SaPKo haluaa olla rohkea ja hyökkäysvoittoinen joukkue - "Meidän pitää uskaltaa pelata"

MESTIS / Haastattelu
Pasi Räsänen johtaa joukkojaan määrätietoisesti.
Kuva © Antti Varonen
Pasi Räsäsen SaPKo halajaa menestystä, mutta samaan aikaan joukkueessa korostuu pelaajien kehittäminen ja pelillisen identiteetin vahvistaminen.

Toista vuottaan SaPKon päävalmentajana toimiva Pasi Räsänen johdattaa joukkonsa alkavaan kauteen selkein periaattein. Niistä ei tingitä, sillä menestykseen vaadittavaa suoritustasoa pidetään yllä läpi kauden.

Savonlinnalaisjoukkueen pelaajisto koki viime kauden jäljiltä paljon muutoksia. Räsäsen mukaan lähtijöiden jättämät aukot on kuitenkin paikattu, vaikka yllätyksiä kesän aikana sattuikin Joonas Hyttisen ja Lasse Tiilikaisen kohdalla.

− Tietysti haasteellinen lähtökohta siinä mielessä, että joukkue uudistui, mutta se oli tietoinen valinta. Haluttiin uusia pelaajia tänne ja samalla säilyttää tietty runko. Oikeastaan paria pelaajaa lukuunottamatta saatiin pidettyä ne, ketkä oikeasti haluttiin.

Muualle siirtyneiden Hyttisen ja Tiilikaisen paikalle joukkue haki korvaajia koeajalla olleista pelaajista. Anton Fonsén, Vikke-Werner Lampén ja Kasper Elo lunastivatkin loppukauden mittaiset sopimukset.

Hyökkäysosastolle savonlinnalaiset ovat löytäneet tulivoimaisia pelaajia, jotka hamuavat uralleen sytykettä auttaen samalla itse joukkuetta maksimaalisella tavalla.

− Taitoa meillä on tuossa joukkueessa, enemmän kuin viime vuonna. Pyritään opettamaan kokonaisvaltaista pelaamista, että he ottaisivat harppauksia eteenpäin. SaPKo on kuitenkin kasvattajaseura. Pyritään siihen, että autetaan pelaajia eteenpäin, Räsänen viittaa nuoriin ja nälkäisiin suojatteihinsa.

Myös tolppien väliin uutena tulleet Juhana Aho ja Joonas Toivonen ovat olleet valmennusjohdon mieleen.

− He ovat rauhoittaneet meidän puolustuspelaamista paljon näissä harjoituspeleissä.

Aktiivisuus ja rohkeus selkeinä suuntaviivoina

Joukkueen pelillisistä teemoista Räsänen kertoo varsin määrätietoisesti. Viime kaudella hyväksi todettua linjaa ei lähdetä muuttamaan. Rohkeus ja ennakkoluuloton asenne pelata on myös otettu erityisesti huomioon.

− Kyllä me haluamme pelata hyökkäysvoittoisesti ja erittäin aktiivisesti. Pyrimme siihen, että olisimme sarjan nopeiten kääntävä joukkue.

SaPKo latoi viime kauden runkosarjassa maaleja kovaan tahtiin, mikä heijastui myös pistetahdin tasaisuuteen. Hyökkäämisen, ja peruspelaamisen, periaatteet ovat selkeät.

− On käännettävä peliä nopeasti ja pelatttava viiveettömästi. Tietysti pitää muistaa, että meidän vahvuus on tasainen materiaali, ja jaksetaan sitä kautta pelata.

− Olen peräänkuuluttanut jätkille, että meidän pitää uskaltaa pelata. Meidän pitää olla rohkeita. Sitä kautta tulee se kiekollinenkin peli. Tietty sapluuna ollaan laitettu puolustuspeliin, ja sen jälkeen hyökkäyspelissä saa luoda, Räsänen painottaa.

Savonlinnalaisluotsin mukaan SaPKo jättää oven raolleen mahdollisten lainapelaajien suhteen. Eri osapuolten tarpeiden kartoittaminen on kuitenkin edelleen keskiössä.

− Jos se sopii meidän sapluunaan, ja pystytään auttamaan Liiga-joukkuetta ja sitä pelaajaa uralla eteenpäin, Räsänen alleviivaa.

Sarjan kärkijoukkueet erottuvat joukosta

Viime keväänä pudotuspelien kotietuun tarrannut SaPKo pyrkii myös tulevalla kaudella haastamaan lähtökohtaisesti pelaajamateriaaleiltaan vahvoja joukkueita, TUTOa, Espoo Unitedia ja Hokkia.

− Espoossa on ihan loistava materiaali. Älytöntä junioritehty tehty, höystettynä Kim Hirschovitsilla ja kumppaneilla. Hokki ilman muuta on ilmoittautunut mestariehdokkaaksi ja pelannut huikean syksyn, ei ole hävinnyt harjoituspelejäkään, Räsänen kehuu.

Espoo Unitedin lisäksi uutena joukkueena Mestikseen tulevasta IPK:sta, ja Iisalmesta, Räsäsellä on niin ikään vain hyvää sanottavaa.

− Varmasti mielenkiintoinen paikka pelata, siellä on kova buumi. Meillehän Ketterä olisi tietysti käynyt paremmin lyhyemmällä matkalla.

− Toivottavasti malttavat pitkäjänteisesti tehdä työtä, etteivät lähde heti hakemaan hirveitä. Varmasti näille perinteisille Mestis-joukkuelle erittäin vaikea joukkue. Se, joka heitä vastaan ei ole pelannut, saattaa yllättyä, Räsänen korostaa nousijajoukkueen potentiaalia.

» Lähetä palautetta toimitukselle