Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Petri Karjalainen on tyytyväinen RoKin syyskauteen. (Arkistokuva)

Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

RoKin maalintekopelissä parannettavaa - "Ollaan hukattu todella paljon laadukkaita maalipaikkoja"

RoKi on joulutauolle jäätyään sarjataulukossa sijalla seitsemän. Rovaniemeläisjoukkueen luotsina toimiva Petri Karjalainen pitää syyskautta monelta osin onnistuneena, mutta näkee joukkueessaan vielä ulosmittaamatonta potentiaalia, joka on jäänyt ajoittaisten virheiden jalkoihin.

RoKin päävalmentaja Petri Karjalainen tuli Rovaniemelle täksi kaudeksi Vaasan Sportin apuvalmentajan paikalta. Luotsaamansa joukkueen syyskauteen Karjalainen on sanojensa mukaan tyytyväinen.

− Me valmennuksen kanssa pyritään peilaamaan tekemistä muunkin, kuin tuloksen kautta. Voittoja oltaisiin voitu ottaa enemmän, mutta meidän peli ei ollut sillä tasolla, että me oltaisiin ansaittu enemmän voittoja.

Erityisesti viimeiset viikot ennen taukoa olivat rovaniemeläisnipulle pelillisesti haasteelliset, kun viisi viimeisintä peliä päättyi tappioon. Oman lisänsä vaikeuksiin ovat tuoneet useat loukkaantumiset.

− Tauko tuli hyvään aikaan. Saadaan otettua askel taakse päin ja ehkä saadaan joku toipilaskin takaisin.

Viimeisimmät tappiot tulivat viime sekuntien tasoituksien jälkeen jatkoajalla tai viime hetkien voittomaaleilla. Karjalainen toteaa, että joukkueen pitää oppia pelillisesti pelaamaan ratkaisuhetkiä ja tekemään niissä voittavia asioita.

− Ne ovat olleet pelivirheitä, että vastustaja on päässyt tasoittamaan viime hetkillä. Pystytään parantamaan, mutta hyvällä tiellä ollaan. Puoli kautta jo pelattu, ja jos ei oltaisi hyvällä tiellä, niin se olisi huolestuttavaa.

− Isommassa kuvassa kun katsotaan, niin mielestäni onnistuttiin siinä, että halutaan pelata sellaista peliä jossa pelaajat kehittyvät ja annetaan heille valmiuksia mennä eteenpäin pelaajana.

Oululainen pitkän linjan valmentaja pitää syyskautta onnistuneena myös pelin oltua sellaista, jolla voittaa otteluita, ja jota on mukava yleisön tulla katsomaan.

− Mielestäni sen pitää lähteä siitä, että toiminta kiinnostaa ympäristöä, jolloin se on oikeutettua, että siellä on joukkue. Meillä on lisäksi ollut hyvä tunnelma kotipeleissä.

Rovaniemeläisten kausi on ollut ailahteleva, johon liittyy vahvasti kokoonpanojen ja ketjujen pelaajavaje, joka puolestaan on vaikeuttanut harjoittelemista.

− Silloin, kun meillä on hyvä peli, niin me ollaan erittäin nopea ja hyvin hyökkäävä joukkue. Kolikon kääntöpuoli on ollut siinä, ettei olla oltu ihan tapissa rikkinäisillä ketjukoostumuksilla. Tämän vuoksi meidän pelaamisen rakenne on vähän sortunut.

"Hyökkääjällekin maalintekovaihe on kamppailu maalivahtia vastaan"

Karjalaisen mielestä ongelma on ymmärrettävä, mutta tekeminen pitää saada harjoittelemalla sille tasolle, ettei sortumista tule huononakaan päivänä.

− Marginaalit ovat niin pienet, niin ne ratkeaa niihin pieniin kamppailuihin. Hyökkääjällekin maalintekovaihe on kamppailu maalivahtia vastaan.

Joukkueesta löytyy useita pelaajia, jotka ovat pystyneet keräämään yli kymmenen tehopistettä ja Karjalainen pitää tilannetta joukkueensa vahvuutena.

− Meillä on hyökkäyksen tehot jakaantunut paljon. Mielestäni on vain hyvä asia, ettei me olla vain yhden tai kahden pelaajan varassa. Päinvastoin meiltä löytyy oikeasti neljään ketjuun asti pelaajia, jotka pystyvät ratkomaan meille pelejä.

RoKin vahvuus on vahva liike sekä hyökkäyksen laajuus.

Antti Varonen

− Sitten onkin taitopotentiaalin valjastaminen, että saataisiin se ulos pääsääntöisesti oikeiden valintojen kautta hyödyllisesti käyttöön.

Pelaajille on tullut vielä vääriä valintoja hyökkäyspelissä, kun on hyökätty joko kohtuuttomalla riskillä tai ei ole tunnistettu tilannetta. RoKin vahvuutta ei ole saatu joka kerta esille, joka on näkynyt varsinkin viime aikoina päästettyjen maalien määrässä.

− Maalivahdit ovat pelanneet edelleen hyvin ja silti me ollaan päästetty viittä kuutta maalia ottelua kohden. Se on asia mikä pitää muuttaa, ja tullaan muuttamaan. En usko, että siinä on mitään ongelmaa.

Maalivahti ei pysty vaikuttamaan siihen mistä vastustaja saa maalipaikkoja

Karjalaisen mukaan kyseessä ei ole puolustuksen heikkous, vaan puolustamisen heikkoutta koko viisikkona. Maalivahti ei pysty vaikuttamaan siihen mistä vastustaja saa maalipaikkoja. Niihin pystyy vaikuttamaan viisikolla.

− Omalla toiminnalla ollaan edesautettu, että meillä on viime peleissä kolahdellu aika paljon omiin. Mutta, niin kauan kuin se on omalla toiminnalla edesautettu, niin myös omalla toiminnalla voidaan vaikuttaa siihen, ettei anneta noin paljon maalipaikkoja vastustajalle.

− Erot ovat pieniä ja kaikessa tullaan siihen, että vaikka ollaan päästetty maaleja, niin kyllä se on maalintekopeli missä me ollaan hukattu todella paljon laadukkaita maalipaikkoja.

Aiemmilla kahdella kaudella RoKi otti kymmenen ottelun tappioputken maajoukkuetauolta palattuaan. Tänä syksynä kierrettä ei tullut. Joukkueessa kyllä tiedostettiin asia, mutta sen ei annettu vaikuttaa pelaamiseen.

− Ei meidän kannattanut sitä tuoda kuormana mukaan, kun joukkueeseen tuli kuitenkin uusia pelaajia. Tämä on uusi joukkue ja uusi mahdollisuus ottaa kymmenen ottelun tappioputki, Karjalainen nauroi.

Vakavoiduttuaan Karjalainen jatkoi, että aiempina vuosina tappioputki on todennäköisesti ollut täysin ansaittu, kuten nyt tauolle jääminen viiden ottelun tappioputkessa.

− Ei nämä asiat ole sattumaa. Nythän on sitten vain kyse siitä miten me reagoidaan, kun taas tulee tappioita ja virheitä.

RoKi-luotsin mielestä tappioputkista tehdään merkistykseltään liian isoja. Hän toteaa, ettei sillä ole merkitystä lopputulemaan, tuleeko voittoja tai tappioita peräkkäin vai kerran viikossa.

− Viisikymmentä ottelua kyllä osoittaa kullekin joukkueelle mikä kohta sarjataulukossa on oikeutettu. Siihen mahtuu aina voittoja ja tappioita, joita et välttämättä ansaitse.

Yksittäisissä peleissä sattumalla ja joskus tuurillakin on oma merkityksensä. Iso merkitys on myös loukkaantumisilla. Tulosta, Karjalaisen mukaan, valmentajat eikä pelaajat voi lähteä jahtaamaan, vaan vaikutusmahdollisuudet ovat omassa tekemisessä.

− Olemme käyneet läpi asioita miksi tappioita on nyt tullut. Pitää tehdä määrättyjä asioita paremmin, ettei niitä tulisi. Viime viikolla oltiin jo lähellä, mutta ei tehty asioita vielä tarpeeksi hyvin.

− Tauon jälkeen mitataan taas pystytäänkö parantamaan niissä asioissa. Pyritään voittamaan jokainen peli ja katsotaan maaliskuussa missä ollaan.

Tämän hetkistä Mestiksen sarjatilannetta Karjalainen pitää mielenkiintoisena, kun pisteiden eikä pelaamisenkaan osalta pysty laskemaan yhtään joukkuetta pois tai yhtään joukkuetta, joka olisi pommin varmasti runkosarjan voittaja.

− Pudotuspeleihin pääsevät ne, jotka ovat ansainneet päästä. Katsotaan, ihan mielenkiintoinen kevät tulossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Jalkapalloseuran haaste toi Mestis-joukkueelle kausikorttien varausennätyksen: 2274 kpl

MESTIS | 18.3.2018 16:57
Jalkapallon Veikkausliigassa pelaava RoPS haastoi RoKin kausikorttien myyntikampanjaan, jonka tuloksena rovaniemeläisseuran kausikortteja ensi kaudelle on varattu yli 2200 kappaletta. lue lisää

"Porukan oli vaikea olla tietämättä, että on peli" - Kankaanranta RoKin yleisömäärän kasvusta

MESTIS | 14.3.2018 14:00
Niin Liigan kuin Mestiksen keskimääräiset yleisömäärät ovat olleet laskussa, mutta Rovaniemellä jääkiekko on kiinnostanut entistä enemmän. Lapissa yleisö ei juokse menestyksen perässä, vaan kasvu on harkitun työn tulosta. lue lisää

Kolme syytä, miksi RoKin kausi päättyi jälleen runkosarjaan

MESTIS | 11.3.2018 19:30
RoKin kausi päättyi Mestiksen runkosarjan sijalle kymmenen. Syitä heikolle sijoitukselle on monia, eikä kaikki ole edes itse joukkueen tekemisestä johtuvia. Jatkoajan Rovaniemen toimittaja nosti esiin kolme syytä lappilaisten kauden päättymiseen runkosarjaan. lue lisää

RoKin uudeksi päävalmentajaksi Santeri Immonen

MESTIS | 8.3.2018 18:29
Santeri Immonen on RoKin uusi päävalmentaja kaudelle 2018-2019. Immonen siirtyy tehtävään Jokereiden A-nuorista. Muun valmennustiimin jäsenten neuvottelut ovat vielä kesken. lue lisää

RoKin valmennuskaksikko vaihtuu - Karjalainen U16-maajoukkueen päävalmentajaksi

MESTIS | 5.2.2018 18:37
RoKin päävalmentaja Petri Karjalainen sekä apuvalmentaja Benjamin Laurinkari eivät jatka RoKin valmennustehtävissä ensi kaudella. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Christoffer Seppelin

RoKi #21 L h
s. 1993 Vaasa
176CM / 73KG
SOPIMUS: 2018