Sport aloittaa kauden kumartelematta -"Helvetin hyvällä fiiliksellä lähdetään"

LIIGA / Haastattelu
Tomek Valtonen aloittaa kolmannen kautensa Sportin valmennuksessa.
Kuva © Harri Bragge -www.hb-photography.fi-
Vaasan Sport aloittaa tänään kolmannen Liiga-kautensa vierasottelulla Mikkelin Jukureita vastaan. Vaikka joukkue on kokenut kovia menetyksiä pistenikkarien osastolla, ei kotkalauman usko menestyksestä ole vaipunut pois.

− Helvetin hyvällä fiiliksellä lähdetään. Paljon on treenattu, harjoitusottelut ovat takana, ja nyt alkaa sitten tosipelit, linjasi Sportin päävalmentaja Tomek Valtonen

Joukkueella oli viimeisillä harjoitusotteluilla ongelmia tehokkuuden suhteen, kunnes viimeinen ottelu Oulussa avasi hanat. Pitkähköllä tauolla ollut Olavi Vauhkonen pääsi Raksilassa tositoimiin, ja nakutti heti tehot 1+1.

− Ihan hyvä ensimmäiseksi otteluksi. Vähän vaikea sanoa nyt missä mennään. Katsotaan kymmenkunta ottelun jälkeen.

Vaasan Sportilla on takana kaksi erittäin värikästä kautta. Ensimmäinen kausi Liigassa lähti käyntiin noviisijoukkueella, jolle valtakunnallinen yleisö ei lyönyt suuria odotuksia. Viime vuosi onnistui jopa yllätyksellisen hyvin, kun vaasalaiset taistelivat itsensä pudotuspeleihin. Tälle kautta on haettu vielä lisää kokemusta riveihin, ja harjoituksissa on ollut selkeät linjat.

− Kyllä ottelut ratkeavat maalin edessä. Alkukesällä epistolla oli henkilökohtaiset taidot, ja elokuussa viisikkopelaaminen, mikä kärsi kun oli pelaajilla oli vähän rikkonainen kuukausi. Peluutimme paljon A-junioreita, Valtonen valaisi.

Valtosen tuleva kausi on kolmas Sportin peräsimessä. Kolmeen vuoteen on mahtunut monenlaista tapahtumaa, ja hyviä kokemuksia on karttunut.

− Halusimme tulokaskaudella löytää identiteetin, ja löysimme sen. Vaikka lopuksi käteen jäi 60 pistettä ja viimeinen sija, niin se oli hyvä kausi. Viime kautena menimme eteenpäin. Saimme täsmähankintoja, ja meidän pelaaminen meni eteenpäin kiekollisella puolella. Saimme tuloksen mihin pyrittiin. Tosi antoisaa aikaa on ollut.

Nähdäänkö Tuomas Vänttiseltä yli 20 maalin kausi?
Kuva © Harri Bragge -www.hb-photography.fi-

"Töitä on tehty ja pitää vielä tehdä"

Tuomas Vänttinen kertoi joukkueen tavoitteiksi tällä kaudella ehdottomasti parantaa viime vuodesta, ja mennä organisaationa eteenpäin.

− Meille on tullut hyviä pelaajia ja vähän kokeneempaa kaartia. Ei pidä lähteä heti tavoittelemaan liian suurta asetelmaa, lähdetään kuuden pelin sarjoissa purkamaan asioita. On yritetty sellaista perus tukijalkaa tehdä, johon voi turvautua huonoissakin otteluissa. Töitä on tehty ja pitää vielä tehdä.

Henkilökohtaiset tavoitteet ovat Vänttisellä vielä työn alla.

− Haluan pelata mahdollisimman paljon kiekon kanssa. Yritetään saada asiat tikkiin ennen avausottelua. Turha asettaa mitään äärettömiä paineita. Sitten kun on luistelukunto kondiksessa ja voitat kaksinkamppailut, niin sitten voidaan näistä puhua.

33-vuotiaalle hyökkääjälle jäi mieleen viime kaudesta lievä pettymys, mutta myös realismia.

− Toisaalta pettymys pudotuspeleistä, mutta taas saatiin tämä organisaatio ja joukkue Liiga-kartalle. Toki siinä saattoi tulla lievä ulospuhaltaminen ensimmäisellä kierroksella. Eihän meillä ollut TPS:ää vastaan mitään jakoa. Silloin kun on annettu kaikkemme, niin on turha marista ja itkeä.

− Kokonaisuudessaan ihan hyvät fiilikset jäi. Kuitenkin yhdessä välissä hävisimme liki kymmenen peliä putkeen, ja silti päästiin jatkopeleihin. Olihan se aikamoinen taistelu joukkueelta, ja tuskin kukaan sinä aikana, ja paperilla katsottuna, laskenut meitä kymmenen parhaan joukkoon, tuumi Vänttinen.

Ari Gröndahl aloittaa kuudenen peräkkäisen kautensa Sportissa.
Kuva © Harri Bragge -www.hb-photography.fi-

Puolustaja Ari Gröndahl on nähnyt harjoitusottelut nousujohteisena, ja henkilökohtaiset tavoitteet on jatkaa samalla temmolla, mihin jäi viime kaudella.

− Kaikessa riittää petrattava, erityisesti kiekollisessa pelissä, Gröndahl tarkensi.

27-vuotias Jäähongan kasvatti on ollut pitkään Sportin riveissä, ja on saanut todistaa isoa edistymistä.

− Organisaatio on mennyt paljon eteenpäin. Vaikka tuo meidän koppi on vieläkin pieni, niin on onistuttu tekemään siitä pelaajille mahdollisimman ammattimainen. Tällaiset kentän ulkopuoliset asiat ovat menneet eteenpäin. Joukkue on selkeästi kokeneempi ja kiekollisempi. Hyvällä mallilla kaiken kaikkiaan.

Tulokaskausi oli Gröndahlin mukaan haastava, ja viime vuodelle olivat rattaat pyörineet jo paljon eteenpäin. Joukkue pystyi haastamaan kaikki joukkueet, ja vaikeista ajoista huolimatta pakille jäi hyvää kokemusta.

Sport aloittaa Liiga-kautensa Jukureiden vieraana. Gröndahl ei kuitenkaan aliarvioi vanhaa kilpakumppania.

− Lähdetään samalla kaavalla, kuin kaikkia muitakin vastaan. Yhtä paljon näistä peleistä kiksejä saa. Joukkue kuin joukkue vastassa, niin täydellä latingilla mennään. En paljoa tiedä heidän kokoonpanosta, mutta kyllä jokainen saa tehdä täyden työn heitäkin vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle