Saravo Moskovan MM-kisoista: "Harmittavaa, että se jäi pikkuista vajaaksi"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Saravo on pelannut Leijona-paidassa yhteensä 72 ottelua.
Kuva © Tomi Hänninen
Pekka Saravo oli maajoukkueen runkopelaajia 2000-luvun puolivälissä, ja 2007 Moskovasta oli tuliaisina MM-hopea. Maailmanmestaruuskin oli lähellä, mutta konkari osaa arvostaa etuoikeuttaan olla mukana maajoukkueessa ja MM-kisoissa.

Venäjällä pelattiin MM-kisat edellisen kerran vuonna 2007, ja hopeajoukkueen puolustaja Pekka Saravo lähti muistelemaan viimeisiksi jääneitä kisojaan. Kokenut puolustaja tosin myönsi heti alkuun, ettei muistelu ole hänen alaansa. 

Yksittäisenä pelinä välierävoitto Venäjästä on varmasti hienoimpia pelejä, missä olen ollut mukana.

− Jostain syystä olen hirveän huono tällaiseen muisteluhommaan. En tiedä, muuttuuko se sitten, kun peliura on päättynyt.

− Päällimmäisenä on mielessä, että se oli äärimmäisen hieno tapahtuma. Harmittavaa, että se jäi pikkuista vajaaksi, mutta siellä oli paljon hyvää. Yksittäisenä pelinä välierävoitto Venäjästä on varmasti hienoimpia pelejä, missä olen ollut mukana.

Kisojen aikana myös Saravon yksityiselämässä tapahtui isoja asioita.

− Kesken kisojen myös kävin kotona, kun syntyi ensimmäinen lapsi. Eli paljon on muistoja sieltä, mutta ei ole vielä tullut katsottua taaksepäin.

Saravo oli 2000-luvun puolivälissä Leijonien vakiokalustoa ja pelasi kolmet peräkkäiset MM-kisat.

− Mahtava homma oli päästä edustamaan Suomea, ja pelit MM-kisoissa olivat todella hienoja. Kunnia-asiahan se on. Hienoja pelaajia vastassa ja omassa joukkueessa. Hienolta tuntui joka kerta, kun sai keväälle asti pelata.

Pääsy maajoukkueeseen ja MM-kisoihin on Saravolle merkittävä asia.

− Maajoukkueeseen pääsy ei ole yhdellekään pelaajalle itsestäänselvyys, oli kuinka hyvä tahansa. Se riippuu niin paljon siitä, mitkä ovat joukkueen suunnitelmat, kuinka joukkue kasataan ja kuinka onnistut niissä peleissä, kun pelipaikat ratkaistaan.

− Siinä on se tietty ydinryhmä, josta valinnat tehdään. Olen äärimmäisen onnellinen, että pääsin ydinryhmään mukaan ja sitä kautta kisoihin. Varmasti oli monta muuta yhtä hyvää ja parempaakin puolustajaa silloin, mutta olin oikeassa ryhmässä oikeaan aikaan ja onnistuin ratkaisevissa peleissä. 

Leijona-paita sytyttää jokaisen suomalaisen!
Leijona-paita sytyttää jokaisen suomalaisen!
Kuva © Tomi Hänninen
"Vaikka MM-hopea ei sillä tavalla lämmitäkään, niin onhan se saavutuksena kuitenkin hieno."

Tappara-kasvatin saldo MM-kisoista on hopea ja pronssi. Liigassa Saravo on voittanut kaksi mestaruutta ja viisi hopeaa.

− Tietysti voitto on aina voitto. Kultaa aina tavoitellaan ja hopea on katkera mitali. Kokeneempana osaa jo arvostaa ylipäänsä sitä, että sai olla mukana MM-kisoissa. Vaikka MM-hopea ei sillä tavalla lämmitäkään, niin onhan se saavutuksena kuitenkin hieno.

− Se SM-kulta tuli heti uran alkuvaiheessa, ettei sitä osannut silloin edes arvostaa niin paljon kuin olisi tarvinnut. Mutta todellakin arvostan jokaista MM-mitalia ja jo sitä, että sain olla mukana.

Kultaa aina tavoitellaan ja hopea on katkera mitali. Kokeneempana osaa jo arvostaa ylipäänsä sitä, että sai olla mukana MM-kisoissa.

Saravon mielestä Moskova erottui kisapaikkana kokonsa puolesta.

− Moskovan suuruus tuli hyvin esille. Riiassa esimerkiksi vuotta aiemmin ei koko kaupungissa luultavasti ollut montaa ihmistä, joka ei olisi tiennyt, että siellä pelataan jääkiekon MM-kisoja. Moskovassa taas tuntui, että aika harva tiesi, että kisat ovat käynnissä.

NHL-pelaajat tuovat MM-kisoihin aina oman lisänsä.

− Kyllä MM-kisoissa on myös paljon hyviä pelaajia, jotka eivät pelaa NHL:ssä. Mutta toki NHL-pelaajat tuovat kisoihin oman lisänsä. Heillä on se kokemus ja rutiini niin korkealla tasolla, että pystyvät pelaamaan huippupelejä illasta toiseen. Totta kai se näkyy myös kaukalossa.

Saravo on pelannut koko uransa Euroopassa, joten NHL-pelaajia on tullut vastaan lähinnä MM-kisoissa.

− Onhan se ihan mielettömän hienoa ja myös jännittävää päästä mittaamaan tasoaan NHL-pelaajia vastaan, kun ei ole itse NHL:ssä koskaan pelannut.

Moskovan MM-kisojen finaali ratkesi Kanadan Rick Nashin läpiajomaaliin. Saravo oli isokokoisessa NHL-hyökkääjässä kiinni, mutta ei pystynyt pysäyttämään.

− En ole nähnyt painajaisia Nashin läpiajosta. Enkä ole kauheasti miettinyt, että kuinka olisi pitänyt pelata eri tavalla. Me olimme finaalissa vähän perässä, mutta saimme peliä käyntiin ja kavennettua. Ehkä ajattelimme peliä jo liikaa hyökkäämisen kannalta, koska oli pakko tehdä maaleja. En tiedä, en ole miettinyt asiaa jälkikäteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle