"Sokeakin kana löytää joskus jyvän" - Kukkoselle ensimmäinen maali arvokisoissa yli vuosikymmeneen

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lasse Kukkonen pääsi pitkän tauon jälkeen juhlimaan maalia arvokisoissa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
12 vuotta ja yli kahdeksankymmentä arvokisaottelua. Niin kauan ehti kulua Lasse Kukkosen edellisestä arvokisamaalista ennen tämänpäivän osumaa. Kapteenin maali veti suut maireiksi niin joukkueessa kuin valmennusjohdossakin.

Moni suomalainen jääkiekkofani, joka ei herännyt aamuviideltä seuraamaan Leijonien olympiaurakan avausta Saksaa vastaan, hieraisi varmasti silmiään tarkistaessaan ottelun tapahtumia.

Yllättävää ei ollut lopputulos, Suomen 5-2-voitto, vaan Suomen neljäs maali. Leijonien kapteeni ja ikitaistelijana tunnettu Lasse Kukkonen napautti osuman tarkasti Saksan maalin kattoon toisen erän lopulla.

- Ainahan se on mukavaa, vaikka harvemmin noita tekee. Konna (Petri Kontiola) pelasi hienosti sen tilanteen ja Jugi (Jukka Peltola) teki loistavan maskin.

"Harvemmin" on Kukkosen kohdalla vielä lievä ilmaisu. Neljänsissä olympialaisissaan pelaavalle Kukkoselle maali oli ensimmäinen olympiatasolla.

Vaikka Kukkonen on esiintynyt moneen otteeseen myös MM-kaukaloissa, ovat maalit arvoturnauksissa antaneet odottaa itseään. Viimeksi Kukkonen osui maalipuiden väliin vuonna 2006 Latviassa pelatuissa kisoissa.

Kahden maalin väliin jäi siis huimat 12 vuotta.

- Niin ne tuolla televisiohaastattelussa kertoivat, että jokunen tovi oli ehtinyt mennä. Nautiskellaan tästä nyt muutama minuutti, ennen kuin huominen tulee, Kukkonen naurahti.

Kukkosen maalitilanne oli samalla hyvä esimerkki tilanteesta, jossa Leijonat pelaa valmennuksen toiveiden mukaisesti.

Kontiola ja Peltola saivat kiekon hyökkäysalueelle ja Kukkonen lähti rohkeasti tukemaan hyökkäystä, juuri kuten Leijonien valmennus on koko kauden pelaajiaan ohjeistanut.

Yleensä omassa päässä viihtyvä kokenut Kukkonen näytti ainakin tässä yhdessä tilanteessa hyvää pelillistä esimerkkiä joukkueen muille puolustajille.

- Oli paljon hyviä juttuja pelissä. Ainakin nyt viisikon yhteistyötä, jonka lisäksi saatiin hyviä kääntöjä omasta päästä, Kukkonen kommentoi pelin antia.

"Hieno lonkkasuutaisu"

Kukkonen oli vähemmän yllättäen haluttua tavaraa myös pelin jälkeen median haastattelu-alueella. Mediahuomiossa maalin iskeneen kapteenin edelle pääsi vain tehot 1+3 olympiadebyyttiinsä iskenyt Eeli Tolvanen.

Pelillisten asioiden rinnalla myös Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki sai vastailla kysymyksiin kapteeninsa hurjasta laukauksesta.

- Ehkä se on parempi, että Lasse keskittyy jatkossa vain puolustamiseen, Marjamäki vitsaili.

Marjamäelle Kukkosen maali ei kuulemma tullut yllätyksenä. Kukkonen kuulemma on iskenyt Oulussa samanlaisia vähintään kerran vuodessa.

- Hieno lonkkasuutaisu. Kyllä se sokeakin kana löytää joskus jyvän, vai miten se meni, Marjamäki jatkoi.

Lyhyen vitsailun jälkeen Kukkonen vakavoitui kuitenkin nopeasti. Leijonien seuraava peli Norjaa vastaan on edessä jo huomenna illalla.

Vaikka Saksa-kamppailu päättyikin Leijonien voittoon, jäi joukkueelle paljon parannettavaa jatkoa ajatellen. Kukkonen on tästä samaa mieltä.

- Kumpaankin erikoistilanteeseen saatiin paljon materiaalia siitä, miten sitä voidaan kehittää. Siitä tässä on kuitenkin kysymys, että meidän täytyy peliä pystyä kehittämään. Haluan tuoda joukkueeseen sitä, että nautitaan ja pelataan toisillemme tässä joukkueessa. Kun tuo näkyy kauas, niin me olemme vahvoilla.

Kukkonen ja muut pelaajat ovat kuin kuorossa todenneet, miten olympialaiset ovat urheilijan juhla-aikaa. Puolentoista viikon turnaus valmistautumisaikoineen on kuitenkin vaativa rypistys niin pelaajille kuin kaikille olympialaisten ympärillä työskenteleville.

Vaikka fyysistä kuntoa ei tässä vaiheessa pysty enää parantamaan, on Kukkosella näköpiirissä mukava vierailu, josta ammentaa henkisiä voimavaroja turnausta varten.

- Vaimoni tulee tässä ihan pian katsomaan näitä pelejä tänne, hän hymyili lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle