason maajoukkuepelaajaa ja he ottavat täällä pari lisäaskelta kohti Liigaa.

JA: Kiitos haastattelusta!

Markkinointipäällikkö Juha Saari

Sportin markkinointipäällikkö Juha Saari on mies jota saadaan kiittää Laaksoharjun ohella siitä että Vaasassa pelataan Mestistason kiekkoa. Saari on uurastanut sponsorien parissa lukemattomia tunteja ja pitkiä päiviä. Miten Sportin tilanne tältä kantilta näyttää? Siitä Juha Saari seuraavassa:

JA: Millainen kysyntä ja tarjonta Sportilla on sponsorien puolella?

JS: Uusia sponsoreita on löytynyt enemmän kuin viime kaudella. Vanhat tukijat ovat mukana ja vain pari uutta jäi pois. Uusia tukijoita on tullut yli 10 ja lisää on odotettavissa koska nyt on se aika kun yritykset satsaavat jääkiekkoon, nyt kun kausi on alkamassa. Valtakunnallisten tukijoiden kanssa ollaan keskusteltu koko kesä. Kokonaisuudessa olemme tavoitteesta edellä. Viime kauden alla konkurssin takia työrauhaa ei ollut laisinkaan, nyt on saatu koko kesä tehdä työt rauhassa ja näkymät ovat positiiviset. Viime kaudella tukijoilta saatiin 2,3 miljoonaa, tälle kaudelle on tavoite 2,5 miljoonaa. Nyt tämä homma on helpompaa kun luottamus on hankittu.

JA: Mikä on lipputilanne?

JS: Olemme tavoitevauhdissa. Tavoite on 900-1000 katsojaa per peli. Tavoite on tarkoituksella hieman alakantissa. Joukkue on tällä kaudella hyvä ja tuo tavoite tullaan ylittämään.

JA: Miten Sportia markkinoidaan?

JS: Aika paljon paikallisissa lehdissä. Olemme panostaneet enemmän itse ottelutapahtumaan. Sitä ollaan kehitetty paljon. Meille tulee tälle kaudelle cheerleaderit, savukone ja spottivalo kun pelaajat tulevat jäälle ja musiikkiin ollaan panostettu.

JA: Onko Vaasan halliin tulossa mitään uusia tapahtumia tyyliin Pietarinkadun Oilers tai maaotteluita kuten viime kauden Suomi-Ranska?

JS: 20-vuotiaiden maajoukkueiden turnaus on tulossa tänne marraskuun alussa. Mukana ovat Suomi, Ruotsi, Venäjä ja Tsekki. Kolme ottelua pelataan Vaasassa ja Suomi-Ruotsi näytetään jopa televisiossa suorana. Saimme niin paljon hyvää palautetta viime kevään Suomi-Ranska maaottelusta. Pelaajat viihtyivät, katsojilla on mukavaa ja kannustus hyvää.

JA: Kiitos haastattelusta!

Päävalmentaja Arto Sirviö

Sportilla on kolmas valmentaja kolmantena kautena. Tälle kaudelle ohjaksiin hyppää Arto Sirviö. Arto Sirviön mietteitä seuraavassa:

JA: Millainen porukka on kasassa?

AS: Joukkue on tasainen joka on hyvin pitkälle kasattu omista junioreista ja mukaan on tullut pari paluumuuttajaa. Joukkue on nuori mutta omalla tavallaan hyvin kokenut. Paljon on mukana ensimmäisen vuoden senioreita. Kaiken kaikkiaan varsin mielenkiintoinen joukkue. Pelaajilla on hyvät treenipohjat hankittuna Vaasasta. Tästä on helppoa löytää kaikille omat roolitukset.

JA: Mitkä ovat joukkueen vahvuudet?

AS: Joukkue on tasainen. Sellainen peräänantamaton kova taistelu ja yllätyksellisyys joka tulee valmiuden mukana. Mutta se tulee näkyviin ajan kanssa.

JA: Entä heikkoudet?

AS: Joukkueella ei ole mitään selkeää heikkoutta. Joitakin pieniä asioita tietysti on. Uusien roolien oppiminen tuottaa hieman vaikeuksia. On vaikeaa oppia rooli kun siirtyy junnuista aikuisten sarjaan. Usienmiten pelaaja on junnuissa pelannut aivan eri roolissa mitä aikuisten sarjassa tarvitaan. Sellaista roolista toiseen siirtymistä.

JA: Onko ketjuja jo päätetty?

AS: Ei mitään vakituista ole vielä kasattu, ne selviävät tarkemmin kauden alkua lähestyttäessä. Tiettyjä koostumuksia on haettu ja kokeiltu ja taistelua kaikille pelipaikoille löytyy.

JA: Mikä on Sportissa "se jokin"? Mikä on joukkueen identiteetti?

AS: Se tulee ulkoa päin. Sellaiset "nuori ja taisteleva"-kliseet joutaa pois. Toiveena olisi että joukkue on hyvä tulevaisuuden kehittyvä joukkue.

JA: Mitkä ovat omat odotukset kaudesta? Onko Sport suosikki vai haastaja?

AS: Sport oli viime kaudella runkosarjan viides. Siitä jos parannetaan niin se on hyvä mutta me ei olla virallisia tavoitteita tehty. Meiltä lähti paljon voimia pois, realisesti samaan jos viime vuonna päästään niin se on hyvä asia.

"Mestiksellä on jokaisessa mediassa huono maine. Kun sarjasta ei voi nousta on jännitys muka kateissa ja enää ei ole sellaista playoffs-henkeä. Mestis onkin kehityspaikka. Täällä pelaajat saavat erilaisia roolituksia ja kehittyvät lopulta liigapelaajiksi. Liitto satsaa Mestikseen todella paljon. Tästä on tehty nuorille näyttöpaikka. Mestis ei ole huono sarja, ei todellakaan. Kunhan yleisö ja kannattajat löytää katsomoon niin varmasti he löytävät fiiliksen. Sarja on hyvä ja Mestiksessä on hyvät peliolosuhteet. Täällä pelataan vauhdikasta ja yleisöön menevää jääkiekkoa!"

- Arto Sirviö Mestiksen asemasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle