Ryan Lasch: "Hienoa olla taas Suomessa"

LIIGA / Haastattelu
Ryan Lasch on tuttu näky liigakaukaloissa.
Kuva © Timo Savela
Iloinen Ryan Lasch viihtyy aina siellä, missä pelaa. Ainoa valittamisen aihe uudessa kotikaupungissa Turussa on kahviloiden liian suuri määrä.

Kalifornialaishyökkääjä Ryan Lasch vaihtoi hiekkarannat pimeisiin talviin jo vuonna 2010, kun Södertäljesta irtosi pelipaikka. Vuotta myöhemmin matka jatkui Lahteen, jossa Laschin kausi päättyi joukkuetasolla hopeajuhliin.

Laschin itsensä meriittilista tuolta kaudelta on vielä vaikuttavampi: Liigan pistepörssin voitto johti paikkaan MM-kisoissa ja sitä kautta NHL-sopimukseen. Mitä tuolloin tapahtui?

- Me olimme voittava joukkue. Kun sopiva ryhmä pelaajia alkaa voittaa pelejä, niin hyviä asioita voi seurata, Lasch muisteleee aikaansa Lahdessa.

Unelmakauden poikimasta NHL-sopimuksesta huolimatta pelipaikkaa Anaheim Ducksista ei lopulta irronnut, ja Lasch kaupattiin Torontoon. Sielläkin oli tarjolla vain AHL-minuutteja, joten Laschin oli aika palata takaisin Eurooppaan. Ura jatkui seuraavaksi SHL:ssä Växjö Lakersin riveissä.

- Växjö on upea kiekkokaupunki, ja minulla on muutenkin vain positiivista sanottavaa ajastani Ruotsissa.

Paluu Suomeen tuntui kuitenkin oikealta vaihtoehdolta - ja Turku tuntui parhaalta paikkakunnalta.

- Sopimukseni päättyi, ja tulin siihen tulokseen, että nyt on oikea aika palata. Pidin siitä, millaista kiekkoa Suomessa pelataan, ja on hienoa olla taas täällä.

Kaverit vetivät Turkuun

Laschia on huhuiltu takaisin Liigaan tasaisin väliajoin. Lahdessa rukoiltiin kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että Lasch palaisi vanhaan kotikaupunkiinsa, mutta sosiaaliset seikat vetivät lopulta miehen länteen.

- Kävin Lahdesta tutun päävalmentajan Kai Suikkasenkin kanssa keskusteluita ennen tänne tuloani, mutta pääsyy valintaani olivat joukkueen muut jätkät. Valmentajalla ei ole niin väliä, kunhan on tyytyväinen pelikavereihinsa, Lasch selvittää.

Ja tuttuja Turusta todella löytyy. Markus Seikolan ja Ilkka Pikkaraisen lisäksi Laschin ketjukaverit Radek Smolenak ja Tero Koskiranta pelasivat Pelicansissa hopeakaudella.

- Se auttaa, kun saan pelata samassa ketjussa heidän kanssaan. He ovat tuttuja kavereita, ja tiedän heidän pelityylinsä.

Kolmikon yhteispeli onkin toiminut loistavasti jo elokuussa. TPS:n kahdessa ensimmäisessä, voitokkaassa CHL-ottelussa Lasch, Smolenak ja Koskiranta muodostivat turkulaisten parhaan ketjun. Lasch itse näytti ratkaisijantaitojaan tekemällä sunnuntaina tšekkiläistä HC Pardubicea vastaan turkulaisten tärkeän tasoitusmaalin.

- Pardubice-peli oli niitä otteluita, joiden tietää ratkeavan johonkin räkämaaliin. Niin siinä kävi. Onneksi teimme ne pakolliset maalit.

Iloisissa merkeissä avattu kausi jatkuu CHL:n osalta syyskuun alussa, kun joukkue matkustaa Italiaan ja Tšekkiin. Laschilla riittää kiinnostusta eurooppalaisten mestarisarjaa kohtaan.

- On hienoa päästä matkustamaan uusiin paikkoihin ja pelata erilaisia joukkueita vastaan. Odotan innolla ensimmäistä vierasreissuamme, Lasch hymyilee.

Aivan ruusuista ei Laschinkaan elämä ole.

- Täällä Turussa on niin paljon kahviloita, että en ole vielä löytänyt yksittäistä hyvää paikkaa nauttia lattea. Liian suuri kaupunki, mies valittaa nauraen.

» Lähetä palautetta toimitukselle