Riikka Välilä: "Tappio kirvelee, mutta nyt ei voi lyödä lekkeriksi"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Riikka Välilä pelasi vahvasti ja syötti Suomen 2−3-maalin, mutta Kanada oli silti lopulta kaikista vahvin.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com
Suomi taisteli Kanadaa vastaan MM-kisojen välierässä loppuun asti, mutta taipui lukemin 3−5. Hyökkääjä Riikka Välilä oli ottelun jälkeen todella harmissaan, sillä niukka tappio kirveli konkaria erittäin paljon.

Riikka Välilä jutteli niukan välierätappion jälkeen rauhallisesti ja tyynesti. Sisällä kuitenkin myllersi, sillä historiallinen voitto oli loppupeleissä jo erittäin lähellä.

− Olimme hyvin mukana pelissä, ja kyllä tässä harmittaa oikein kunnolla. Tiesimme ennen peliä, että kyllä Kanada todennäköisesti pitää enemmän kiekkoa ja laukomaan, mutta onnistuimme silti puolustamaan todella tiiviisti.

− Aikaisemmassa alkusarjan kohtaamisessamme Kanada onnistui maalinteossa heti ensimmäisessä vaihdossa, joten olimme tänään todella tarkkoja heti alusta, emmekä halunneet vastaavaa tapahtuvan, Välilä totesi.

Suomi karkasi ottelun alussa johtoon Saana Valkaman MM-uran ensimmäisellä maalilla. 21-vuotiaan hyökkääjän onnistuminen lämmitti Välilää.

− Saana on enemmänkin yleensä työmyyrän roolissa, eikä niinkään maalintekijänä, joten olihan se todella hienoa saada onnistuminen tällaiseen paikkaan.

Vaikka Suomi oli toisessa erässä ajoittain pahasti jyrän alla, ei silti minkäänlaista paniikkinappulaa painettu. Kolmanteen erään lähdettäessä oli taululla vain niukka 1−2-tappioasema.

− Puhuimme toisella erätauolla kanadalaisten kotipaineista ja siitä, ettemme tarvitse kuin yhden maalin. Ja mitä pitemmälle ottelu etenisi, sitä enemmän heillä alkaisi maila tutista, Välilä avasi pukukopin keskusteluja.

Toinen erä ei kuitenkaan alkanut ruusuisesti. Suomi pyöritti ylivoimaa, mutta siniviivalla tapahtunut kömmähdys päästi kanadalaisten tehohyökkääjän Natalie Spoonerin läpiajoon, josta hän ei erehtynyt.

Välilä totesi, ettei Kanadan 3−1-maali ratkaissut vielä mitään.

− Ei se meitä lamaannuttanut tai vaikuttanut pelaamiseemme. Jaksoimme uskoa omaan tekemiseen aivan loppuun asti. Kanada alkoi myös hieman passivoitua johtoasemassa, ja pääsimme lopussa niskan päälle.

Välilä oli itse vahvasti rakentamassa Suomen nousua. Kokenut hyökkääjä tarjoili hienon syötön Michelle Karvisen maalin takakulmalta tekemään 2−3-kavennusmaaliin vajaat neljä minuuttia ennen loppua.

− Maalia edeltävä kuvio on yksi ihan sovituista jutuistamme. Hänelle kun tuollaiseen paikkaan kiekon saa annettua, niin ei hän sellaisista epäonnistu. On hän sen verran kova pelityttö, Välilä hymyili.

Suomen valmennus teki ottelussa rohkeita päätöksiä ottamalla maalivahdin pois maalilta useaan otteeseen. Uhkapeli oli lähellä onnistua, vaikka Kanada Suomen tyhjän maalin lopulta hyödynsikin.

− Mielestäni ne olivat Pasilta [Mustonen] hyvät ratkaisut. Lähdimme todella voittamaan ottelua ja kaikki keinot käytettiin, Välilä totesi.

Suomen kisaurakka jatkuu huomenna pronssiottelulla Venäjää vastaan. Pelin henki on selvä, sillä Suomi haluaa ehdottomasti lähteä kisoista mitali kaulassa.

− Olen todella ylpeä tästä porukasta. Olimme tänään iso joukkue ja taistelimme kovaa vastustajaa vastaan hienosti, Välilä kehui.

− Sen verran ehdimme jo tuossa jutella, että tässä vaiheessa ei voi kukaan antaa periksi ja lyödä lekkeriksi. Vaikka kirvelevä tappio olla ja harmitus on suuri, se pitää nyt jokaisen pystyä nollaamaan. Huomenna meillä on hieno peli luvassa. Tämä peli antaa varmasti uskoa siihen, että tiedämme, mihin pystymme. 

» Lähetä palautetta toimitukselle