Rasmus Dahlin debytoi miesten maajoukkueessa Helsingin EHT:llä.

Sami Kemppainen

Ruotsin 17-vuotias superlupaus ryminällä sisään miesten maajoukkuepeleihin

Rasmus Dahlin on Ruotsin jääkiekon juniorituotannon viimeisin helmi. 17-vuotiaana hän pelaa jo toista kauttaan miesten pääsarjassa ja teki Helsingissä debyyttinsä myös miesten virallisissa maaotteluissa.

NHL-toimittajalta tuntuu loppuneen ylisanat jo kesken nuorten Trollhättanista kotoisin olevan Ramus Dahlinin kanssa. Vuonna 2000 syntynyt ruotsalainen on käytännössä jo tässä vaiheessa yksimielinen ykkösvalinta NHL-varaustilaisuudessa ensi kesänä.

Monesti voisi kuvitella, että moinen ennakkohehkutus loisi nuorelle pelaajalle ylimääräisiä paineita. Nuori ruotsalainen kuitenkin vakuuttaa, ettei turhaa murehdi NHL-asioita vielä tässä vaiheessa kautta.

- Yritän olla miettimättä NHL:ää ja tulevaa varaustilaisuutta vielä tässä kohtaa. Paljon tärkeämpää on keskittyä päivittäiseen tekemiseen ja siihen, mitä aion tehdä huomenna kuin käyttää energiaa tulevaisuuden miettimiseen, Dahlin toteaa.

Viisasta puhetta nuorelta mieheltä. Ei ole nimittäin kerran tai kaksi, kun harjoittelu on lakannut maistumasta nimen noustessa esiin Pohjois-Amerikan mediassa. Vaikkei siinä kohtaa olisi edes saavutettu vielä mitään konkreettista.

Dahlin on tällä hetkellä käytännössä sitä mitä Patrik Laine oli Suomessa pari kautta sitten. Hehkutettu superlupaus, josta jokaisella on myös oma mielipide, kuuluuko poika maajoukkueeseen vai ei.

Ja tulihan hänestä, kun Ruotsin päävalmentaja Rickard Grönborg valitsi superjuniorin Helsingin EHT:lle. 17-vuotias on turnauksen ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt pelaaja koskaan ja samalla nuorin osallistuja pitkään pitkään aikaan.

- En mieti niinkään sitä, miten vanha tai nuori olen. Yritän vain keskittyä pelaamiseen ja pitämään hauskaa. Ja hauskaa täällä oleminen on ollutkin, Dahlin kertoo.

Suoritusta on vaikea edes ymmärtää. Miesten maajoukkue on harvoin oikea paikka pelaajalle, joka voisi ikänsä puolesta osallistua alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin tämän kauden lisäksi vielä kahdella tulevallakin kaudella.

Ruotsissa Dahlinin ympärillä vellova keskustelu on kuitenkin poikkeuksellisen yhden aiheen ympärille keskittyvää: tullaanko Dahlin näkemään myös Ruotsin olympiajoukkueessa?

- Päätöksiä ei ole vielä tehty mihinkään suuntaan. Tämän turnauksen jälkeen istumme alas valmentajien kanssa ja mietimme yhdessä, missä he haluaisivat minun pelaavan, Dahlin sanoo viitaten mahdollisuuteen pelata kuukauden päästä Venäjän EHT-turnauksessa tai vaihtoehtoisesti vuoden vaihteessa nuorten MM-kisoissa.

Dahlin tuli pelaamaan eikä selviytymään

Helsingin EHT oli tosiaan Dahlinin debyytti miesten virallisissa maaotteluissa. Aivan ensimmäinen kerta Tre Kronor -paidassa tämä ei hänelle kuitenkaan ollut, sillä hän oli mukana Ruotsin kahdessa harjoitusottelussa Valko-Venäjää vastaan viime kevään MM-kisojen alla.

Maajoukkuepelien ohella Dahlin on pelannut yhteensä 42 ottelua Ruotsin SHL:ää seurajoukkueessaan Frölundassa. Lisäksi vastuuta on tullut 11 ottelun verran Champions Hockey Leaguessa. Maajoukkuepelit olivat kuitenkin jotain täysin uutta.

- Kyllä se ensimmäinen peli jännitti, kun pääsi pelaamaan isojen maajoukkuetähtien rinnalla samassa joukkueessa, pakko myöntää. Onneksi he auttoivat minua todella paljon ja sain paljon tukea joukkueesta, Dahlin myöntää viitaten Helsingin EHT:n Kanada-otteluun.

Kanadaa vastaan pelatussa ottelussa Dahlin pääsi näyttämään taitojaan myös Ruotsin ylivoimaviisikossa. Tulosta syntyi heti ensimmäisessä virallisessa ottelussa, kun Dahlin saalisti ottelussa yhden syöttöpisteen. Miro Heiskasen temppua torstailta hän ei pystynyt toistamaan, kun maali jäi vielä tekemättä.

- No, kunnia siitä kyllä kuuluu Patrikille (Hersley). Hänellä on hyvä laukaus ja maalista voidaan kiittää vain häntä. Olen tyytyväinen, että pääsin pelaamaan ylivoimaa, kun Kronwallilta (Staffan) vapautui paikka, Dahlin kertaa tilannetta.

Kanada-ottelun lisäksi Dahlin oli Ruotsin kokoonpanossa, kun se kärsi kirvelevän 1−3-tappion Suomelle lauantai-iltana. Peliaikaa miehenalulle kertyi molemmissa otteluissa noin 12 minuuttia. Otteista näki, että Dahlin oli tullut turnaukseen pelaamaan eikä vain selviytymään miesten peleissä.

Ottelu Suomea vastaan jäi myös erityisesti mieleen Dahlinille.

- Suomea vastaan ottelut ovat aina erityisiä ja sen takia olin odottanut juuri tätä peliä todella paljon, hän toteaa ja jatkaa:

- Suomi pelasi juuri niin kuin ajattelimme, mutta he olivat vain todella hyviä tänään. Tiukka peli, mutta he olivat parempia. He pelasivat kovempaa ja vahvemmin kuin me.

Idoli "yllättäen" Peter Forsberg

Millaisesta pojasta Dahlinin kohdalla on sitten kyse kaukalon ulkopuolella? Täytyy nimittäin muistaa, että vaikka hän pelaa miesten peleissä, on kyseessä kuitenkin vielä 17-vuotias poika.

- Käyn tällä hetkellä koulua jääkiekkourani ohella. Ruotsissa on sellaisia kouluja, jotka ovat varta vasten suunnattu urheilijoille ja olen yhdessä niistä, Dahlin selventää.

- Lisäksi pelaan jääkiekon ohella golfia, hän lisää.

Haastattelussa Dahlinista huokuu ystävällisyys, vaikka vastaukset ovatkin nuorelle pelaajalle tyypilliseen tapaan hyvin lyhyitä ja ytimekkäitä. Lisäksi selvästi englannin kielen taito aiheuttaa hänelle hieman hankaluuksia.

Monet ruotsalaispelaajat ovat kertoneet pitäneensä nuoruutensa idoleina Peter Forsbergia ja Mats Sundinia. Nuoremmalla polvella vastauksissa esiintyvät myös Sedinin veljekset, Erik Karlsson ja Henrik Lundqvist.

Tässä suhteessa Dahlinin vastaus ei yllätä lainkaan.

- Lapsuudessa minun idolini oli Forsberg. Ihailin häntä suuresti jääkiekkoilijana. Siitä asti kun Forsberg lopetti, on oma suosikkipelaajani ollut Karlsson, Dahlin sanoo.

Dahlinin saldoksi Helsingin EHT-turnauksessa jäi siis kaksi pelattua ottelua, yksi syöttöpiste ja keskimäärin noin 12 ja puoli minuuttia peliaikaa ottelua kohden. Nuorelle pelaajalle turnauksella on ollut kuitenkin huomattavasti suurempi merkitys.

- Mahtava kokemus päästä pelaamaan nämä kaksi peliä tässä turnauksessa. Tiedän nyt, että pärjään tällä tasolla ja paremmin mitä minun pitää kehittää omassa pelissäni, hän toteaa.

Kun sitten kysytään, että mikähän se kehitettävä asia mahdollisesti on, tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä:

- Voimaa on saatava reippaasti lisää heti ensimmäisenä. On toki muitakin asioita, mutta se on ensimmäinen, hän sanoo päättäväisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Koivisto noussut Leijonien luottopuolustajaksi

MAAJOUKKUE | 11.11.2017 21:16
Kärppiin kesällä siirtyneelle Miika Koivistolle lauantain Ruotsi-ottelu oli uran 11. maajoukkue-esiintyminen. Helsingin EHT:lla hän on kuitenkin noussut Suomen valmentajien luottopelaajaksi. lue lisää

Debyytti ja maali - Miro Heiskasen ilta kuin pikkupojan unelma

MAAJOUKKUE | 9.11.2017 22:41
Ensimmäinen miesten maaottelu. Kotiyleisö. Vielä kun olisi ollut vastassa Venäjän sijasta Ruotsi, olisi Miro Heiskasen maajoukkuedebyytti ollut kuin suomalaisesta jääkiekkoaihesesta satukirjasta. lue lisää

Raumalta Ruotsiin − edes kielimuuri ei ole hidastanut Jesse Virtasen tahtia

MAAJOUKKUE | SHL | 8.11.2017 17:30
Rauman Lukon monivuotinen luottopuolustaja Jesse Virtanen nousi kahden viime kauden aikana myös maajoukkueeseen. Kesällä maa vaihtui Ruotsiin, seura Färjestadiin, mutta Virtanen on jatkanut siitä mihin Raumalla jäi. Myös maajoukkueura saa jatkoa, kun mies valittiin Helsingin Euro Hockey Tour -turnaukseen. lue lisää

Ruotsin superlupaus Dahlin: "Tämä on luultavasti pahin kokemani tappio"

MAAJOUKKUE | 6.1.2018 7:29
17-vuotias superlupaus Rasmus Dahlin oli todella pettynyt tappion jälkeen. Puolustaja ei ole kokenut aiemmin yhtä pahalta tuntuvaa tappiota. lue lisää

Kisojen tähdistökenttä valittu - kultajoukkue Kanadasta vain yksi mahtui tähdistöön

MAAJOUKKUE | 6.1.2018 6:07
Finaalin ratkettua nuorten MM-kisojen tähdistökenttä ja parhaimmat pelaajat palkittiin. Kultaa voittaneelta Kanadalta tähdistöön pääsi vain yksi pelaaja. Yhdysvalloilta kenttään pääsi kaksi pelaajaa, hopeaa saavuttaneelta Ruotsilta myös kaksi ja Tšekiltä yksi. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Rasmus Dahlin

Frölunda #26 L p
s. 2000 Trollhättan
189CM / 83KG
SOPIMUS: 2019