"Sanon ihan suoraan: Fuck you, stick it in your fuckin' ass"

MESTIS / Haastattelu
Juhani Tamminen ei pelkää arvostella tai tulla arvostelluksi.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Juhani Tamminen ei omien sanojensa mukaan argumentoi vaan hän saatana argumentoi. Kolmiosaisessa haastattelusarjassa Tamminen antaa koko Mestis-organisaation kuulla kunniansa. Ota penkistäsi kiinni ja varaudu Aurinkokuninkaan suoraan tuleen.

"It's been a long way baby" kuvaili TUTOn päävalmentaja Juhani Tamminen paluutaan Kupittaalle ja TUTOon 18 vuoden tauon jälkeen 12.syyskuuta.

Tosiaan, paljon on vettä virrannut Aurajoessa sitten vuoden 1993 ja Tammisen ensimmäisen päävalmentajuuden TUTOssa.

- Peli on valtavasti muuttunut vuodesta 1993 ja nimenomaan edukseen. Suurin muutos sekä globaalisti että Mestiksessä on se, että peli on muuttunut tasaisuuden suuntaan. Mestis on jokapuolella sotaa millimetreistä. Eroja syntyy pitkässä juoksussa, sen näkee sarjataulukosta.

- Kun 90-luvulla aisaparini [Kai] Ortio oli mun luottomies ja varakapteeni, saattoi olla pelejä, joissa TUTO laittoi FoPS:n nippuun 7-1, analysoi Tamminen ykkösdivarin/Mestiksen muuttumista vuosien varrella.

Sota millimetreistä luo tilanteen, jossa ottelut ratkotaan pelin pienimmissä detaljeissa.

- Kaikki joukkueet ovat hyvin valmistuneita, jokaisella on kaksi ja puoli hyvää kenttää ja ero syntyy esimerkiksi neloskentän roolituksella tai maalivahtipelin eroissa. Keep it simple. Peli ja erityisesti Mestis on mennyt tasaisuuden suuntaan. Se on minusta todella hienoa.

- Koutsina se tarkoittaa sitä, että sota millimetreistä on silkkaa valmistautumistyötä ja sen onnistuessa saat siitä palkinnon. Kuitenkin jos oikaiset ja väistät edes vähäsen, se näkyy salamannopeasti, kertoo Tamminen runsaiden kirosanojen säestämänä.

Kehitysjohtaja-Tamminen: "Fuck you, stick it in your fuckin' ass"

Toimittajana annoin Aurinkokuninkaalle hypoteettisen mahdollisuuden nousta valtaan Mestiksessä ja Tammisen ideointi omasta Mestiksestään ei muutoksia kaihtaisi.

- Yksi olisi se, että tekisin tästä kahdeksan joukkueen kahdeksankertaisen helvetin hyvän sarjan. Kaikki tämä sillä edellytyksellä, että sen sarjan voittaja pääsee vetämään liigapaikasta suoraan. No discussions!

-  Ja kotietu ja tuomarit arvottaisiin, oli se arvontatilaisuus vaikka sitten Kummolan (Kalervo) takapihalla, jossa se rulla pyörisi, värittää Tamminen.

Tuomareiden osuus Tammisen Mestiksessä olisi melkoinen ja saadaanpa kommenttien sekaan paluu vuoden 2009 Ässät-Sport-karsintasarjaankin.

- Pyörittämääni sarjaan valittaisiin sekä liigadumarit että Mestis-kollegat. SM-liigan Arto I. Järvelä ja Mestiksen Harri Ahola istuvat alas ja antavat listan, että nämä jätkät puhaltavat. Ei niin kuin vuoden 2009 Ässät-Sport-sarjassa, että hemmetti siellä oli liigadumarit viheltämässä ja mulla on ne DVD:t tässä. Jos tänä päivänä joku hiiripiipittäjä on eri mieltä, niin tulee katsomaan ne nauhat ja jos vielä sitten sanoo, että se oli oikeudenmukaista, sanon ihan suoraan: Fuck you, stick it in your fuckin' ass. Piste.


Juhani Tamminen antaa huutia nyky-Mestikselle.
Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

Ymmärtämisen filosofia puuttuu

Haastattelun alun melko rauhallinen ja analyyttisen oloinen Tamminen sai tulta alleen välittömästi, kun miehen puhe kääntyi tuomaritoimintaan. Jo aiemmin viiden ottelun ja 5000 euron ehdonalaisen sanktion kirjannut Aurinkokuningas näkee huolelleen selvän syyn.

- Tuomarit ei ole sisäistänyt sitä, että tasaisten pelien ratkaisujen tapahtuessa millimetrien sisällä, tuomareiden rooli lopputuloksessa on kasvanut. Ymmärrän kyllä, että ne (tuomarit) on nuoria ja ne tulee sukkasillaan tänne, mutta että se kuka niitä koutsaa ei sisäistä?

- Mun täytyy ymmärtää tän firman kokeneimpana, että mitä tarkoittaa Teemu Aarnion valmistaminen 48 peliin tälläisessä ammattilaisliigassa siten, että me voidaan voittaa. Ja ymmärtää hänen notkahduksensa ja että on varmasti kompetentti äijä tilalle, havainnoi Tamminen.

Sama ymmärtämisen filosofia pätee myös tähtipelaajien osalta.

- Kaikista eniten voittaneen Tommi Virtasen kohdalla se tarkoitti sitä, että sanoin [Elmo] Aittolalle, että "hommaa [Simon] Nielsen, Tommin täytyy levätä viikko, jotta se voi taas olla parhaimmillaan". Mun täytyy kaikki tämä ymmärtää.

- En tiedä kuka näitä Mestis-dumareita koutsaa, mutta toivoisin, että heillä olisi tälläinen vastaavanlainen ajattelu -  piru vie sentään - jos me ollaan jossain Kajaanissa ja viheltämässä on joku piipertäjä, joka saa jonkun kummallisen kouristuksen kesken huikean kiekkopelin tilanteessa 3-3. En sano, että olisimme siltä reissulta ansainneet kolmea pistettä, mutta ei ainakaan hitto pisteetöntä ottelua, kiroaa Tamminen tuomaritoimintaa.

Tuomarit pudonneet kehityksestä?

Tamminen näkee juuri tuomareiden pudonneen pelin kehityksen junasta. Aurinkokuningas pitää tätä millimetrisodan kannalta tuhoisana.

- Työssään ovat pysyneet perässä minusta seurajohtajat, useat hyvät Mestis-organisaatiot, valmentajat ja erityisen hyvin pelaajat. Dumarikunta on jäänyt jälkeen tässä ajattelussa. Heidän roolinsa tässä pelin evoluutiossa on kasvanut ja he eivät ymmärrä sitä.

- Ainahan niillä (tuomareilla) on osansa ollut, mutta jos tänä päivänä kuppaa, minun, Aittolan ja Ortion viikon työ valuu Kajaanissa vessasta alas. Sitten kun mulla on siellä banaani otsassa, saavat sitä pohjoisen pojat ihmetellä, täräyttää Tamminen ilmeenkään värähtämättä.

Tammisen puheesta, eleistä ja auktoriteetista saa helposti selville, että mies ei ole pätkääkään omaa kantaansa muuttamassa. Kokemus luo tietoutta.

- Olen kuitenkin 47 kauden jälkeen tätä mieltä. Olen aina sanonut, että tänne saa heittää vasta-argumentteja. Niiden täytyy kuitenkin olla argumentteja eikä mitään piiperrystä siitä, että onko sillä geeliä hiuksissa, klubitakki vai ajaako se Mersulla tai Mondeolla, vaan siitä pelin ytimestä.

LUE HAASTATTELUSARJAN TOINEN JA KOLMAS OSA TÄSTÄ:

TOINEN OSA: Aurinkokuningas spekuloi: "Mestis olisi parhaimmillaan kuin super-Allsvenskan"

 

KOLMAS OSA: Juhani Tamminen uhoaa - "Muilla joukkueilla on pelko perseessä"

» Lähetä palautetta toimitukselle